wtorek, 30 czerwca 2015

Konkurs na drugie urodziny bloga!

Tak, to właśnie 30 czerwca 2013 roku pojawił się na tym blogu pierwszy wpis i od tej pory ukazało się ich 800! 
Z tej okazji przygotowałam dla Was mały konkurs. 
Oczywiście w podziękowaniu za to, że ze mną jesteście!
I jak rok temu zasady konkursowe są proste 30 i 60 komentarz z życzeniami wygrywa książkę Pawła Małeckiego Cukiernia Lidla. Standardowo możecie polubić mnie na FB, dodać do obserwowanych.  Konkurs trwa od dzisiaj 30.06 do 31.07. 
Wyniki pojawią się 07.08 na FB blogowym.
Na adres zwycięzcy będę czekała 3 dni, ewentualnie gdyby się osoba nie zgłosiła to wylosujemy kolejną. Paczkę wysyłam tylko na terenie Polski.
Zapraszam do zabawy!
Zgłoszeń było bardzo malutko i zdecydowałam, że jedna książka trafi do Ani a druga do Ewy. Dziewczyny dostałyście wiadomość na e-mail.
Gratulacje!

czwartek, 25 czerwca 2015

Gulasz z cebulką i rozmarynem

Kolejna propozycja obiadowa. To chyba przez pogodę, tak mnie wzięło na gulasze i mięsa. Takie dania idealnie rozgrzewają i sprawiają że czujemy się dobrze najedzeni. Mój gulasz podałam z ryżem, ale idealnie pasują do niego młode ziemniaczki z koperkiem. Smacznego!

Składniki :
* 600g mięsa wieprzowego no łopatka, szynka bądź karkówka
* łyżka mąki pszennej 
* 3 cebule
* ząbek czosnku
* łyżka czerwonej, mielonej papryki 
* 2 gałązki świeżego rozmarynu
* 3 łyżki oleju rzepakowego
* esencja do sosu cebulowego

Przygotowanie :
Rozgrzać olej, wrzucić posiekaną w piórka cebulę, oraz plasterki czosnku. Przyprawić papryką. Dodać rozmaryn i chwilkę smażyć aż warzywa nabiorą złotego koloru. Dodać mięso wcześniej obtoczone w mące. Przesmażyć, podlać szklanką zimnej wody. Zagotować, dodać esencję o sosu cebulowego i dusić mięso o miękkości.

poniedziałek, 22 czerwca 2015

Łopatka duszona w sosie barbecue

Dzisiaj znajdziecie propozycję obiadową. Pyszne mięsko, idealnie doprawione. Danie syte, idealne na to nasze lato - u mnie deszcz za oknem niestety. Także zajadamy się tak przygotowanym obiadem i uciekamy do pracy.


Składniki :
* 0,5kg chudej łopatki
* 2 cebule
* ząbek czosnku
* 4 łyżki sosu barbecue Folwark 
* łyżka oleju rzepakowego  

Przygotowanie :
Mięso pokroić w plastry, dodać sos barbecue, olej i drobno posiekany czosnek. Odstawić na pół godziny do lodówki. Przesmażyć mięso, dodać pokrojoną w piórka cebulę, podlać szklanką wrzątku i dusić do miękkości. U mnie mięsko podane z ziemniakami oraz szparagami.

niedziela, 21 czerwca 2015

Milkshake truskawkowy

U mnie koniec urlopu, ale lato dopiero się zaczyna, mamy ochotę na zimne napoje. Dzisiaj coś mrożonego czyli koktajl truskawkowy połączony z pysznymi lodami waniliowymi. Ktoś chętny? Częstujcie się!

Składniki :
* szklanka truskawek
* pół szklanki zimnego mleka
* banan 
* łyżka miodu
* ulubione lody - u mnie waniliowe 

Przygotowanie :
Jak zawsze banalnie proste. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, mieszamy. Przelewamy o szklanek i pijemy przez słomkę.

piątek, 12 czerwca 2015

Camembert w panierce

Wy czytacie ten post a ja już jestem w pociągu o Gdyni. Jadę co prawda tylko na tydzień, ale wykorzystam ten czas na maksa. Czy zdałam teorię na prawko? Dowiecie się o tym z Instagram-a. Zapraszam Was tam, bo będzie dużo zdjęć na pewno. A dzisiaj dla Was pieczony camembert. Uwielbiam! 


Składniki :
* okrągły serek camembert 
* jajko
* bułka tarta
* mąka pszenna 
* sól, pieprz do smaku
* olej do smażenia
Przygotowanie :
Jajko rozkłócić z solą i pieprzem. Obtoczyć serek w jajku, mące, ponownie w jajku i bułce tartej. Rozgrzać olej, smażyć na złoty kolor. Najlepiej smakuje na ciepło.


wtorek, 9 czerwca 2015

Rabarbarowy śmieciowiec

Marzy mi się szybkie, ale zdecydowanie owocowe i słodkie ciasto. Najlepiej z rabarbarem, skoro mamy sezon. Do tego dorzucam bakalie, wbijam jajka, dodaję trzcinowego cukru i całość zasypuję mąką. Czekam, by wymieszać i upiec to ciasto. Proste, łatwe? Zrobicie? Koniecznie! Przepis na rabarbarowy śmieciowiec ukazał się także w drugim numerze naszej blogerskiej Chochli.


