Podpłomyki z pieca

Redakcja

8 stycznia, 2024
Są tak proste do zrobienia, ale można by pomyśleć, że to trudne, biorąc pod uwagę różne rodzaje podpłomyków, jakie można spotkać na rynku. Prawda jest jednak taka, że wszystkie robi się z tych samych prostych składników: mąki, masła, żółtek jaj, cukru i odrobiny soli. Jeśli jest coś, co sprawia, że te skromne przysmaki są bardziej interesujące niż przeciętny chlebek bananowy czy kawałek ciasta, to są to dodatki. Podpłomyki można przyprawiać i słodzić cukrem i miodem lub przyprawiać ziołami, serem i cebulą. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a w szczelnie zamkniętym pojemniku zachowują trwałość przez kilka dni – są idealne na przyjęcie typu brunch lub jako przekąska o każdej porze dnia.

Jakie składniki są potrzebne na podpłomyki z pieca?

  • Mąka uniwersalna: Jest to najpopularniejszy rodzaj mąki używanej do wypieków. W tym przepisie będzie ona najlepszym wyborem, ponieważ zapewnia odpowiednią równowagę między białkiem a skrobią. Oznacza to, że podpłomyki będą bardziej miękkie i puszyste niż te zrobione z mąki pełnoziarnistej.
  • Cukier puder: Ten rodzaj cukru sprawia, że podpłomyki są nieco bardziej kruche niż te zrobione z użyciem cukru granulowanego. Konsystencja jest bardziej zbliżona do konsystencji brązowego cukru, który jest idealny do podpłomyków.
  • Proszek do pieczenia: Proszek do pieczenia, będący połączeniem sody oczyszczonej, kwasu (zazwyczaj winnego, skrobi kukurydzianej lub siarczanu glinowo-sodowego) i węglanu sodu, reaguje z cieczami, wytwarzając dwutlenek węgla, który nadaje wypiekom sprężystość.
  • Tłuszcz: Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj mieszanki masła i skrzepu roślinnego. Możesz także użyć kombinacji masła i oleju kokosowego, który nadaje podpłomykom subtelny kokosowy smak. Jeśli użyjesz samego masła, podpłomyki będą miały bardzo bogaty, maślany smak, który niektórzy uwielbiają, ale inni mogą go nie lubić.
  • Żółtka jajek: Żółtka są niezbędnym składnikiem podpłomyków, ponieważ sprawiają, że są one bardziej delikatne i wilgotne.
  • Mąka: Do przygotowania tych podpłomyków potrzebne będą 3 szklanki mąki uniwersalnej. Połowę mąki uniwersalnej można zastąpić mąką pełnoziarnistą, dzięki czemu podpłomyki będą zdrowsze i bardziej pożywne.
podplomyki z pieca

Jak zrobić podpłomyki z pieca?

Najlepszym sposobem na zrobienie podpłomyków jest użycie robota kuchennego. Najpierw zmieszaj w nim mąkę, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaj masło, skrobię i cukier, a następnie wyrabiaj pulsacyjnie, aż masa stanie się krucha i nie będzie zawierała dużych kawałków masła. Następnie dodaj żółtka i ponownie wymieszaj pulsacyjnie, aż ciasto będzie lekko kruche i będzie się trzymać razem po ściśnięciu palcami. Na koniec dodajemy odrobinę mleka, aż ciasto się połączy. Składniki można też wymieszać w misce drewnianą łyżką. Jeśli użyjesz robota kuchennego, scones będą gotowe w ciągu zaledwie 10 minut, ale jeśli zrobisz je ręcznie, zajmie to około 15 minut. Podziel ciasto na 8 części i uformuj je rękami w okrągłe podpłomyki. Jeśli chcesz zrobić podpłomyki z serem, wymieszaj ser z cukrem, gdy ciasto będzie się przetwarzać.

Polecane: