środa, 30 września 2015

Papryka faszerowana z fetą

Szybki obiad na ciepło, ciekawa przekąska bądź kolacja. Jest wiele opcji podania papryki faszerowanej. Dzisiaj będzie z mięsem z indyka, suszonymi pomidorami i oczywiście z fetą.

Składniki :
* 2-3 czerwone papryki
* łyżka oliwy z oliwek
* 350g mięsa mielonego z indyka
* cebula
* ząbek czosnku
* 7-8 suszonych pomidorów 
* 100g ryżu białego lub brązowego
* 50g sera feta
* ulubione zioła - u mnie oregano
* sól, pieprz do smaku 

Przygotowanie :
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Mięso usmażyć na oliwie razem z cebulą i czosnkiem. Przyprawić, dodać suszone pomidory. Farsz wymieszać. Paprykę wydrążyć - nadziać, posypać fetą i zapiekać przez 20 minut. Podawać na ciepło, chociaż i na zimno smakuje pysznie jako przekąska.

 

poniedziałek, 28 września 2015

Sernik z toffi

Czekoladę karmelową lubię za tą niespotykaną słodycz. Dodana do sera sprawia że sernik staje się delikatny i taki jak lubię. Ten jest szybki i prosty bo bez pieczenia. Chcecie więcej? To przygotujcie go koniecznie!

Składniki :
* 150g herbatników
* 50g masła
* 500g borówek amerykańskich  
* 250g serka śmietankowego typu Philadelphia
* tabliczka czekolady karmelowej 
* ewentualnie mięta do dekoracji 


Przygotowanie :
Herbatniki pokruszyć, masło rozpuścić i dodać do ciastek. Wymieszać, wyłożyć formę do ciasta, dobrze docisnąć i odstawić na pół godziny do lodówki. Wysypać dno ciastek borówkami. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, serki wymieszać z czekoladą - można całość dosłodzić.Masę przełożyć na borówki, odstawić na noc do stężenia. Gotowy sernik ozdobić owocami i świeżą mięta. 

niedziela, 27 września 2015

Recenzja Bio soków - polskaaronia.pl

Dzisiaj rzecz na temat soków i to nie byle jakich, bo po pierwsze naturalnych i bio a po drugie pysznych i porównywalnych o takich domowych soków babcinych. Soki nie są dosładzane. 


Bio sok czarny bez 100% - czarny bez to jedna z najstarszych roślin leczniczych znanych w Europie. Odgrywał ważną rolę w medycynie ludowej. Czarny bez jest stosowany w przeziębieniu i w podwyższeniu odporności układu immunologicznego na infekcje i choroby. Herbatki i napary mają właściwości rozgrzewające i wykrztuśne.
Sok najlepiej rozcieńczyć wodą lub sokiem jabłkowym. Wartość energetyczna w 100ml to 17kcal, 3,2g węglowodanów oraz 0,8 białka.

Bio sok aronia 100% - aronia jest cennym owocem, który ma potwierdzone działanie prozdrowotne. Antocyjany zawarte w aronii zapobiegają tworzeniu się w nadmiarze wolnych rodników, nawet tych bardziej agresywnych, wywierających szkodliwe działanie na organizm człowieka.
Sok najlepiej rozcieńczyć wodą lub sokiem jabłkowym. Wartość energetyczna w 100ml to 30kcal, 6,0g węglowodanów oraz 0,3g białka.

Bio sok pokrzywa 100% - pokrzywa jest źródłem witamin A, K, B2, C. Wielu makro i mikroelementów oraz kwasów organicznych. 
Sok z pokrzywy uodparnia organizm podnosząc poziom żelaza, który jest dostarczany w naturalnej formie. Wspomaga pracę wątroby, żołądka, trzustki oraz przewodu pokarmowego. Wspomaga układ moczowy i działa moczopędnie. Dodaje wigoru oraz obniża poziom cukru.
Wartość energetyczna w 100ml to 19kcal, 4g węglowodanów oraz 0,7g białka.

