poniedziałek, 26 września 2016

Torcik bezowy z figami

Pyszny i delikatny torcik na bazie małych bezików. Oczywiście z bitą śmietaną i owocami. Proponuję figi, bo teraz są najpyszniejsze. Smacznego! 

Składniki :
* 5 białek
* 300g cukru 
* szczypta soli
* sok z cytryny 
* 200ml śmietany kremówki
* łyżka cukru pudru
* owoce do dekoracji  

Przygotowanie :
Białka ubijać na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać cukier po troszkę. Pod koniec ubijania wlać łyżkę soku z cytryny. Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać małe bezy na papierze do pieczenia. Piec bezy a właściwie suszyć około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni. Wystudzić. Kremówkę ubić razem z cukrem pudrem. Ułożyć bezy na spodzie patery tworząc okrąg, wyłożyć połowę kremu, przykryć drugą połową kremówki. Ciasto udekorować owocami. Podawać od razu.
 

5 komentarzy:

  1. figi są idealnym owocem do dekoracji, pięknie wygląda ten torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, z figami... Ja poproszę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem pewna, ze smakował obłędnie!
    pozdrawiam kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda zachęcająco ;)
    Pozdrawiam
    Dominika

    OdpowiedzUsuń