czwartek, 27 września 2018

Cytrynowo - kakaowa babka z owocami

Przepis na to ciasto jest banalnie prosty. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, dodać owoce i pieczemy. Może na weekend? Kto chętny? 


Składniki :
* kostka masła bądź Kasi 250g
* 2 szklanki mąki pszennej 
* szklanka cukru 
* 4 jajka 
* łyżeczka proszku do pieczenia 
* 1 cytryna 
* 2 łyżki kakao 
* owoce : porzeczki, śliwki, maliny
Przygotowanie :
Masło utrzeć z cukrem i z jajkami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sok wyciśnięty z cytryny. Ciasto wymieszać, odłożyć 1/3. Dodać skórkę otartą z cytryny a do odłożonej części ciasta kakao. Wymieszać. Do blaszki wyłożyć ciasto cytrynowe, ułożyć owoce i przykryć ciemnym ciastem. Piec około 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. 

1 komentarz: