Są tak proste do zrobienia, ale można by pomyśleć, że to trudne, biorąc pod uwagę różne rodzaje podpłomyków, jakie można spotkać na rynku. Prawda jest jednak taka, że wszystkie robi się z tych samych prostych składników: mąki, masła, żółtek jaj, cukru i odrobiny soli. Jeśli jest coś, co sprawia, że te skromne przysmaki są bardziej interesujące niż przeciętny chlebek bananowy czy kawałek ciasta, to są to dodatki.
Podpłomyki można przyprawiać i słodzić cukrem i miodem lub przyprawiać ziołami, serem i cebulą. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a w szczelnie zamkniętym pojemniku zachowują trwałość przez kilka dni - są idealne na przyjęcie typu brunch lub jako przekąska o każdej porze dnia.
Najlepszym sposobem na zrobienie podpłomyków jest użycie robota kuchennego. Najpierw zmieszaj w nim mąkę, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaj masło, skrobię i cukier, a następnie wyrabiaj pulsacyjnie, aż masa stanie się krucha i nie będzie zawierała dużych kawałków masła.
Następnie dodaj żółtka i ponownie wymieszaj pulsacyjnie, aż ciasto będzie lekko kruche i będzie się trzymać razem po ściśnięciu palcami. Na koniec dodajemy odrobinę mleka, aż ciasto się połączy. Składniki można też wymieszać w misce drewnianą łyżką.
Jeśli użyjesz robota kuchennego, scones będą gotowe w ciągu zaledwie 10 minut, ale jeśli zrobisz je ręcznie, zajmie to około 15 minut. Podziel ciasto na 8 części i uformuj je rękami w okrągłe podpłomyki. Jeśli chcesz zrobić podpłomyki z serem, wymieszaj ser z cukrem, gdy ciasto będzie się przetwarzać.
Autorka: Tusia | Data dodania: 17-04-22