piątek, 29 kwietnia 2016

Smoothie owocowe na soku pomarańczowym

Gdzieś powoli przebijają się pierwsze cieplejsze dni i coraz częściej mam ochotę coś zmiksować owocowego. Tym razem koktajl z dodatkiem soku pomarańczowego. Macie jakieś swoje ulubione miksy? 

Składniki :
* szklanka truskawek
* jabłko
* banan
* szklanka soku pomarańczowego
* szczypta cynamonu
Przygotowanie :
Banalnie proste - wszystko wrzucamy do blendera. Miksujemy do połączenia się składników i od razu podajemy.

czwartek, 28 kwietnia 2016

Czwartki z Yankee Candle BLACK COCONUT

Zachód słońca w raju, bogaty zapach kokosa, drzewa cedrowego i kwitnących kwiatów. Obiecują wieczór luksusowego spokoju. 

Wanilia i kokos to zapachy które wyczuwam od razu po rozkruszeniu tego czarnego wosku. Jest to zdecydowany ulubieniec wiosennych dni. Taki czysty i zdecydowany zapach jest idealny na tą porę roku.
http://www.magicznezyciemarty.pl/search/label/Yankee%20Candle

Wosk znajdziecie tutaj.
http://www.goodies.pl/

W sklepie goodies.pl znajdziecie wszystkie woski od Yankee Candle.  
 

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Makaron z cukinią i szpinakiem podany z łososiem

Makaron jest dobry zawsze. A ten z najlepszymi warzywami i kawałkiem pysznej ryby to już musi smakować wyśmienicie. Spróbujcie!

Składniki :
* makaron spaghetti
* mała cukinia
* duża garść świeżego szpinaku lub szklanka mrożonego
* oliwa z oliwek
* 3-4 łyżki śmietany kremówki
* ząbek czosnku
* sok z połowy cytryny
* świeży łosoś - filet
* sól, pieprz
Przygotowanie :
Rybę przyprawić, skropić sokiem z cytryny i usmażyć bądź upiec. Makaron ugotować al dente. Czosnek posiekać, przesmażyć na oliwie, dodać cukinie i szpinak. Przyprawić i poddusić. Dodać śmietanę i wymieszać całość z makaronem. Podawać z łososiem.
 

piątek, 22 kwietnia 2016

Niebieski tort z księżniczką

Tort zrobiłam na wtorkowe urodziny jednej z córeczek mojej koleżanki. Miał być z księżniczką.Więc jest z niebieską księżniczką tort z dwóch biszkoptów.

Składniki :
* 2 biszkopty z tego przepisu 
* szklanka wrzątku
* sok z połowy cytryny 
* dżem brzoskwiniowy
* 2 litry śmietany kremówki
* 2 łyżki cukru pudru
* 2 serki mascarpone 
* niebieski barwnik spożywczy
* opłatek dekoracyjny 
Przygotowanie :
Każdy biszkopt przekroić na trzy części. Każdy blat posmarować wodą z cytryną. Układamy biszkopty jeden na drugim, smarujemy je dżemem i kremem z kremówki i mascarpone. Układamy opłatek. Do pozostałego kremu dodajemy barwnik i niebieskim kremem ozdabiamy tort. Chłodzimy przez kilka godzin.

czwartek, 21 kwietnia 2016

Czwartki z Yankee Candle VERBENA

Czysty aromat kwiatów werbeny.

I tak jak na kwiatowy zapach przystało to i ten nie zdobył mojego uznania. U mnie kwiatowe woski nie przejdą. Choć wyczuwalna lekka nutka cytrusów się przebija w tym wosku od Yankee Candle.
http://www.magicznezyciemarty.pl/search/label/Yankee%20Candle

Wosk znajdziecie tutaj.
http://www.goodies.pl/

W sklepie goodies.pl znajdziecie wszystkie woski od Yankee Candle.  
 

