poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Zielony torcik z truskawkami

Torcik z kremem śmietanowym z mascarpone na imieniny dla koleżanki mamy. Troszkę barwnika wcale nie zaszkodziło w jego wyglądzie, a nawet zieleń podkreśliła truskawki. Podobno smakował!


Składniki :
* 6 jajek
* 1,5 szklanki cukru
* 2 szklanki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
* litr kremówki
* serek mascarpone
* łyżka cukru pudru
* zielony barwnik spożywczy
* szklanka wrzątku
* sok z połowy cytryny
* truskawki
* kiwi
* wiórki czekoladowe 
Przygotowanie :
Jajka ubić dodając cukier. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać ciasto mikserem. Przelać do tortownicy, piec 40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na trzy blaty. Każdy nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Kremówkę dobrze ubić, dodać mascarpone i cukier puder. Każdy blat biszkoptu posmarować kremem, posypać wiórkami czekoladowymi. Pozostały krem podzielić na dwie części. Zrobić intensywny odcień zieleni oraz jasny pastelowy. Tort dekorować zielonym kremem  wedle uznania. Boki tortu obsypać czekoladą. Ułożyć truskawki. Dobrze schłodzić.

4 komentarze:

  1. Przepiękny torcik. Ślicznie wygląda zielony rant:) Na pewno był przepyszny.
    wiosenne buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniale się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń