czwartek, 29 października 2015

Czwartki z Yankee Candle TARTE TATIN

Coś zdecydowanie dla mnie bo uwielbiam jabłka z cynamonem. 

A już w cieście to musiało mi zasmakować. Jeśli myślicie że to słodka tarta to muszę Was rozczarować, jest intensywny ale nie duszący. 

Z nutką tego cynamonu czy przypraw korzennych sprawia że całość idealnie do siebie pasuje. Zapraszam Was po tą tartę tutaj.

W sklepie goodies.pl znajdziecie woski Yankee Candle.

środa, 28 października 2015

Pasta jajeczna z makrelą

Szybka pasta do kanapek, idealnie przyprawiona. Polecam nie tylko na śniadania, sprawdzi się zawsze. Lubicie? Kupujecie takie pasty czy wolicie zrobić swoją?

Składniki :
* makrela wędzona około 200g
* 3 jajka
* 2 łyżki majonezu
* mała cebula dymka
* ząbek czosnku
* świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie :
Jajka ugotować na twardo,wystudzić. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać makrelę, majonez, drobno posiekaną cebulę i czosnek. Całość wymieszać, przyprawić. Można posypać świeżym koperkiem.


sobota, 24 października 2015

Tosty francuskie na słodko

Kolejne już wspólne Wypiekanie na śniadanie. Akurat mam wolny weekend i czas na pyszne śniadanie. Dzisiaj tosty na słodko. U mnie z bananami i czekoladą. 

Składniki :
* 1 bułka paryska
* 2 jajka
* 100 ml mleka
* 2 łyżki cukru
* masło
* banan, czekolada gorzka
* sok z cytryny
* łyżka miodu lipowego


Przygotowanie :
Bułkę pokroić na plastry. W głębokim talerzu widelcem roztrzepać jajka (jak na omlet) z dodatkiem mleka i cukru. Rozgrzać patelnię. Bułkę wymoczyć w jajku z mlekiem. Na patelnię włożyć minimum 3 łyżki masła, rozprowadzić po całej patelni. Gdy zacznie skwierczeć włożyć 4 - 5 plastrów bułki i smażyć przez ok. 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Bułeczka ma być ładnie zrumieniona ale nie spalona, dlatego ogień pod patelnią nie może być zbyt duży. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Patelnię umyć lub wytrzeć ręcznikiem papierowym i powtórzyć smażenie z reszty bułki. Tosty podawać ze świeżymi owocami skropionymi sokiem z cytryny. Można polać syropem klonowym lub posypać cukrem pudrem.
Razem ze mną chleb przygotowali :
Bernadetta, Ewa, Renata, Iza, Dorota, Szóste Niebo, Magda, Marzena, Ewelina, Basia i Julia, Dorota, Alina, Małgorzata, Edyta, Sabina, Magdalena.

 

czwartek, 22 października 2015

Czwartki z Yankee Candle RED RASPBERRY

Czas na Yankee Candle, bo jesień nieodłącznie kojarzy mi się z woskami Yankee. Dzisiaj jeszcze wracam do letniego zapachu malin, ale palący się kominek to znak że jesień w pełni. 

Red raspberry to pyszne malinowe konfitury, kojarzą mi się z malinami takimi zbieranymi prosto z krzaczka, które wygrzewały się cały dzień w słońcu.

Oczywiście wosk z owocowej linii Yankee Candle znajdziecie tutaj


W sklepie goodies.pl znajdziecie woski Yankee Candle.

środa, 21 października 2015

Jesienna zupa fasolowa z chili

Jesień jest piękna. Kolorowa i ciepła póki co, ale rozgrzewającą zupą trzeba się ratować choćby w przeziębieniach, które ostatnio trzyma mnie dość długo. Polecam fasolową z dodatkiem chili.

Składniki :
* 4 duże ziemniaki
* 300g mięsa wieprzowego z kością np. żeberek
* duża marchewka 
* liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego 
* pół papryczki chili 
* korzeń pietruszki
* puszka białej fasoli 
* majeranek 
* sól, pieprz do smaku

Przygotowanie :
Mięso zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pół papryczki chili i pokrojoną marchewkę wraz z pietruszką. Gotować wywar około 40 minut. Dodać ziemniaki i gotować aż będą miękkie. Dołożyć odsączoną fasolę i majeranek. Zagotować, przyprawić do smaku. Podawać na ciepło z pieczywem.
 
