poniedziałek, 23 maja 2016

Placuszki jogurtowe

Wzięłam udział w sobotnim wypiekaniu na śniadanie i tak o to powstały placuszki jogurtowe. U mnie bez owoców, po prostu każdy sobie dobiera z czym chce je zjeść. Dla mnie najlepsze były z domowym dżemem wiśniowym. Polecam!
Razem ze mną placuszki przygotowały :
Agnieszka, Joasia, Grażyna, Bożena, Marzena, Marzena, Joanna, Dorota, Angelika, Szóste Niebo, Magdalena, Kinga, Nina, Małgorzata, Magda.
Dziękuję Dziewczyny! 


Składniki :
* 250g jogurtu greckiego 
* 2 jajka
* łyżka oleju rzepakowego
* 2 łyżki cukru trzcinowego
* szklanka mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli 
*dodatkowo : dżem wiśniowy, cukier puder bądź owoce 


Przygotowanie :
Wymieszać jogurt z olejem i jajkami. Dodać cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Całość dobrze wymieszać. Rozgrzać patelnie i smażyć małe placuszki. Można przygotować je z sezonowymi owocami. Podawać na ciepło.


11 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają! Dzięki za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe placuszki, dziękuje za wspólne śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bez owocowego nadzienia też prezentują się bardzo apetycznie. Dzięki za wspólną zabawę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie naturalne, faktycznie można dobrać sobie dowolnie dodatki:-)Dzięki za wspólne śniadanie:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bez owoców też fajny pomysł, można dodac co kto lubi :-) Dzięki Marto za wspólną zabawę :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z domowym dżemikiem - bardzo smacznie! Dzięki za wspólne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszne placuchy na niedzielny leniwy poranek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie potrzebowałam takiego lekkiego pomysłu na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń