środa, 30 listopada 2016

Kruchy jabłecznik z migdałami

Już za oknem bardziej zima jak jesień, ale nie ma to znaczenia bo ciasto z jabłkami jest dobre o każdej porze roku. Postanowiłam przygotować kruchy jabłecznik z jabłkami i płatkami migdałów. Istne niebo. Polecam! 

Składniki :
* 200g masła 
* 200g cukru 
* 450g mąki pszennej tortowej 
* 2 jajka
* kg dobrych jabłek
* łyżka cukru
* łyżka cynamonu 
* 100g płatków migdałowych 
* opcjonalnie cukier puder do posypania 

Przygotowanie :
Masło zagnieść z cukrem, mąką i jajkami. Wyrobić kruche ciasto. Owinąć w folię i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Jabłka pokroić w kostkę, przesypać cukrem i cynamonem. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę, wysypać jabłka i migdały. Przykryć drugą częścią ciasta. Piec do 50 minut w 180 stopniach. Ciasto można podawać na ciepło z lodami waniliowymi.
 

piątek, 25 listopada 2016

Błyskawiczny piątek - Łosoś na rukoli z cytrusowym dressingiem

Rybka w piątek to idealna kolacja. Ja polecam łososia na rukoli z pysznym sosem. Oczywiście danie błyskawiczne! Niebo w gębie! Smacznego! 

Składniki :
* 200-300g świeżego fileta z łososia
* łyżka oliwy z oliwek
* sól, pieprz
* łyżka soku z cytryny 
* garść rukoli
* łyżka oliwy z oliwek

* łyżka soku z cytryny
* łyżka soku z limonki 

* łyżka soku z pomarańczy 
* sól, pieprz 
* koperek
Przygotowanie :
Łososia przyprawić, polać oliwą i piec 15 minut. Ciepłe kawałki ryby układać na rukoli. Składniki dressingu wymieszać aż powstanie emulsja. Polać rybę i rukolę. Danie posypać koperkiem.


środa, 23 listopada 2016

Makaron z mięsem, pomidoram, fetą i oliwkami

Makaron uwielbiam, jak już pewnie wiecie. Dość często przygotowuje go na obiad bo to szybkie i proste danie. Tym razem z mięsem i pomidorami a dodatkowo wrzuciłam oliwki i fetę. Polecam!

Składniki :
* 300g ulubionego makaronu
* puszka pomidorów z bazylią
* 200g mięsa mielonego wołowego 
* łyżka oliwy z oliwek
* cebula

* ząbek czosnku 
* garść oliwek zielonych i czarnych
* 100g sera feta

* sól, pieprz
* tarty żółty ser
Przygotowanie :
Makaron ugotować al dente. Na oliwie przesmażyć cebulę i czosnek drobno posiekaną. Dodać mięso i pomidory. Podgrzać sos aż się zagotuje. Dodać oliwki i fetę oraz przyprawy. Sos wymieszać z makaronem. Można posypać startym żółtym serem. Podawać na ciepło.

wtorek, 22 listopada 2016

Czas na prezenty! Z MyGiftDna.pl

Coraz większymi krokami zbliża się grudzień. A to czas prezentów. I tych Mikołajkowych i tych pod choinkę. Przychodzę do Was z propozycjami na wszystkie okazje!
Na stronie mygiftdna.pl znajdziecie wiele ciekawych prezentów. 
https://mygiftdna.pl/
Dla koleżanki, która ma bloga kulinarnego wybrałam świetną deskę z grawerem. Napis personalizujecie sami - więc może to być śmieszna dedykacja.
https://mygiftdna.pl/Deski-Grawer/Najlepsza-Kucharka

Do deski możemy dobrać paterę, albo wałek. Wszystko personalizujemy co jest mega plusem. Mi spodobała się jeszcze deska do serów i taca śniadaniowa. No wybór jest ogromny, ale ja skupiłam się na tych kuchennych gadżetach! Wiadomo! 
Prezenty na Mikołajki znajdziecie tutaj, a wszystkich promocji możecie szukać tutaj.
Dzięki uprzejmości mygiftdna.pl mam dla Was do rozdania kalendarz 2017. Wszystkie informacje znajdziecie FB bloga
Zapraszam! 
 

poniedziałek, 21 listopada 2016

Tatar ze śledzia

Lubimy śledzie i teraz przed Świętami testuję kilka nowych przepisów. Tatar ze śledzia to fajnie podana przekąska nie tylko na wigilijny stół. Idealnie sprawdzi się na nadchodzące Andrzejki. Polecam!

Składniki :
* 200g filetów śledziowych z zielonymi oliwkami i kaparami SEKO
* czerwona cebula
* ogórek kiszony  
* oliwki zielone 
* łyżka oleju rzepakowego
* sól, pieprz do smaku
Przygotowanie :
Wszystkie składniki tatara posiekać w drobną kostkę. Ułożyć w małych miseczkach. Przyprawić, polać olejem i posypać koperkiem. Podawać z chlebem posmarowanym masłem.
Wpis powstał przy współpracy z firmą :  
http://www.sekosa.pl/

Serdecznie zapraszam do zapoznania się z ofertą firmy, do zaglądania na FB, oraz do podpatrzenia przepisów, które znajdziecie tutaj.
  

piątek, 18 listopada 2016

Błyskawiczny piątek - Bułeczka śniadaniowa na ciepło

To już kolejny piątek? Jak ten czas szybko leci. Za miesiąc Święta, ale póki co śniadanie i to na szybko. Bułeczka na ciepło z warzywami i mozzarellą. Polecam nie tylko na weekendowe śniadanie. 

Składniki :
* ulubione bułeczki 
* ulubiona wędlina 
* czerwona papryka
* czerwona cebula
* kulka mozzarelli 
* łyżka oliwy z oliwek 
* oregano
* sól, pieprz 
Przygotowanie :
Bułeczki przekroić na pół. Podpiec w piekarniku. Warzywa pokroić, przesmażyć na oliwie z oregano i przyprawami. Układać na bułce wędlinę, warzywa i pokruszoną mozzarellę. Podawać na ciepło.
 

środa, 16 listopada 2016

Zielona sałatka z kurczakiem

Pyszna sałatka. Pożywna i możecie dodać do niej co tylko chcecie. U mnie będzie z brokułem. Idealna na obiad ale i na lunch do pracy. Polecam!


Składniki :
* brokuł 
* ogórek zielony 
* pęczek koperku 
* 300g mięsa z kurczaka np filet pieczony 
* 200g makaronu w formie ryżu 
* 2 łyżki majonezu albo gęstego jogurtu naturalnego 
* sól, pieprz do smaku

Przygotowanie :
Brokuł gotujemy na pół twardo, zimny kroimy. Ugotowany i przestudzony makaron dodajemy do brokuła. Koperek siekamy. Mięso i ogórka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z jogurtem lub majonezem. Przepysznie smakuje też z sosem czosnkowym.
 

piątek, 11 listopada 2016

Błyskawiczny piątek - Schab duszony z pieczarkami

Dzisiaj kolejny przepis na danie błyskawiczne. Tym razem schab duszony z grzybami. Idealne danie na weekend. Robi się je szybko a smakuje rewelacyjnie. Polecam!

Składniki :
* około 600g schabu bez kości
* cebula
* 400g pieczarek
* sól, pieprz 
* łyżka tłuszczu np smalcu
* łyżka mąki
* łyżka kwaśnej śmietany

Przygotowanie :
Mięso pokroić w plastry. Przyprawić i obtoczyć w mące. Rozgrzać tłuszcz, obsmażyć mięso z obu stron. Podlać odrobiną wody. Dodać pokrojone grzyby i cebulę, zagotować i na małym ogniu dusić około 35 minut. Przyprawić, dodać śmietanę. Mięso podawać z ziemniakami i korniszonami. 


czwartek, 10 listopada 2016

Czwartki z Yankee Candle MACARON TREATS

Zapach klasycznych, paryskich makaroników - lekki posmak wanilii, migdałów i cukru. Cukier, dużo słodkiej nuty w tym wosku. 
Po odpaleniu pachnie ciastem w całym domu. Choć nigdy jeszcze nie jadłam makaroników to wydaje mi się, że są właśnie takim cukrowym ciastkiem. Mój ulubieniec z tej serii. Nie dość, ze przepięknie pachnie to jeszcze śliczny kolor ma ten wosk.
http://www.magicznezyciemarty.pl/search/label/Yankee%20Candle

Wosk znajdziecie tutaj.
http://www.goodies.pl/

W sklepie goodies.pl znajdziecie wszystkie woski od Yankee Candle.