sobota, 29 sierpnia 2015

Brzoskwiniowa sałatka z fetą i pomidorami

Ostatnia z obiecanych sałatkowych propozycji to kolejne połączenie z fetą. Jest delikatna, lekko pikantna a zarazem rozpływająca się w ustach. Koniecznie musicie spróbować!

Składniki :
* 2 pomidory
* brzoskwinia
* pół kostki fety 
* koperek 
* łyżka oliwy z oliwek 
* łyżka soku brzoskwiniowego 
* świeżo mielony czarny pieprz 

Przygotowanie :
Pomidory i brzoskwinie  pokroić w ósemki. Z pomidorów usunąć miąższ. Fetę pokroić w paski. Składniki sałatki ułożyć na talerzu. Sok i oliwę połączyć z pieprzem. Polać sałatkę, posypać koperkiem.

 

czwartek, 27 sierpnia 2015

Arbuzowa sałatka z fetą

Połączenie soczystego i słodkiego arbuza z odrobiną słonawej fety posmakowało mi bardzo. Orzeźwiająca mięta i szczypta pieprzu idealnie podkręcają smak tej sałatki. Polecam! 

Składniki :
* szklanka pokrojonego w kostkę arbuza bez pestek 
* pół kostki fety 
* kilka listków świeżej mięty
* łyżka oliwy z oliwek
* łyżeczka miodu
* świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie :
Miętę posiekać, wymieszać z oliwą i miodem. Przyprawić pieprzem. Fetę pokroić w kostkę, wymieszać z arbuzem i przygotowanym dresingiem. Odstawić do lodówki na 15 minut.

wtorek, 25 sierpnia 2015

Letnia sałatka owocowa

Jedna z trzech sałatek, które w tym tygodniu pojawią się na blogu. Będą pyszne, ale ta, owocowa jest najbardziej uwielbiana przez dzieci. Myślę że i dorośli znajdą coś dla siebie - ewentualnie dodając łyżkę czegoś mocniejszego. Spróbujcie! 

Składniki :
* dojrzałe mango
* banan
* plaster arbuza bez pestek 
* 2 brzoskwinie lub nektarynki 
* winogrona 
* łyżka miodu
* łyżka soku z cytryny lub limonki 
* opcjonalnie listki mięty 


Przygotowanie :
Mango, brzoskwinie i arbuza pokroić w kostkę. Winogrona można wybrać małe i zostawić w całości. Banana pokroić w plasterki. Miód rozmieszać z sokiem z cytryny. Polać tym syropem owoce. Odstawić na 15 minut do lodówki.

piątek, 21 sierpnia 2015

Arbuzowa Ice Tea

Teraz ciężko mi zdecydować która lepsza? Czy brzoskwiniowa czy arbuzowa? Ale arbuzy są jeszcze takie słodkie i soczyste. Korzystajmy z tego. Korzystajmy z lata, bo powoli czuć jesienią - wieczory coraz chłodniejsze, wrzesień za kilkanaście dni. Częstuję dzisiaj zimną ice tea!

Składniki :
* litr herbaty - odpowiednio posłodzonej - ja używam 2 łyżek miodu
* pół cytryny 
* szklanka kostek arbuza
* kilka listków mięty
* kostki lodu


 Przygotowanie :
Herbatę wystudzić, osłodzić , dodać sok z cytryny, listki mięty oraz kostki arbuza - czasami mam je zamrożone. Całość uzupełnić kostkami lodu.

czwartek, 20 sierpnia 2015

Brzoskwiniowa Ice Tea

Jak lato to i zimne napoje, uwielbiam co prawda wypić filiżankę gorącej herbaty, ale teraz zaproponuję Wam ice tea. Jest łatwa do przygotowania i jestem pewna że już nigdy nie sięgniecie po te ze sklepowej półki.

Składniki :
* litr herbaty - odpowiednio posłodzonej - ja używam 2 łyżek miodu
* pół cytryny 
* 2 obrane brzoskwinie 
* kilka listków mięty
* kostki lodu

Przygotowanie :
Herbatę wystudzić, osłodzić , dodać sok z cytryny, listki mięty oraz plasterki brzoskwini. Całość uzupełnić kostkami lodu.
 

wtorek, 18 sierpnia 2015

Omlet z kwiatami cukinii

Omlet jest dobry zawsze. Chociaż mój S jednak jest za placuszkami to ja dzisiaj serwuję na śniadanie omlet z dodatkiem szynki, papryki i sera. A całość z zatopionymi kwiatami cukinii. Czy nie brzmi to smacznie?

