środa, 29 lipca 2015

Fiona

Był już Kubuś, był Shrek to teraz czas na Fionę. Świetne ciasto na moje imieniny. Przygotowanie tego ciasta jest banalnie proste, mimo że składa się z kilku warstw. Ja przygotowałam aż dwie blaszki i powiem, że znikało to ciacho bardzo szybko. Nie należy do najsłodszych, ale w taki upał sprawdziło się idealnie. 

Składniki :
Biszkopt :
* 4 jajka
* szklanka mąki pszennej
* łyżeczka proszku do pieczenia

* 3/4 szklanki cukru
Przygotowanie :
Jajka ubić na puch dodając cukier, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, przelać do prostokątnej foremki i piec 30 minut na złoty kolor w 180 stopniach.

Masa budyniowa :
* 900ml soku przecierowego malinowego bądź truskawkowego
* 3 budynie malinowe bez cukru
* dodatkowo duże opakowanie ciastek typu delicje malinowe - około 30 sztuk
Przygotowanie :
Budyń przygotować według zaleceń producenta, tylko zamiast mleka ugotować go na soku. Będzie gęsty. Wylać masę na ostudzony biszkopt. Ułożyć delicje. Schłodzić.
Masa śmietanowa :
* 3 kremówki po 200ml
* łyżka cukru pudru
* 2 galaretki malinowe
dodatkowo : galaretka malinowa 
Przygotowanie :
Kremówkę ubić razem z cukrem, dodać rozpuszczone galaretki w 300ml wrzątku. Masę wylać na ciasto. Schłodzić. Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku,przestudzić. Tężejącą wylać na ciasto. Ciasto schłodzić, kroić w kostkę.

 

niedziela, 26 lipca 2015

Cukinia z pomidorami czyli pyszna przekąska na ciepło

Ochłodziło się, oj jak jest teraz przyjemnie. Chociaż lubię jak jest ciepło, to powoli te codzienne burze męczyły. Dzisiaj przygotowałam coś na ciepło. Lekka przekąska z cukinii i dojrzałych pomidorów, całość z odrobiną oregano i dobrą oliwą. Brzmi pysznie, prawda?

Składniki :
* mała cukinia
* 2 pomidory
* kulka mozzarelli 
* łyżka oregano 
* sól, pieprz 
* oliwa z oliwek 
Przygotowanie :
Cukinie i pomidory pokroić w plastry, przyprawić i podsmażyć na oliwie. Układać na przemian z mozzarellą. Posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem. Idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno.
 

czwartek, 23 lipca 2015

Ziołowa pasta twarogowa z bazylią i papryką

Dzisiaj u mnie znajdziecie pyszną pastę na kanapki. Taki lekki i dobrze doprawiony twarożek to śniadanie idealne!

Składniki :
* 250g twarogu półtłustego 
* 100g jogurtu greckiego 
* pół czerwonej papryki 
* mała cebula dymka
* spora garść świeżej bazylii
* sól, pieprz świeżo mielony

Przygotowanie :
Cebulę drobno posiekać, przyprawić. Rozetrzeć twaróg z jogurtem, dodać cebulę oraz pokrojoną paprykę i posiekaną bazylię. Całość utrzeć, można wszystko wrzucić do blendera, wtedy otrzymamy idealnie gładką pastę. 
 

czwartek, 16 lipca 2015

Kokosowy koktajl z chia

Moje pierwsze spotkanie z tymi nasionami okazało się wspaniałe. Codziennie pijam koktajle z ich dodatkiem, bo mają mnóstwo witamin. Teraz jeszcze przygotowałam smoothie z ostatnimi truskawkami, ale inne smaki na pewno Wam przedstawię. 


Składniki :
* szklanka mleka 
* łyżka wiórków kokosowych
* pół szklanki truskawek
* 2 łyżki nasion chia  
* pół mrożonego banana  

Przygotowanie :
Chia i wiórki kokosowe zalać mlekiem i odstawić na noc. Wszystkie składniki koktajlu zmiksować. Podawać od razu po przygotowaniu. 

poniedziałek, 13 lipca 2015

Ciasto jogurtowo - kokosowe z truskawkami

Sezon na truskawki powoli dobiega końca. Dzisiaj już ostatnie ciacho z wykorzystaniem tych przepysznych owoców. Szybkie i proste ciasto jogurtowe, idealne do popołudniowej kawki. Smacznego!

