poniedziałek, 25 stycznia 2016

Najlepszy stek wołowy

U mnie z udźca wołowego, ale dobry jest też z przerośniętego antrykotu. Poziom wysmażenia każdy dobiera indywidualnie - ja nie lubię krwistego, więc smażę go po 3-4 minuty z każdej strony. Uwielbiam! 

Składniki :
* 2 steki wołowe 
* łyżka masła
* sól, pieprz
Przygotowanie :
Bardzo dobrze rozgrzać patenie. Steki smażyć po kilka minut z każdej strony - tak jak lubimy. Wyłączyć gaz, dodać masło - zostawić mięso by chwilę odpoczęło, przyprawić.

3 komentarze:

  1. Niezła sztuka mięsa:) Ja to z tych mięsożernych:) Więc chętnie bym zjadła:)
    cudnego weekendu kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dobry stek nigdy nie jest zły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Warto dodać , aby nie przekłuwać widelcem ani niczym ostrym , bo wypłynie większość soków i stek nie będzie dobry . Do przewracania najlepiej używać drewnianej packi . Do odpoczywania również drewniana deska. Do podawania już nie koniecznie , ale zwykle też unikam porcelany czy żelastwa :)

    OdpowiedzUsuń