Francuzi pierwotnie przyrządzali to danie z czerstwego chleba oraz mieszanki mleka i jajek. Ale oczywiście nie możemy tego tak zostawić. Musimy urozmaicić to danie, dlatego dodaliśmy wiele składników, aby urozmaicić ten klasyczny przepis. Są to świeże owoce, dżem, orzechy, czekolada, a nawet słodzone mleko skondensowane.
To świetne danie pozwala wykorzystać czerstwy chleb, więc nie trzeba go wyrzucać. Wystarczy zrobić z niego dobry użytek i zamienić w ekscytujące danie śniadaniowe. To danie w wersji ze słodkim sosem można podawać o każdej porze dnia.
Jest pyszne na śniadanie, jako deser, a nawet jako przekąska. To świetny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba i przekształcenie go w pyszne i pomysłowe danie. Jeśli masz szczęście, mogą nawet zostać Ci resztki!
Jak zrobić tosty francuskie na słodko?
- 2 kromki słodkiego ciasta francuskiego (najlepiej upieczonego poprzedniego dnia)
- 1 łyżka masła/margaryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego
Tosty francuskie na słodko – wersja z owocami
- 8 kromek chleba
- 1 kubek gęstego jogurtu (najlepiej domowej roboty)
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
- 1/2 szklanki mieszanych owoców (najlepiej świeżych)
- 1 łyżka soku z cytryny
Tosty francuskie na słodko – wersja z czekoladą
- 8 kromek chleba
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu (najlepiej domowej roboty)
- 1/2 łyżki kakao w proszku
- 1/2 łyżki miodu
- 1/2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżki wody