Składniki :
* 2 szklanki mąki
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
* 2 jajka
* 150g jogurtu naturalnego 
* 50g wiórków kokosowych 
* 100g cukru trzcinowego 
* łyżka cukru waniliowego  
* pół tabliczki białej czekolady
* 500g truskawek 

Przygotowanie :
Jajka zmiksować z cukrami, dodać jogurt i olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkami, dodać do jajek i wymieszać. Czekoladę drobno posiekać, wymieszać. Ciasto przelać do formy. Poukładać połówki truskawek. Piecz około godziny w 180 stopniach do suchego patyczka.

czwartek, 9 lipca 2015

Letnia serowa kostka na zimno

Pogoda nas rozpieszcza, nie ma co mówić, ale te upały trochę męczą. Dlatego dla ochłody przygotowałam najlepszy sernik na zimno z serkiem waniliowo-morelowym Almette. Puszystość tego serka oraz słodkie owoce letnie sprawiły że zakochaliśmy się w tym serniku. Dlatego też gorąco namawiam Was do przygotowania tego ciacha!

Składniki na foremkę silikonową :
* herbatniki około 100g czyli 8 sztuk jak na foremkę 19cm
* jogurt naturalny 150g
* opakowanie serka Almette o smaku morelowo - waniliowym
* galaretka morelowa, brzoskwiniowa lub cytrynowa 
* 200g truskawek 
* 200g czereśni 

Przygotowanie :
Foremkę silikonową wyłożyć herbatnikami. Serek ubić razem z jogurtem. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku - wystudzić. Powoli wlewać do masy. Wymieszać. Dodać pokrojone owoce. Całość wylać na herbatniki. Na lekko tężejącej masie ułożyć pozostałe ciasteczka. Schłodzić. Pokroić na kostki, każdy kawałek udekorować połówką truskawki oraz listkiem mięty. 

środa, 8 lipca 2015

Lody z żelkami

Coś dla ochłody? Oczywiście lody! Dzisiaj bardziej pomysł jak przepis, ale może Was zainteresuje. Spróbujcie i koniecznie dajcie znać jak smakowały.

Składniki :
* 100g dowolnych żelek np misie
* szklanka napoju gazowanego 

Przygotowanie :
Do foremek na lody wrzucić po kilka żelek. Całość uzupełnić napojem. Zamrozić.

piątek, 3 lipca 2015

Niedzielne ciasto z truskawkami

Sezon na truskawki powoli dobiega końca. U mnie jeszcze pojawiają się w koktajlach czy owsiankach, ale już coraz rzadziej i najchętniej zjadam je na surowo. Tym razem powstało pyszne ciasto. Idealne do popołudniowej kawki.


Składniki :
* biszkopt z tego przepisu 
* 300g truskawek 
* galaretka truskawkowa 
* budyń waniliowy 
* szklanka soku pomarańczowego 
* 3 łyżki soku z cytryny 
* pół szklanki wrzątku 
* łyżeczka cukru brązowego 

Przygotowanie :
Biszkopt przeciąć na pół. Wrzątek wymieszać z cukrem i cytryną. Posmarować biszkopt. Budyń przygotować na szklance soku pomarańczowego. Jeszcze ciepły wylać na połowę biszkoptu, przykryć drugim. Górę biszkoptu skropić wodą z cukrem i cytryną, ułożyć truskawki. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić i odstawić do lekkiego stężenia. Wylać na truskawki. Odstawić o lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. 
 


czwartek, 2 lipca 2015

TOP 3 - CZERWIEC 2015

Czerwiec w statystykach wyglądał tak :
637 polubień na FB   
157 obserwujących   
12 postów
48 ,739 wyświetleń  
najpopularniejsze posty :
Milkshake truskawkowy 

Rabarbarowy śmieciowiec 

Camembert w panierce  

Dziękuję, że ze mną jesteście. Oczywiście zaglądajcie na Instagram i do moich Babeczek!
 

środa, 1 lipca 2015

Rzodkiewkowa mizeria

Idealny dodatek do letnich obiadów. Pasuje do młodych ziemniaków z koperkiem i kawałkiem ulubionego mięsa. Spróbujcie też klasycznej mizerii

Składniki :
* pęczek rzodkiewek 
* pół szklanki gęstej śmietany 18%
* sól, pieprz

Przygotowanie :
Rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić, odstawić na pół godziny. Przyprawić pieprzem, wymieszać ze śmietaną.