http://www.polskaaronia.pl/


Strona www
Facebook



sobota, 26 września 2015

Recenzja obieraczek do warzyw - ostry-sklep.pl

Otrzymałam wie obieraczki do warzyw Victorinox ze sklepu ostry-sklep.pl już dobrych kilka miesięcy temu. Wykorzystywałam je przy każdej okazji, a było ich wiele, bo sezon na przetwory trwa. 
Jedna z obieraczek okazała się dla mnie bardziej funkcjonalna, lepiej układała się w dłoni. Była po prostu wygodniejsza w użytkowaniu, chociaż bardzo polecam obie, bo firma Victorinox jest przecież znana na całym świecie z najlepszych noży czy scyzoryków. 
Nawet mój S posiada ich kilka i od lat jest bardzo zadowolony.

Obieraczki idealnie sprawdziły się przy ogórkach, marchewce czy ziemniakach, także przygotowywanie obiadów było miłą czynnością. 
Doskonale nadają się do obierania jabłek czy gruszek. Są bardzo ostre i wytrzymałe. Myślę, że posłużą mi na dobrych kilka lat.


piątek, 25 września 2015

Sosy FOLWARK - Kurczak pod serowo-gyrosową chmurką


Ponad miesiąc testowałam gotowe sosy, które otrzymałam od firmy Folwark. Nie jestem szczególną fanką gotowców - chociaż nie ukrywam, że od czasu do czasu i one goszczą w mojej kuchni. Nie widzę w tym nic strasznego, spróbowałam i żyję. Oczywiście nie wszystkie mi smakowały, a ten który podbił nasze kubki smakowe będzie się pojawiał w kilku przepisach. Dzisiaj przepis na kurczaka.

Składniki :
* 2 filety z kurczaka
* ulubione przyprawy do kurczaka
* łyżka oliwy z oliwek 
* 4 łyżki sosu kebab-gyros Folwark
* 20 dag sera z niebieską pleśnią
* 2 łyżki słodkiej śmietanki

Przygotowanie :
Piersi z kurczaka przyprawić, obsmażyć z obu stron na złoto. Ściągnąć z patelni mięso, dodać sos, ser ( kilka plasterków zostawić o dekoracji dania ) i śmietankę, całość zagotować. Tak przygotowanym sosem polać kurczaka, dodać kilka cienkich plasterków sera na górę dania. Można podawać z ryżem, makaronem oraz posypać całe danie koperkiem.



środa, 23 września 2015

Idealny sos do wszystkiego - pitos

Przepis na ten sos dostałam od Pani Ewy z pracy. Miał fantastycznie smakować zapiekany ze schabem, jednak ja fanką schabowych nie jestem i dla mnie lepszy był z polędwiczką czy z samym ryżem. Jest genialny, dlatego musicie koniecznie go zrobić.

Składniki :
* kg pieczarek
* 2 czerwone papryki
* 5 średnich cebul
* przecier pomidorowy
* ketchup pikantny
* kostka masła
* chili, pieprz i sól
* 250ml śmietanki 12% do gotowania
* puszka zielonego konserwowego groszku ( opcjonalnie )

Przygotowanie :
Masło rozpuścić, dodać cebulę pokrojoną w krążki i poddusić. Pieczarki pokroić w plastry, wrzucić do cebuli, posolić. Dodać paprykę pokrojoną w paski. Wszystko razem dusić około 20 minut. Opcjonalnie dodać groszek. Wlać ketchup, koncentrat oraz śmietankę. Przyprawić. Zagotować.

poniedziałek, 21 września 2015

Koktajl bananowy z chia i figą

Pyszny, słodki i może zastąpić nam śniadanie. U mnie gości ostatnio coraz częściej i nawet S polubił smoothie.