środa, 20 kwietnia 2016

Najlepszy biszkopt mojej mamy

Udaje się zawsze, nigdy nie opada. W zależności od formy w jakiej biszkopt upieczemy, tak wysokie ciasto uzyskamy. Idealnie sprawdzi się przy tortach ale i do innych ciast przekładanych. 

Składniki :
* 6 jajek
* szklanka cukru kryształ
* 2 szklanki maki pszennej
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie :
Jajka ubijać  przez 2-3minuty po czym dodać cukier i cały czas ubijać aż masa zgęstnieje - u mnie całość ubijania trwa 5 minut. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia do masy jajecznej i wymieszać mikserem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec do 50 minut w 180 stopniach, ja po 35 minutach sprawdzam patyczkiem czy biszkopt się upiekł. Wystudzić na kratce. 


poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Batoniki owsiane z masłem orzechowym

Pomysł na te batoniki znalazłam tutaj i już wiedziałam, że muszę je zrobić. Od siebie dodałam tylko trochę rodzynek i żurawiny. Są pyszną i zdrową przekąską nie tylko dla dorosłych ale i dzieci. Serdecznie polecam!

Składniki :
* szklanka masła orzechowego
* łyżka miodu
* 1,5 szklanki płatków owsianych 
* garść żurawiny
* garść rodzynek
* łyżka sezamu
Przygotowanie :
Masło orzechowe podgrzać aż do rozpuszczenia. Wsypać płatki i wymieszać. Dodać pozostałe składniki. Formę wysmarować dowolnym tłuszczem, albo wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć naszą masę i ugnieść. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Pokroić na batoniki.

piątek, 15 kwietnia 2016

Czekoladowy tort z owocami

Pan Mąż tak jak i moja ukochana Mamusia i Michaś jest z kwietnia. Także torcik dla Niego musiał być obowiązkowo. Tym razem czekoladowy z pysznym dżemem jagodowym i owocami. Nie za słodki, taki w sam raz. 

Składniki :
* 6 jajek
* szklanka cukru
* 1,5 szklanki mąki pszennej
* 0,5 szklanki kakao
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* słoiczek dżemu jagodowego
* szklanka wrzątku
* sok z połowy pomarańczy 
* litr kremówki 
* serek mascarpone 
* łyżka cukru pudru
* owoce do dekoracji

Przygotowanie :
Jajka ubić dodając cukier. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać ciasto mikserem. Przelać do tortownicy, piec 40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na trzy blaty. Każdy nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z pomarańczy. Kremówkę dobrze ubić, dodać mascarpone i cukier puder. Każdy blat biszkoptu posmarować dżemem i  kremem. Tort dekorować wedle uznania. Boki tortu można obsypać czekoladą lub wiórkami kokosowymi. Ułożyć owoce i dobrze schłodzić.

 

czwartek, 14 kwietnia 2016

Czwartki z Yankee Candle RIVIERA ESCAPE

Flagowy zapach kolekcji. Riviera Escape to orzeźwiająca propozycja, która przenosi nas na nadmorską promenadę z której podziwiać możemy skaliste nadbrzeże skąpane w kwiatach i słońcu. W tym zapachu nutę głowy stanowią akordy morskie, a nutę serca akordy kwiatowe. Baza to trawa morska i i bursztyn.

Opis bardzo zachęcający, idealny do większych pomieszczeń. U mnie świetnie sprawdził się w salonie. Przepięknie pachnie w całym domu.
http://www.magicznezyciemarty.pl/search/label/Yankee%20Candle

Wosk znajdziecie tutaj.
http://www.goodies.pl/

W sklepie goodies.pl znajdziecie wszystkie woski od Yankee Candle.  
 

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Zielony torcik z truskawkami

Torcik z kremem śmietanowym z mascarpone na imieniny dla koleżanki mamy. Troszkę barwnika wcale nie zaszkodziło w jego wyglądzie, a nawet zieleń podkreśliła truskawki. Podobno smakował!


