poniedziałek, 30 listopada 2015

Smoothie z masłem orzechowym

Kto lubi kanapkę z masłem orzechowym i bananem? Ten pokocha ten pyszny koktajl. Spróbujcie koniecznie! 

Składniki :
* banan
* 2 łyżki masła orzechowego
* szklanka mleka - u mnie sojowego 
* łyżka płatków owsianych 
 
Przygotowanie :
Banalnie proste - wszystko wrzucamy do blendera. Miksujemy do połączenia się składników i od razu podajemy.
 


czwartek, 26 listopada 2015

Czwartki z Yankee Candle OUD OASIS

Bogaty i uwodzicielski, to cenione kadzidło pomaga wywołać luksusowo uspokajający nastrój. Ten karmelowy wosk też niestety nie podbił mojego serca a już myślałam, że stworzymy zgrany duet. 

Dla mnie za mocny, za duszący i nie da się z nim długo przebywać.
Wosk znajdziecie tutaj.
W sklepie goodies.pl znajdziecie woski Yankee Candle.

poniedziałek, 23 listopada 2015

Smalec wege od Jadłonomii

Po prostu musiałam zrobić! Z każdej strony słyszę jakie to smarowidło jest pyszne. Sprawdziłam i potwierdzam, choć domowy smalec mojej mamusi też jest mega!

Składniki :
* puszka białej fasoli
* jabłko
* 2 cebule
* liść laurowy
* ziele angielskie 
* pół łyżeczki majeranku
* pół łyżeczki oregano
* łyżka oliwy 
* sól, pieprz

Przygotowanie :
Cebulę i jabłka obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć razem z przyprawami. Wyjąć ziele i liść laurowy. Zmiksować razem z białą fasolą na gęstą masę. Przyprawić do smaku. 
Oryginalny przepis znajdziecie na blogu Marty

 

czwartek, 19 listopada 2015

Czwartki z Yankee Candle BERRY TRIFLE

Tym razem coś ze świątecznej linii zapachowej czyli Berry Trifle, co mnie zdecydowanie kojarzy się bardziej z wakacyjnym deserem owocowym i kremem waniliowym. 

Wosk naprawdę pachnie słodkimi malinami, jagodami i poziomkami, choć żadnego kremu waniliowego w sobie nie ma, ale to może i lepiej bo byłoby strasznie mdło i za słodko.

Wosk znajdziecie tutaj.


W sklepie goodies.pl znajdziecie woski Yankee Candle.



środa, 18 listopada 2015

Babeczki z masłem orzechowym

Oryginalny przepis pochodzi od znanej vlogerki Szusz. Ja nie dodałam tylko fistaszków. Co nie zmieniło wcale smaku tych małych pyszności. Coś pysznego! Dla wszystkich wielbicieli masła orzechowego i nie tylko.

Składniki :
* 200g mąki pszennej
* 200g cukru
* 2 jajka
* 200g masła orzechowego
* 80g masła
* 180ml mleka
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotowanie :

Rozpuścić masło, wymieszać z masłem orzechowym, jajkami i mlekiem. Dodać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Ciasto nałożyć do papilotek. Piec na złoty kolor w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.

poniedziałek, 16 listopada 2015

Smoothie jagodowe z awokado

Pyszny koktajl poleca się na drugie śniadanie. A jagody mam ze słoiczka - warto było w lecie wybrać się do lasu!

Składniki :
* szklanka mleka
* pół dojrzałego awokado
* pół szklanki jagód
* łyżka płatków owsianych 

Przygotowanie :
Banalnie proste - wszystko wrzucamy do blendera. Miksujemy do połączenia się składników i od razu podajemy.

piątek, 13 listopada 2015

Czekoladowe babeczki urodzinowe

Dzisiaj mocno czekoladowe babeczki z pysznym ganaszem i kolorową posypką. Robiłam je na 9 urodziny Oli do szkoły. Też częstowaliście cukierkami w szkole wtedy gdy były Wasze urodziny?

Składniki :
* 16 łyżek mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 płaski łyżki kakao
* 12 łyżek cukru trzcinowego
* 150ml wody mineralnej gazowanej 

* 100ml oleju rzepakowego
* 2 jajka

* łyżka ekstraktu waniliowego

Ganasz czekoladowy : 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 100ml kremówki
* kolorowa posypka 

Przygotowanie :
Mokre składniki rozmieszać, suche składniki dokładnie wymieszać. Mokre przelać do suchych.
Ciasto przelać do papilotek na 3/4 wysokości. Piec 25 minut w 200 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Czekoladę posiekać, śmietankę zagotować i zalać nią czekoladę. Rozpuścić, przestudzić i ubić na krem. Udekorować babeczki i posypać kolorową posypką.
 