Składniki :
* szklanka mleka
* banan
* figa
* sok z połowy cytryny
* łyżeczka nasion chia

Przygotowanie :
Do blendera włożyć obranego banana, kawałki figi oraz mleko. Całość zmiksować, dodać nasiona chia oraz cytrynę. Wymieszać. Podawać od razu.
 

piątek, 18 września 2015

Kruszaniec z gruszkami

To będzie szybki hit mojej jesieni. Ciasto pyszne, pełne słodkich gruszek, choć ciasto samo w sobie za słodkie nie jest. Idealne do kawy i herbaty. Sprawdzi się na imprezach rodzinnych, na babskich spotkaniach czy dla naszych dzieci. Macie gruszki? To pieczemy! 

Składniki : 
* 4 szklanki mąki
* szklanka cukru pudru
* kostka masła bądź Kasi
* 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 żółtka 
* szczypta soli
* 4 dojrzałe gruszki
* 4 łyżki bułki tartej
* 4 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie :
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, masło i żółtka. Zagnieść ciasto, odstawić na godzinę do lodówki. Podzielić ciasto na pół, jedną część wylepić blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posypać bułką tartą. Gruszki obrać, pokroić na połówki. Wyłożyć na ciasto, posypać cukrem. Zetrzeć drugą część ciasta na gruszki. Piecz 45 minut w 180 stopniach. 
 

środa, 16 września 2015

Ogórki z papryką na zimę

I też ostatnie przetwory ogórkowe w tym roku. Wszystko już przetworzone - kilka zostało na mizerię - ostatnią też z własnych ogórków w tym roku. Robicie przetwory? Czy kupujecie gotowe? Ja polecam dzisiaj słoiczki z ogórkami, które na pewno przydadzą się za trzy miesiące.

Składniki :
* 3 kg ogórków gruntowych
* kg czerwonej papryki
* 4 szklanki wody
* pół szklanki octu
* 4 łyżeczki soli
* pół szklanki cukru 
* opcjonalnie koper, czosnek i gorczyca 

Przygotowanie :
Ogórki obrać, pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w paseczki. Wodę zagotować z cukrem i octem, dodać czosnek i gorczycę oraz sól. Ogórki z papryką ułożyć w słoikach, dodać po gałązce kopru. Zalać wodą z octem. Zakręcić słoiki, pasteryzować 10 minut.


poniedziałek, 14 września 2015

Kwiaty cukinii zapiekane z serem pleśniowym

Ostatnie już kwiaty w tym sezonie. Ostatnie i chyba jedne z najlepszych. Może to dlatego, że uwielbiam sery pleśniowe. Kto jeszcze kwiatów cukinii nie próbował, to polecam!

Składniki :
* 8 - 10 kwiatów cukinii
* 2 szklanki mąki
* pół szklanki mleka lub wody gazowanej
* 2 jajka
* sól, pieprz
* olej rzepakowy do smażenia 

Sos : 100g sera pleśniowego np. Lazur, pół szklanki śmietany kremówki, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz


Przygotowanie :
Kwiaty cukinii umyć i delikatnie osuszyć. Mąkę zmiksować z mlekiem, jajkami i przyprawami na ciasto. Maczać kwiaty w cieście, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Zagrzać kremówkę, rozpuścić w niej ser, przyprawić i polać kwiaty tak przygotowanym sosem. Wstawić o piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut, podawać na ciepło.
 

sobota, 12 września 2015

Chleb na owsiance

Moje kolejne wspólne Wypiekanie na Śniadanie i pyszny chlebek. Akurat mam wolne trzy dni, mogę spokojnie i bez nerwów poszaleć w kuchni. Piątek zaczynam od chleba. Pysznego! U mnie posypka z płatków owsianych oraz czarnuszki - nie miałam ani grama sezamu.

Składniki:
* 500 g białej mąki pszennej
* 4g drożdży instant
Owsianka :
* 150 g drobnych płatków owsianych
* 450 g wrzącej wody
* 2 łyżki miękkiego masła
* 2 i 1/4 łyżeczki soli
* 1 i 1/2 łyżki jasnego miodu
* 175 ml mleka
Posypka :
* 1 łyżka czarnego sezamu
* 1 łyżka białego sezamu
* 1 łyżka płatków owsianych
Dodatkowo :

masło i owsiane otręby do wysypania foremek


Przygotowanie :
Mąkę mieszamy z drożdżami.
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Natychmiast dodajemy do nich masło, miód i sól. Dobrze mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy mleko.
Do miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub maszyny do chleba dodajemy naszą owsiankę i wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami. Wyrabiamy przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu pozostanie bardzo lepkie i klejące. Zostawiamy do pierwszego rośnięcia do podwojenia objętości na ok. 1 godz.
Smarujemy masłem i wysypujemy otrębami nasze foremki. Ciasto lekko spłaszczamy zwilżonymi dłońmi i wykładamy do foremek (nie trzeba go formować). Ponownie wilgotnymi dłońmi wyrównujemy powierzchnię ciasta w foremkach i posypujemy mieszanką sezamu i płatków. Teraz suchymi już dłońmi lekko przyklepujemy posypkę, żeby się dobrze trzymała. Odstawiamy foremki przykryte folią do drugiego rośnięcia, aż ich objętość zwiększy się o ok. 70-75%, zajmuje to zwykle 20-30 min. Wsuwamy chlebki do zimnego piekarnika, który nastawiamy na temperaturę 200ºC i pieczemy przez ok. 50 - 60 min.

Oryginalny przepis pochodzi z bloga Kuchnia nad Atlantykiem.
Razem ze mną chleb przygotowali :
Dorota, Agnieszka, Agnieszka, Alina, Joanna, Bożena, Danuta, Agnieszka, Kinga, Kasia, Ula, Maja, Paulina, Agnieszka, Marzena, Marta, Basia i Julia, Kasia


 

poniedziałek, 7 września 2015

Kwiaty cukinii w cieście piwnym

Jeszcze kilka ich w ogrodzie znalazłam. Jeszcze ciasto piwne po kurczaku zostało. Nic się zmarnować nie mogło, więc zjedliśmy dzisiaj na kolację pyszne kwiaty cukinii w cieście piwnym. Można podać do nich ulubiony sos bądź dip. Smacznego!

Składniki :
* 8 - 10 kwiatów cukinii
* 2 szklanki mąki
* pół szklanki piwa jasnego
* 2 jajka
* sól, pieprz
* olej rzepakowy do smażenia 
Przygotowanie :
Kwiaty cukinii umyć i delikatnie osuszyć. Mąkę zmiksować z piwem, jajkami i przyprawami na ciasto. Maczać kwiaty w cieście, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło.
 

środa, 2 września 2015

TOP 3 - SIERPIEŃ 2015

Sierpień w statystykach wyglądał tak :
668 polubień na FB   
157 obserwujących   
11 postów
43 ,110 wyświetleń  
najpopularniejsze posty :
Ogórki z przyprawa gyros 


Koktajl z mango 


Chłodnik paprykowy 

 Dziękuję, że ze mną jesteście. Oczywiście zaglądajcie na Instagram i do moich Babeczek!

Tęczowy śmietanowiec

Znalazłam go u Kasi, tak apropo to uwielbiam Jej bloga i serdecznie Was do Niej zapraszam. Zdjęcia mnie na tyle urzekły, że zrobiłam i ja. Jest lekki, kolorowy i rozpływa się w ustach. Podobno smakował - mi też! Troszkę modyfikacji wprowadziłam, a przepis Kasi znajdziecie tutaj.

Składniki :
* 5 kolorowych galaretek - fioletowa, niebieska, zielona, czerwona, żółta
* litr śmietany kremówki 30%
* 100g mascarpone
* 250 ml mleka
* 15g żelatyny
* 2 łyżki cukru 

Przygotowanie :
Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wymieszać i przelać o płaskiego naczynia. Wystudzić, pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Kremówkę ubić z cukrem, dodać mascarpone i rozpuszczoną żelatynę. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć fioletową galaretkę oraz trochę masy śmietanowej i tak na przemian, aż do żółtej galaretki. Odstawić do schłodzenia.