środa, 22 czerwca 2016

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Najlepsze ciasto to właśnie to, drożdżowe z owocami i kruszonką. Takie smaki dzieciństwa. Dzisiaj przygotowałam wersję z owocami, choć owoce możecie użyć tutaj takie jakie chcecie. Częstujcie się!

Składniki :
* 500g mąki pszennej
* opakowanie drożdży instant 
* 250ml ciepłego mleka
* 100ml masła lub oleju
* 2 jajka
* pół szklanki cukru
* 500g truskawek
* łyżka mąki
* łyżka masła
* łyżka cukru trzcinowego 
Przygotowanie :
Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i ciepłym mlekiem. Dodać jajka. Ciasto wyrobić z rozpuszczonym masłem. Odstawić do wyrośnięcia. Ciastem wyłożyć blaszkę, powciskać w ciasto pokrojone truskawki. Odstawić na pół godziny. Masło rozetrzeć w palcach  z cukrem i mąką na kruszonkę. Posypać ciasto. Piec 40 minut 1 180 stopniach. 
 

6 komentarzy: