Tosty francuskie na słodko

Redakcja

6 stycznia, 2024
Francuzi pierwotnie przyrządzali to danie z czerstwego chleba oraz mieszanki mleka i jajek. Ale oczywiście nie możemy tego tak zostawić. Musimy urozmaicić to danie, dlatego dodaliśmy wiele składników, aby urozmaicić ten klasyczny przepis. Są to świeże owoce, dżem, orzechy, czekolada, a nawet słodzone mleko skondensowane. To świetne danie pozwala wykorzystać czerstwy chleb, więc nie trzeba go wyrzucać. Wystarczy zrobić z niego dobry użytek i zamienić w ekscytujące danie śniadaniowe. To danie w wersji ze słodkim sosem można podawać o każdej porze dnia. Jest pyszne na śniadanie, jako deser, a nawet jako przekąska. To świetny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba i przekształcenie go w pyszne i pomysłowe danie. Jeśli masz szczęście, mogą nawet zostać Ci resztki!

Jak zrobić tosty francuskie na słodko?

  • 2 kromki słodkiego ciasta francuskiego (najlepiej upieczonego poprzedniego dnia)
  • 1 łyżka masła/margaryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego

Tosty francuskie na słodko – wersja z owocami

  • 8 kromek chleba
  • 1 kubek gęstego jogurtu (najlepiej domowej roboty)
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mieszanych owoców (najlepiej świeżych)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Tosty francuskie na słodko – wersja z czekoladą

  • 8 kromek chleba
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu (najlepiej domowej roboty)
  • 1/2 łyżki kakao w proszku
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżki wody

Polecane: