piątek, 30 września 2016

Błyskawiczne piątki - Pasztet z cukinią

Zróbcie ten pasztet koniecznie, bo jest przepyszny. Robi się go błyskawicznie i na kilka dni mamy pyszny pasztet nie tylko do kanapek. Smacznego! 

Składniki :
* 3 szklanki cukinii startej na tarce
* 1 szklana kaszy manny 
* 1/2 szklanki bułki tartej 
* 3/4 szklanki oleju lub miękkie masło
* 30 dkg żółtego startego sera 
* 5 jajek (białko ubić oddzielnie) 
* 5 marchewek
* 2 cebule 
* pęczek natki pietruszki 
* pęczek koperku
* sól, pieprz
* ziarna słonecznika 

Przygotowanie :
Wszystkie składniki zetrzeć na tarce, cukinię odsączyć, dodać suche składniki, jajka, tłuszcz (białko na końcu) doprawić do smaku wedle uznania. Wylać do blaszek (najlepiej jednorazowych), piec godzinę w piekarniku nagrzanym na 160 stopni. Pasztet posypać ziarnami słonecznika. Zostawić do wystygnięcia przy otwartych drzwiczkach.

środa, 28 września 2016

Warzywa z patelni z oregano

Moja ostatnio ulubiona przekąska na ciepło. Najlepsze warzywa z odrobiną oliwy z oliwek i oregano. Mój faworyt do wszystkiego! Polecam!

Składniki :
* 2 czerwone papryki 
* mała cukinia 
* 2 łyżki oliwy z oliwek 
* łyżeczka suszonego oregano 
* sól, pieprz
Przygotowanie :
Paprykę pokroić w paski, cukinię w plastry. Rozgrzać oliwę z oliwek. Warzywa obsmażyć z obu stron, przyprawić. Warzywa podawać na ciepło.  
 

poniedziałek, 26 września 2016

Torcik bezowy z figami

Pyszny i delikatny torcik na bazie małych bezików. Oczywiście z bitą śmietaną i owocami. Proponuję figi, bo teraz są najpyszniejsze. Smacznego! 

Składniki :
* 5 białek
* 300g cukru 
* szczypta soli
* sok z cytryny 
* 200ml śmietany kremówki
* łyżka cukru pudru
* owoce do dekoracji  

Przygotowanie :
Białka ubijać na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać cukier po troszkę. Pod koniec ubijania wlać łyżkę soku z cytryny. Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać małe bezy na papierze do pieczenia. Piec bezy a właściwie suszyć około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni. Wystudzić. Kremówkę ubić razem z cukrem pudrem. Ułożyć bezy na spodzie patery tworząc okrąg, wyłożyć połowę kremu, przykryć drugą połową kremówki. Ciasto udekorować owocami. Podawać od razu.
 

piątek, 23 września 2016

Błyskawiczny piątek - Słoiczek z łososiem

Kolejny błyskawiczny piątek to dla mnie dzień urlopowy więc przygotowałam sobie rano słoiczki z łososiem do zabrania ze sobą w drogę. Bo jedziemy dzisiaj na wycieczkę, a takie danie będzie idealne do przekąszenia w trasie. Smacznego! 

Składniki :
* szklanka ugotowanego ryżu białego
* papryka czerwona
* cukinia 
* czerwona cebula
* 300g świeżego łososia 
* sól, pieprz, oregano
* oliwa z oliwek 
* sok z połowy cytryny 

Przygotowanie :
W słoiczkach rozłożyć ryż. Na oliwie przesmażyć pokrojone warzywa, oprószyć oregano, solą i pieprzem. Przełożyć do słoiczków. Łososia przyprawić, polać sokiem z cytryny i przesmażyć na złoty kolor, ułożyć w słoiczkach. Całość przyprawić, polać odrobiną oliwy i sokiem z cytryny.

 

środa, 21 września 2016

Placuszki cukiniowe ze słonecznikiem

Cukinia jeszcze u mnie króluje. Tym razem będą placuszki z dodatkiem słonecznika. Pyszne i chrupiące choć miękkie w środku. No kto im się oprze? Smacznego!

Składniki :
* cukinia około 350g
* jajko
* 3 łyżki mąki pszennej
* 3 łyżki nasion słonecznika
* łyżka koperku bądź natki pietruszki
* sól, pieprz
* olej do smażenia 
Przygotowanie :
Cukinię zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na 15 minut aż puści sok. Odciśniętą cukinię wymieszać z jajkiem, mąką i słonecznikiem. Przyprawić, dodać posiekany koperek. Smażyć placuszki na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawać na ciepło bądź na zimno.
 

piątek, 16 września 2016

Błyskawiczny piątek - Czekoladowe ciasto z cukinią

Sezon na cukinię się powoli kończy. Postanowiłam przygotować jeszcze z niej ciasto i wyszło najlepsze. Mokre w środku i idealnie czekoladowe. Przygotujcie je jeszcze tej jesieni. Szczególnie, że robi się je błyskawicznie

Składniki :
* 500g startej na tarce cukinii 
* pół szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej 
* 2,5 szklanki mąki pszennej 
* 0,5 szklanki kakao
* łyżeczka proszku do pieczenia
* łyżeczka sody

* szczypta soli
* łyżeczka cynamonu 
* szklanka cukru trzcinowego 
* pół szklanki oleju
* 2 jajka
* tabliczka mlecznej czekolady 
Przygotowanie :
Cukinię wymieszać z kawą, dodać jajka i olej. Mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać cukinię i posiekaną czekoladę. Wymieszać ciasto, przelać do formy i piec 50 minut w 180 stopniach.
 

środa, 14 września 2016

Urodzinowy torcik dla Laury

Podobno dobry torcik, przygotowałam go dla Laury z okazji urodzin. Oczywiście musiał być z motywem bajkowym.

Składniki :
* biszkopt z tego przepisu 
* 500 ml śmietany kremówki
* serek mascarpone 
* 3 fix-y do śmietany
* 3 łyżki cukru pudru
* dżem brzoskwiniowy 
* sok pomarańczowy do nasączenia biszkoptu 
* opłatek na tort
* różowy barwnik spożywczy 
* maliny do dekoracji 

Przygotowanie :
Biszkopt przekroić na trzy części. Każdą nasączyć sokiem. Ubić kremówkę z cukrem i fix-em. Dodać serek mascarpone. Odłożyć kilka łyżek kremu, wymieszać go z barwnikiem. Smarować każdy blat dżemem i kremem. Boki i wierzch tortu wyrównać. Schłodzić. Położyć opłatek i udekorować malinami oraz różowym kremem. Torcik schłodzić. Podawać po dwóch godzinach.


poniedziałek, 12 września 2016

Ketchup z cukinii

W końcu i ja musiałam go zrobić, a że w tym roku cukinii mam mnóstwo w ogrodzie to jeszcze kilka przepisów z nią się pojawi.

Składniki :
* 1,2kg cukinii obranej i bez pestek pokrojonej w kostkę 
* 0,3kg jabłek - papierówki dałam - pokrojone w kostkę
* 0,5kg cebuli - pokrojoną w kostkę
* garść soli 
Warzywa zasypać solą na noc, odsączyć i przełożyć do garnka. Gotować około godziny aż będzie wszystko miękkie. 
* 2 szklanki cukru 
* 3/4 szklanki octu
Gotować aż cukier się rozpuści - około 20 minut.
* 400g koncentratu pomidorowego
* łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 
* 2 łyżeczki słodkiej papryki
Gotować 20 minut. Wszystko zmiksować i gorące przekładać do słoiczków.

piątek, 9 września 2016

Błyskawiczne piątki - Bezglutenowa pizza z kurczakiem

Na kolejne piątkowe błyskawiczne danie serwuje pizzę, ale nie byle jaką a z kurczakiem i na cieście bezglutenowym czyli bez mąki. Musicie koniecznie spróbować bo ciasto wychodzi chrupiące - takie jak lubię! Smacznego!

Składniki :
* pierś z kurczaka przesmażona z przyprawami
* czerwona papryka
* kilka pieczarek 
* pomidorowy sos do pizzy 
* ser żółty 
Ciasto :
* 150g mąki ryżowej
* 150g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej 
* 160 ml ciepłej wody
* 15g drożdży 
* łyżka oliwy z oliwek 
* łyżka cukru
* szczypta soli
Przygotowanie :
Przygotować rozczyn z łyżki mąki ryżowej, drożdży, szklanki mąki i cukru. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Dodać pozostałą mąkę, wodę, sól i oliwę. Ciasto dobrze wymieszać, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na dwa koła, posmarować sosem, wyłożyć kawałki kurczaka, pieczarki i słupki papryki. Piec 15 minut. Posypać serem żółtym i zapiec do rozpuszczenia sera. Podawać z sosem czosnkowym. 
 

środa, 7 września 2016

Tost z awokado i pomidorem

Moje ulubione kanapki w tym sezonie. Teraz pomidory są najsmaczniejsze więc korzystajcie z tych dobrodziejstw. Uwielbiam też awokado a połączone z chrupiącą i ciepłą grzanką to rewelacja!

Składniki :
* ulubiony chleb 
* pomidor malinowy 
* dojrzałe awokado
* czerwona cebula
* sól, pieprz
Przygotowanie :
Kromki chleba stostować, rozsmarować na każdej kanapce awokado, położyć plasterki pomidora, przyprawić i posypać drobno pokrojoną cebulą.
 

poniedziałek, 5 września 2016

Grzybowa zupa z pulpecikami

Idealna zupa na jesień. Nie dość że świetnie rozgrzewa to jeszcze jest z grzybami i pysznymi mięsnymi kuleczkami. Polecam!

Składniki :
* włoszczyzna
* 300g mielonej wołowiny
* sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
* 200g pieczarek
* 200g podgrzybków
* łyżka masła
* 3-4 ziemniaki 
* łyżka gęstej śmietany
* koperek
* oregano
Przygotowanie :
Włoszczyznę obrać, dolać wodę i zagotować z przyprawami.  Z mięsa uformować kulki i wrzucić do wywaru. Grzyby pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle i dodać do zupy razem z ziemniakami. Gotować aż do miękkości ziemniaków. Dodać śmietanę, posypać koperkiem i oregano.