Składniki :
* 3 jajka - najlepsze takie swojskie 
* łyżka mąki pszennej 
* łyżka śmietany 
* sól, pieprz
* 4 kwiaty cukinii
* łyżka masła 
* opcjonalnie : szynka, czerwona papryka, cebula, ser żółty 

Przygotowanie :
Jajka ubić na puszystą masę, dodać mąkę i śmietanę. Całość przyprawić. Ewentualnie dodać pokrojone w drobną kostkę dodatki. Rozgrzać masło,wlać masę z jajek. Ułożyć kwiaty cukinii i piec po przykryciem około 5 minut, przewrócić na drugą stronę, dopiec omlet. Podawać na ciepło.
 
 

niedziela, 16 sierpnia 2015

Ogórki z przyprawą gyros - przetwory na zimę

Robicie domowe weki? Bo ja ostatnio coraz więcej. W tym roku dużo ogórków, więc i dzisiaj pyszne ogórki do słoika. Z przyprawą gyros - jedną z moich ulubionych. Te ogórki świetnie nadają się na kanapki czy do wódeczki. Sprawdzą się i do obiadu. Polecam!


Składniki :
* 2 kg ogórków gruntowych
* 4 szklanki wody
* szklanka octu
* pół szklanki cukru
* łyżka ziela angielskiego 
* łyżka ziaren czarnego pieprzu 
* łyżka soli morskiej 
* opakowanie przyprawy gyros
* łyżka gorczycy 

Przygotowanie :
Ogórki umyć, pokroić w plastry. Posolić i odstawić na godzinę. Wodę zagotować z cukrem i octem, dodać przyprawy. Ogórki przełożyć do słoików, zalać marynatą. Zakręcić, pasteryzować.

sobota, 15 sierpnia 2015

Słoneczny koktajl z mango

Pyszny, gęsty i idealnie chłodzący koktajl z mango to mój hit na lato 2015. Wystarczy obrać owoce, dodać kostki lodu by po kilku minutach popijać przepyszny napój. Spróbujcie koniecznie! 

Składniki :
* dojrzałe mango
* 2 brzoskwinie 
* 5 kostek lodu
* pół szklanki zimnej wody mineralnej lekko gazowanej 
* sok z ćwiartki cytryny

Przygotowanie :
Owoce obieramy, kroimy. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Podajemy od razu.

środa, 12 sierpnia 2015

Chłodnik ogórkowo paprykowy

Upały ...
Powoli mam dość tej pogody, ale ratuję się jak mogę i chłodnik gości często na naszym stole. Ten z dodatkiem młodych ziemniaków myślę że idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Moja propozycja dzisiejsza to ogórek i papryka. Sprawdźcie koniecznie co z tego wyszło.

Składniki :
* 4 ogórki gruntowe
* papryka czerwona
* ząbek czosnku
* cebula
* koperek
* szklanka maślanki
* szklanka kefiru
* szklanka jogurtu naturalnego lub śmietany 
* sól, pieprz do smaku

Przygotowanie :
Ogórki obrać i razem z papryką pokroić w kosteczkę, posypać solą i szczyptą cukru. Ostawić. Drobno pokroić cebulę i posiekać koperek. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić i odstawić do lodówki na kilka godzin.

piątek, 7 sierpnia 2015

Fasolka szparagowa z suszonymi pomidorami

Fasolkę uwielbiam, mam swoją w ogródku, więc często gości na naszym stole. Do obiadu z bułką tartą - no wręcz nie mogę się nią najeść. Dzisiaj postanowiłam do tej tartej bułki dodać suszone pomidory - to idealne połączenie. 

Składniki :
* 300g fasolki szparagowej żółtej 
* 2 łyżki masła 82%
* łyżka bułki tartej
* 3-4 suszone pomidory 

Przygotowanie :
Fasolkę obgotować w osolonej wodzie. Rozpuścić masło, dodać suszone pomidory pokrojone w paseczki oraz bułkę tartą. Polać fasolkę, podawać na ciepło do obiadu, bądź na zimno jako przystawkę.

niedziela, 2 sierpnia 2015

TOP 3 - LIPIEC 2015

Lipiec w statystykach wyglądał tak :
652 polubień na FB   
156 obserwujących   
10 postów
44 ,422 wyświetleń  
najpopularniejsze posty :
Letnia kostka serowa
 Cukinia z pomidorami 
Rzodkiewkowa mizeria
   
Dziękuję, że ze mną jesteście. Oczywiście zaglądajcie na Instagram i do moich Babeczek!