czwartek, 31 marca 2016

Piankowy sernik na zimno z truskawkami

Ten sernik był jednym z lepszych które robiłam na zimno. Za sprawą mascarpone był bardzo delikatny, a że Pan Mąż uwielbia truskawki to kilka wpadło w galaretkę. Polecam ten sernik na letnie przyjęcia. U mnie idealnie sprawdził się podczas tegorocznej Wielkanocy.


Składniki :
* 300g twarogu na sernik
* 250g mascarpone 
* 2 galaretki truskawkowe
* szklanka pokrojonych truskawek
* galaretka truskawkowa
* kilka truskawek do ozdoby


Przygotowanie :
Dwie galaretki rozpuścić w 0,5l wrzątku. Odstawić do wystygnięcia,gdy będzie tężeć to ubijać mikserem razem z mascarpone. Dodać twaróg i wymieszać, połowę przelać do tortownicy, posypać truskawkami i przykryć drugą połową masy. Wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Odstawić do wystygnięcia. Na górze sernika ułożyć truskawki, zalać ciasto galaretką i zostawić do całkowitego stężenia na całą noc do lodówki.
 

7 komentarzy:

  1. mmm...chętnie bym zjadła taki serniczek :) wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo przepysznie się prezentuje. Idealne ciasto na wiosnę i lato. Skorzystam. Miłego dnia kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie pogardziłabym takim serniczkiem na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda jak marzenie :) Leciutki jak chmurka :)

    OdpowiedzUsuń