środa, 19 października 2016

Gulasz na żeberkach z kaszą jęczmienną

Przepyszne, jesienne danie. Idealnie rozgrzewa i syci. Musicie koniecznie przygotować gulasz na żeberkach. Można podać z ziemniakami czy ryżem. U mnie podany z kaszą jęczmienną.

Składniki :
* 600g żeberek pasków
* łyżka smalcu bądź innego tłuszczu 
* cebula
* 2 ząbki czosnku 
* czerwona papryka
* sól, pieprz, mielona czerwona papryka 
* łyżka mascarpone
* łyżka mąki pszennej 
* ugotowana kasza jęczmienna
* ogórki korniszony 
Przygotowanie :
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Obsmażyć mięso oraz warzywa na tłuszczu razem z przyprawami. Dolać wodę i gotować około 40 minut do miękkości mięsa. Ściągnąć mięso z kości, pokroić. Wrzucić do garnka. Wymieszać mąkę z łyżką zimnej wody, Dodać do sosu razem z mascarpone. Zagotować. Podawać z kaszą o ogórkami. 
 

3 komentarze:

  1. Jestem już po obiedzie, ale znów zrobiłam się głodna.
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny gulasz :) U mnie zawsze z kaszą jęczmienną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna klasyka na Twoim talerzu ;)

    OdpowiedzUsuń