niedziela, 20 sierpnia 2017

Porzeczkowiec

Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki. Jest lekkie, ale ma mnóstwo kalorii. I oczywiście ciężko skończyć na zjedzeniu jednego kawałeczka.Polecam Wam to ciasto przygotować do dzisiejszej kawy. Smacznego!


Składniki :
Ciasto : 
* 3 łyżki kakao
* łyżka cukru
* pół szklanki wody 
* 3/4 szklanki oleju
Składniki zagotować i wystudzić. 
* 5 jajek 
* pół szklanki cukru 
* 1,5 szklanki mąki pszennej 
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić razem z cukrem, ubijać pianę dalej i dodawać żółtka. Wystudzoną masę oraz jajka wymieszać z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Przelać do formy (27 na 22cm) Piec 40 minut w 180 stopniach.
Masa maślana :
* kostka masła 
* serek mascarpone 
* 3 łyżki cukru pudru 
Masło utrzeć z cukrem. Dodać mascarpone i całość wymieszać.
Masa śmietanowa :
* 500ml śmietany kremówki 
* 2 łyżki cukru pudru 
* 2 śmietan-fixy
Dodatkowo słoiczek dżemu porzeczkowego oraz pół tabliczki mlecznej czekolady.
Kremówkę ubić z fixami i cukrem pudrem.
Ciasto przekroić na pół i włożyć do blaszki pierwszą połowę, Posmarować połową dżemu. Wyłożyć masę maślaną oraz drugi blat ciasta posmarowany dżemem i masę śmietanową. Całość posypać startą czekoladą. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki.


9 komentarzy:

  1. bardzo fajnie to ciacho wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglada;) a jaka powinna byc forma??

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki wymiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ smaczny ten porzeckowiec, dziś go przyrządziłam na desere po obiadku. Mąż zachwycony!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładnie i smacznie wyglada ale nie wiem co zrobić z tymi składnikami gotowanymi.



    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przestudzoną masę z kakao dodać do masy jajecznej i mąki - razem wymieszać

      Usuń