środa, 20 sierpnia 2014

Cukiniowe łódeczki z sosem

Sezon na cukinie trwa. U mnie jest jej całe mnóstwo i choć zjadamy ją na bieżąco bo uwielbiamy grillowaną, to jednak postanowiłam pokombinować i zrobić coś innego, równie idealnego na obiad, ale i jako kolacja na ciepło będzie świetnym pomysłem. 



Składniki :
* 2 średnie cukinie
* 400g mięsa mielonego - z szynki bądź z kurczaka
* puszka pomidorów 
* mała cebula
* ząbek czosnku
* garść zielonych oliwek bez pestek
* świeże zioła - bazylia, oregano
* sól, pieprz do smaku
* przyprawa do pizzy Prymat
* rozmaryn Prymat
* łyżka oliwy z oliwek


Przygotowanie :
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć cebulę pokrojoną w plasterki oraz posiekany czosnek. Dodać mięso, przyprawy i dusić 10-15 minut. Wlać pomidory razem z sokiem. Przykryć i dusić pod przykryciem aż do miękkości mięsa. Dodać pokrojone w plasterki oliwki, przyprawić do smaku. Cukinie przekroić na pół, wydrążyć środki. Parować 5-7 minut. Nadziać farszem, w wersji niedietetycznej można posypać cukinie serem i zapiec. W wersji lekkiej posypać ziołami i podawać na ciepło.
http://prymat.pl/pl/produkty/95


Faszerujemy 2014!

12 komentarzy:

  1. Prawdziwa uczta dla podniebienia a przy tym fantastycznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas też kochana pod dostatkiem cukinii!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie jeszcze też jest jej całe mnóstwo :)

      Usuń
  3. Właśnie kilka dni temu u mnie tez były podobne cukinie i przyznam, że to jedno z lepszych dań na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne danie do podania gościom :)

    OdpowiedzUsuń