 

piątek, 16 października 2015

Smoothie mango truskawka banan i figa

Pyszny, pożywny koktajl z dodatkiem jesiennej figi. Lubicie? Więc częstuję Was wszystkich szklaneczką pysznego smoothie.

Składniki :
*  dojrzałe mango
* szklanka mrożonych truskawek
* banan
* 2 figi
* pół szklanki soku jabłkowego
* łyżka płatków owsianych
* łyżka soku z cytryny 

Przygotowanie :
Owoce obieramy, kroimy. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Podajemy od razu.
 


piątek, 9 października 2015

Truskawkowy mus z nasionami chia i mango

Troszkę lata w takie dni jak dzisiaj to bardzo miły akcent. Truskawek zamrożonych mam trochę, ale na ryneczku pojawiły się truskawki ostatnio, więc sięgnęłam po jeden koszyczek. Także dzisiaj mus truskawkowy z mega zdrowymi nasionami chia oraz słodkim mango.

Składniki :
* szklanka truskawek
* łyżeczka miodu
* 3 łyżki nasion chia
* pół szklanki mleka kokosowego 
* dojrzałe mango

Przygotowanie :
Nasiona chia zalać mlekiem i odstawić na całą noc. Truskawki zmiksować z miodem. Mango obrać, zmiksować na gładko. Mus truskawkowy ułożyć w szklance, polać nasionami oraz zmiksowanym mango. Można dodatkowo schłodzić deser.

środa, 7 października 2015

Grzanki z kozim serem i figą

Kolejna propozycja na pyszne śniadanie. Tym razem kozi ser z ciepłą bagietką i słodką figą. Do tego odrobina miodu. Coś pysznego!

Składniki :
* bagietka pszenna
* łyżka masła
* serek kozi np z miodem
* 2 figi 
* łyżka miodu

Przygotowanie :
Bułkę pokroić na kromki, rozpuścić masło na patelni grillowej, opiec bagietki. Każdą posmarować serkiem kozim, ułożyć plasterki świeżej figi i polać miodem.

poniedziałek, 5 października 2015

Surówka do obiadu z gruszką

Grusza u nas obrodziła dość obficie. Gruszki są twarde, ale bardzo słodkie. Idealne do ciast, deserów ale i do grzanek czy właśnie tak jak dzisiaj będą w surówce obiadowej.

Składniki :
* pół średniej kapusty pekińskiej 
* ogórek zielony
* 2 pomidory
* 2 średnie gruszki
* łyżka majonezu
* łyżka śmietany 
* łyżeczka oleju lnianego
* 2 łyżeczki soku z cytryny 
* sól, pieprz 


Przygotowanie :
Kapustę umyć i drobno posiekać. Pomidory, gruszki i ogórka pokroić w kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną, sokiem z cytryny i przyprawami. Dodać olej. Całość wymieszać. Odstawić na 15 minut. Podawać do ryby, mięsa oraz z ziemniakami czy ryżem. 
 

piątek, 2 października 2015

Grzanki z gorgonzolą i gruszką

Pyszne! Tylko to mi przychodzi na myśl gdy je jem. Gruszki są teraz słodkie, dojrzałe. Najlepsze! Do tego orzechy i mamy idealną przekąskę.

Składniki :
* bagietka pszenna 
* łyżka masła
* 150g gorgonzoli 
* dojrzała gruszka
* 2 łyżki orzechów 

Przygotowanie :
Bułkę pokroić na kromki, rozpuścić masło na patelni grillowej, opiec bagietki. Na każdej położyć po 2-3 plasterki sera oraz gruszki. Posypać uprażonymi i posiekanymi orzechami.

TOP 3 - WRZESIEŃ 2015

Wrzesień w statystykach wyglądał tak :
669 polubień na FB   
157 obserwujących   
14 postów
43,246 wyświetleń  
najpopularniejsze posty :
Kruszaniec z gruszkami 

Chleb na owsiance 

Tęczowy śmietanowiec 

Dziękuję, że ze mną jesteście. Oczywiście zaglądajcie na Instagram i do moich Babeczek!