poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Miodowo - musztardowe żeberka duszone

Ostatnio nie za często robię mięso wieprzowe, bo już nam się trochę przejadło. Wybieram wołowinę albo niezawodnego kurczaka. Tym razem poszalałam z dobrą marynatą i chciałam ją też wykorzystać do żeberek. Tak oto powstał pyszny obiad. Smacznego!

Składniki :
* kg żeberek wieprzowych
* 2 cebule
* ząbek czosnku
* 2 łyżki miodu
* łyżka musztardy sarepskiej
* łyżka oliwy z oliwek 
* szczypta soli i pieprzu
* łyżeczka czerwonej papryki mielonej

Przygotowanie :
Miód wymieszać z musztardą, oliwą i przyprawami, żeberka pokroić na porcję i dobrze obtoczyć w marynacie. Tak przygotowane żeberka odstawić na kilka godzin pod przykryciem do lodówki. Żeberka obsmażyć z obu stron, delikatnie podlać wodą i dusić do miękkości. Podawać z ziemniakami.


 

3 komentarze:

  1. Kochana, zawsze jak do ciebie zaglądam robię się bardzo głodna.
    całusy

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno nie jadłam żeberek, pysznie przyrządzone :)

    OdpowiedzUsuń