 

czwartek, 12 listopada 2015

Czwartki z Yankee Candle CAPPUCINO TRIFLE

Dzisiaj coś dla fanów słodkości bo kto nie lubi kawy i czekolady?

Mocny, ciężki i aromatyczny. Coś dla mnie, choć po kilku godzinach zaczyna od niego boleć głowa. Dlatego zawsze przy porannej kawce zapalam go na kilka minut i razem z kawką delektuję się tym zapachem.

Tartę Cappucino Trifle znajdziecie tutaj

W sklepie goodies.pl znajdziecie woski Yankee Candle.

poniedziałek, 9 listopada 2015

Sosy FOLWARK - Zdrowa tortilla z kurczakiem i awokado

W tortillę można zawinąć wszystko, dosłownie. Dzisiaj wersja z kurczakiem i awokado - chyba jedno z moich ulubionych połączeń. Koniecznie musicie spróbować!

Składniki :
* 2 tortille pełnoziarniste 
* 2 łyżki sosu czosnkowego Folwark 
* usmażona albo ugotowana pierś z kurczaka 
* pół awokado 
* kilka liści ulubionej sałaty
* paseczki papryki słodkiej   


Przygotowanie :
Tortillę pogrzać na suchej patelni, posmarować sosem. Ułożyć sałatę, kawałki kurczaka, paseczki papryki i awokado. Zwinąć i podawać na ciepło, choć na zimno też smakuje wyśmienicie. 
 
 
  

piątek, 6 listopada 2015

Łosoś z mozzarellą

Ryby uwielbiam pod każdą postacią. Dzisiaj zjemy łososia i to nie tylko ze względu na piątek. Po prostu go uwielbiamy, najlepiej takiego z pieprzem i cytryną tylko, ale dodatek mozzarelli to jest to. Spróbujcie!

Składniki :
* łosoś
* kilka plastrów mozzarelli
* sól, pieprz
* sok z cytryny
* szczypiorek
* łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie :
Rybę przyprawić pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Usmażyć na rozgrzanej oliwie, Na rybę położyć ser i posypać szczypiorkiem. Podawać na ciepło.


czwartek, 5 listopada 2015

Czwartki z Yankee Candle KILIMANJARO STARS

Granatowy wosk Kilimanjaro Stars to jak mówi producent mięta i paczula z aromatem górskiego powietrza. Wosk z kolekcji Q3 Out Of Africa. 

A dla mnie to zapach męskich, dobrych perfum, taki odświeżający z nutką pikanterii. Jednak po zapaleniu zapach nie utrzymuje się zbyt długo, więc intensywność tego wosku jest dosyć średnia. A zapach znajdziecie tutaj
W sklepie goodies.pl znajdziecie woski Yankee Candle.

środa, 4 listopada 2015

Burger z serem pleśniowym

Domowy fast food zawsze najlepszy. Wiadomo przede wszystkim co znajdziemy w hamburgerach, przyprawimy mięso pod swój smak. I dodatki wybierzemy sami a u mnie dzisiaj do burgera dodaje ser z niebieską pleśnią. Uwielbiam!

Składniki :
* bułka z sezamem
* łyżka majonezu
* łyżeczka ketchupu
* liść sałaty
* 2 plastry sera z niebieską pleśnią 
* plaster pomidora
* plaster cebuli
* kotlet mielony - u mnie wołowy


Przygotowanie :
Bułkę opiekamy, smarujemy majonezem i ketchupem. Układamy sałatę, kotlet, ser, pomidora oraz cebulę. Podajemy na ciepło. 

poniedziałek, 2 listopada 2015

TOP 3 - PAŹDZIERNIK 2015

Październik w statystykach wyglądał tak :
706 polubień na FB   
157 obserwujących   
12 postów
46,586 wyświetleń  
najpopularniejsze posty :
Jesienna zupa fasolowa z chili
http://www.magicznezyciemarty.pl/2015/10/jesienna-zupa-fasolowa-z-chili.html

Tosty francuskie na słodko
http://www.magicznezyciemarty.pl/2015/10/tosty-francuskie-na-sodko.html

Grzanki z kozim serem i figą 
 
 
Dziękuję, że ze mną jesteście. Oczywiście zaglądajcie na Instagram i do moich Babeczek!