środa, 17 sierpnia 2016

Kakaowy torcik pianka

Pyszny i lekki bo to sam biszkopt przełożony owocową pianką. Idealny deser nie tylko na weekend. Spróbujcie bo robi się go szybko, a znika z talerzy jeszcze szybciej.

Składniki :
Biszkopt :
* 6 jajek
* szklanka cukru kryształ
* 2 szklanki mąki pszennej
* łyżka kakao
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka :* 400ml śmietany kremówki
* galaretka poziomkowa
* dowolne owoce do dekoracji
Przygotowanie :
Jajka ubijać  przez 2-3minuty po czym dodać cukier i cały czas ubijać aż masa zgęstnieje - u mnie całość ubijania trwa 5 minut. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao do masy jajecznej i wymieszać mikserem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec do 50 minut w 180 stopniach, ja po 35 minutach sprawdzam patyczkiem czy biszkopt się upiekł. Wystudzić na kratce. Przekroić biszkopt na 3 blaty.
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wymieszać i wystudzić. Kremówkę ubić, dodawać wystudzoną galaretkę i wymieszać masę. Przekładać biszkopty pianką. Odstawić ciasto do lodówki na 2-3 godziny a najlepiej na całą noc. Udekorować owocami.
 

 

7 komentarzy:

  1. Torty pianki to jedne z moich ulubionych ciast :) Zawsze rozpływają mi się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepięknie i bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie. Podoba mi się ta pianka- muszę koniecznie wyprbować ten przepis!
    pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada naprawdę apetycznie . mniam

    OdpowiedzUsuń