Najpierw przygotuj sos i odstaw go na bok. Rozgrzej piekarnik do 400°F. Dwie średnie cukinie pokroić wzdłuż na "łódeczki" o grubości 1/2 cala.
Umieścić cukinie w durszlaku i posypać solą. Pozostawić cukinię na około 10 minut, aby usunąć z niej wodę. Opłucz cukinię, a następnie osusz ją papierowymi ręcznikami. Jest to bardzo ważne - cukinia zawiera dużo wody, która w przeciwnym razie zamieni danie w wodnisty bałagan.
Posmaruj cukinię oliwą z oliwek i umieść w naczyniu do pieczenia. Piec przez około 20 minut lub do miękkości.
Podczas gdy cukinia się piecze, przygotuj sos. Rozgrzać dużą patelnię i dodać łyżkę masła. Gdy masło się rozpuści, dodać dwa posiekane ząbki czosnku i posiekaną cebulę. Smażyć czosnek i cebulę, aż staną się miękkie, a cebula będzie przezroczysta.
Dodać puszkę pokrojonych pomidorów, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, 1 łyżkę bazylii, 1/2 łyżki oregano, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżkę brązowego cukru i 1 łyżkę octu balsamicznego.
Sos gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż zgęstnieje. Wyjąć cukinię z piekarnika i wlać sos na tę samą patelnię, na której smażył się czosnek i cebula. Zmniejszyć ogień do minimum i mieszać do połączenia składników. - Upieczoną cukinię przełożyć do miski i dodać sos. Podawać od razu.
Oto kilka sosów, których możesz użyć jako dodatku do swoich zapiekanych łódeczek z cukinii. Bądź kreatywny i wymyśl swój własny.
Autorka: Tusia | Data dodania: 26-06-22