Składniki :
* 6 jajek
* 1,5 szklanki cukru
* 2 szklanki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
* litr kremówki
* serek mascarpone
* łyżka cukru pudru
* zielony barwnik spożywczy
* szklanka wrzątku
* sok z połowy cytryny
* truskawki
* kiwi
* wiórki czekoladowe 
Przygotowanie :
Jajka ubić dodając cukier. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać ciasto mikserem. Przelać do tortownicy, piec 40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na trzy blaty. Każdy nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Kremówkę dobrze ubić, dodać mascarpone i cukier puder. Każdy blat biszkoptu posmarować kremem, posypać wiórkami czekoladowymi. Pozostały krem podzielić na dwie części. Zrobić intensywny odcień zieleni oraz jasny pastelowy. Tort dekorować zielonym kremem  wedle uznania. Boki tortu obsypać czekoladą. Ułożyć truskawki. Dobrze schłodzić.

piątek, 8 kwietnia 2016

Hamburger z salami

Jest ktoś kto nie lubi zjeść dobrego burgera? U mnie są często, bo uwielbiamy mięso. Dzisiejszy hamburger będzie z dodatkiem salami. Polecam! Koniecznie musicie je przygotować!

Składniki :
* bułki do hamburgerów
* 300g mięsa wołowego mielonego
* sól, pieprz do smaku
* kilka plasterków salami
* pomidor 
* ogórek
* czerwona cebula 
* roszponka
* majonez, ketchup


Przygotowanie :
Mięso doprawić i dobrze wymieszać. Na grillowej patelni usmażyć burgery. Układać na podgrzanych bułkach, posmarowanych majonezem i ketchupem, sałatę, burgera, pomidora, cebulę, ogórka i przykryć bułką. Podawać na ciepło.
 

czwartek, 7 kwietnia 2016

Czwartki z Yankee Candle SUMMER PEACH

Kolejny czwartek i kolejna perełka od Yankee Candle. Po prostu coś wspaniałego, a mowa o brzoskwince, która skradła moje serce. I już szykuję się na zakup wielkiego słoja. Po prostu muszę ją mieć.

Wygrzane na słońcu, dojrzałe brzoskwinie prosto z sadu, dopraszające się 0 pierwszy, soczysty kęs.
I tak właśnie ten wosk pachnie. Po prostu jeden z najlepszych jakie do tej pory paliły się w moim domu.
http://www.magicznezyciemarty.pl/search/label/Yankee%20Candle

Wosk znajdziecie tutaj.
http://www.goodies.pl/

W sklepie goodies.pl znajdziecie wszystkie woski od Yankee Candle.  
  

poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Miodowo - musztardowe żeberka duszone

Ostatnio nie za często robię mięso wieprzowe, bo już nam się trochę przejadło. Wybieram wołowinę albo niezawodnego kurczaka. Tym razem poszalałam z dobrą marynatą i chciałam ją też wykorzystać do żeberek. Tak oto powstał pyszny obiad. Smacznego!

Składniki :
* kg żeberek wieprzowych
* 2 cebule
* ząbek czosnku
* 2 łyżki miodu
* łyżka musztardy sarepskiej
* łyżka oliwy z oliwek 
* szczypta soli i pieprzu
* łyżeczka czerwonej papryki mielonej

Przygotowanie :
Miód wymieszać z musztardą, oliwą i przyprawami, żeberka pokroić na porcję i dobrze obtoczyć w marynacie. Tak przygotowane żeberka odstawić na kilka godzin pod przykryciem do lodówki. Żeberka obsmażyć z obu stron, delikatnie podlać wodą i dusić do miękkości. Podawać z ziemniakami.


 

sobota, 2 kwietnia 2016

TOP 3 - MARZEC 2016

Marzec w statystykach wyglądał tak :
 957 polubień na FB   
152 obserwujących   
11 postów
48,346 wyświetleń 
najpopularniejsze posty : 

Sernik piankowy 

Brzoskwiniowe ciasto Agnieszki

Bogata sałatka wielkanocna  

Dziękuję, że ze mną jesteście. Oczywiście zaglądajcie na Instagram i do moich Babeczek!