Składniki :
* 4 łodygi rabarbaru
* jabłko
* 200g truskawek
* szklanka cukru trzcinowego
* łyżka cukru waniliowego
* garść rodzynek
* 3 jajka
* 2 łyżki kakao
* garść orzechów włoskich
* 2 szklanki mąki pszennej
* łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie : 
W podanej kolejności układamy składniki ciasta w misce. Jeden składnik przysypujemy drugim. Odstawiamy na minimum 30 minut. Wymieszać dokładnie. Przełożyć do formy i piec przez godzinę w 180 stopniach. Odstawić do wystygnięcia, posypać cukrem pudrem.

poniedziałek, 8 czerwca 2015

Pieniądź przyszłości - KONKURS plastyczny dla dzieci



Świetna informacja dla rodziców i ich dzieci! Trwa konkurs plastyczny, który łączy w sobie elementy zabawy i nauki. Temat prac to: „jak wyobrażasz sobie pieniądz przyszłości?”. Dzięki dowolnej technice wykonania pracy dzieci mogą uwolnić swoją wyobraźnię i ćwiczyć swoją kreatywność. Ważną rolę w konkursie spełnia również rodzic, który powoli może wprowadzać swoje dziecko w realia codziennego życia, tłumacząc mu czym jest pieniądz i jaką rolę spełnia. Konkurs daje również możliwość wspólnej zabawy i budowania więzi z dzieckiem, poprzez wspólne pochylenie się nad tematem pracy konkursowej.

Do wzięcia udziału  zapraszamy wszystkie dzieci z całej Polski w wieku od 6 do 13 lat.

Do udziału w konkursie zachęca bardzo duża pula cennych nagród. Sponsorom spodobała się edukacyjno-rozrywkowa forma konkursu i przekazali organizatorom wiele interesujących upominków. Wśród nagród znajdziemy więc: gry komputerowe, gry planszowe, bilety do parku rozrywki, darmowe lekcje tańca i wiele innych wartościowych nagród.

Organizatorem konkursu jest Mateusz Pawłowski - uczeń klasy III Technikum Administracyjnego przy SOSW dla Młodzieży Niewidomej i Słabowidzącej w Chorzowie.  

Więcej informacji można znaleźć na portalu


 oraz na profilu FB facebook.com/konkurs.pieniadzprzyszlosci

Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie i dzieleniu się informacja o nim z innymi!

Sponsorami nagród są:

www.nygus.pl

www.replikator.pl

www.jawa.waw.pl

www.ktosiaki.pl

www.mojebambino.pl

i wiele więcej.

Patroni medialni:

Telewizja SIlesia, Gazeta Wieści, Życie Rzeszowa, blog Mama Kreatywna, Dogadać się z dzieckiem,blog Sister, Misja macierzyństwo,  Przegląd Świętochłowicki, portal Onebank, Katolicki portal Deon, Portal Czytam i wiem, Teraz Gąbin, Carpatia Biznes, Sfera Tv, Wmeritum i wiele więcej.


p.s data podana na plakacie jest nieaktualna, konkurs trwa nadal.

środa, 3 czerwca 2015

Łosoś grilowany w papilotach

Ryba z grilla jest pyszna. Moja zawsze z nutą cytryny i koperku. Taką uwielbiamy i taka na grillu ląduje i tym razem. Czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze przecież. Smacznego!

Składniki :
* łosoś surowy
* 2 cytryny
* pęczek koperku 
* sól, świeżo mielony czarny pieprz 
* łyżka masła 

Przygotowanie :
Łososia kroimy na porcje. Każdy kawałek układamy na folii, dodajemy odrobinę masła, przyprawy, sok z cytryny i posiekany koperek. Związujemy w papiloty i grillujemy przez 15 minut. Podajemy na ciepło z plasterkami cytryny i świeżym koperkiem. 

wtorek, 2 czerwca 2015

Podsumowanie aktywności na moim blogu - miesiąc MAJ 2015

Maj w statystykach wyglądał tak :
619 polubień na FB   
154 obserwujących   
17 postów
44 ,695 wyświetleń  
najpopularniejsze posty :
Smoothie malinowe
http://www.magicznezyciemarty.pl/2015/05/smoothie-malinowe.html

Makaron z kurczakiem i cukinią
http://www.magicznezyciemarty.pl/2015/05/makaron-z-kurczakiem-i-cukinia.html

 Zielona potrawka z kurczakiem 
http://www.magicznezyciemarty.pl/2015/05/zielona-potrawka-z-kurczakiem.html


 Dziękuję, że ze mną jesteście. Oczywiście zaglądajcie na Instagram i do moich Babeczek!

Szparagi z jajkiem sadzonym i chrupiącym boczkiem

Sezon na szparagi trwa, cieszę się bo je uwielbiamy i często goszczą u mnie na stole. Czy jako dodatek do obiadu, z makaronem czy tak jak tutaj wersja śniadaniowa z jajkiem sadzonym. Każdej musicie koniecznie spróbować. 

Składniki :
* pęczek zielonych szparagów 
* 3 jajka 
* 2 plastry boczku wędzonego 
* sól, pieprz

Przygotowanie :
Szparagi ugotować al dente. Boczek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć. Na boczku usmażyć sadzone jaja. Ułożyć szparagi na talerzu, podawać z jajkiem. Ewentualnie przyprawić do smaku.