niedziela, 31 maja 2015

Podpłomyki z pieca

Uwielbiam takie przekąski, szczególnie serwowane na ciepło. Postanowiłam, że wezmę udział w wypiekaniu na śniadanie i wspólnie z innymi blogerami przygotuję podpłomyki. Co prawda miały być z pomidorami, ale coś ostatnio pomidory mi szkodzą, dlatego upiekłam je skropione oliwą i posypane ziołami a do nich podałam sos jogurtowo-cytrynowy oraz cukinię na ciepło. Mogę Wam tylko powiedzieć, że było pysznie!


Składniki :
* 200g mąki pszennej
* 2 łyżki stopionego masła
* pół szklanki wody
* szczypta soli

Przygotowanie :
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu, zagnieć i odstawić na pół godziny do odpoczęcia. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na omączonym blacie i rozwałkować. Rozgrzać piekarnik - u mnie max 200 stopni , placki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec około 10 minut. U mnie się niestety bardzo nie zrumieniły - albo za krótko trzymałam, albo za mała temperatura była. Nie miało to wpływu na smak.
Dodatkowo przygotowałam sos jogurtowo-cytrynowy oraz cukinię podduszoną na maśle z oregano. 

Razem ze mną podpłomyki przygotowali :
Gosia, Danuta, Bernadetta, Nina, Ula, Renata oraz Małgorzata.
 

piątek, 29 maja 2015

Drugi numer blogerskiej Chochli

Dzisiaj oddajmy dla Was drugi numer, naszego wspólnego babeczkowego projektu. Tym razem typowo letnia wersja czyli truskawki, rabarbar, grill i szparagi. Tyle wspaniałości dla Was przygotowały :
Magdalena
Małgosia
Paulina
Iwona
Justyna
Ewa
Sabina 
Zapraszamy!

Tutaj możecie pobrać nasz magazyn.

wtorek, 26 maja 2015

Mleczne ciasteczka z amaretto

Co powiecie na pyszne ciasteczka. Z dodatkiem najlepszej mlecznej czekolady i nutą amaretto? Jesteście łasuchami? To koniecznie musicie zrobić te proste, ale pyszne ciacha!


Składniki :
* 1/3 kostki masła
* 3/4 szklanki cukru pudru 
* 2 łyżki amaretto 
* 3 szklanki mąki pszennej
* pół łyżeczki proszku do pieczenia 
* tabliczka mlecznej czekolady Goplana 

Przygotowanie :
Masło utrzeć na puch razem z cukrem pudrem, dodać amaretto i powoli ucierając dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wyrobić, zawinąć w folię i odstawić na pół godziny do lodówki. Rozwałkować ciasto na dowolną grubość, wycinać ciasteczka - u mnie stempelki - układać na blaszce do pieczenia i piec w zależności od grubości ciastek 10-15 minut w 180 stopniach. Ciasteczka wystudzić, w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i maczać w niej dół ciasteczek. Odstawić do zastygnięcia. 
Z czekoladową nutą



niedziela, 24 maja 2015

Papryka nadziewana serowym kuskusem

To danie skradło serce nie tylko w mojej rodzinie. Znajomym do których zabrałam faszerowane papryki także zasmakowało. Jestem więc pewna, że nie tylko Ci na diecie będą się nimi zajadać. Koniecznie muszę dodać, że przygotowanie takiej kolacji czy obiadu to maksymalnie pół godziny, pod warunkiem, że wszystkie składniki mamy w domu. Smacznego!


Składniki :
* pół szklanki kaszy kuskus
* opakowanie Arla Apetina serek kremowy o smaku pesto i rukola
* 2 czerwone papryki
* pół szklanki czerwonej fasoli konserwowej
* pół szklanki kukurydzy konserwowej 
* duża czerwona cebula
* garść małych zielonych oliwek 
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* sól morska
* świeżo mielony czarny pieprz
* listki świeżego oregano
* 3 łyżki soku z cytryny


Przygotowanie :
Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak by przykrył kaszę, odstawiamy na 5 minut. Do ciepłej kaszy dodajemy Arla Apetina serek kremowy o smaku pesto i rukola. Mieszamy. Papryki przekroić na połowy, wydrążyć gniazda nasienne. Wrzucić na 10-15 minut do rozgrzanego piekarnika bądź zrumienić je na suchej patelni grillowej. Rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przesmażamy razem z oliwkami. Dodajemy fasolę i kukurydzę oraz wcześniej przygotowaną kaszę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki, posypujemy listkami oregano i ozdabiamy cząstkami cytryny. To danie idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno.
30 minut z Apetiną


sobota, 23 maja 2015

Najlepszy koktajl z melisą na dobry dzień

Bardzo orzeźwiający, lekki koktajl to idealny starter by dzień był piękny.Oczywiście później zjadamy śniadanie, choć koktajl jest bardzo treściwy i spokojnie wystarczy na godzinkę zapomnieć o jedzeniu. To co, jesteście gotowi zacząć ten dobry dzień?

Składniki :
* szklanka zimnej melisy z truskawką POSTI
* banan
* pół ananasa 
* garść mrożonych truskawek
* kilka listków świeżej melisy


Przygotowanie :
Banalnie proste - wszystko wrzucamy do blendera. Miksujemy do połączenia się składników i od razu podajemy.

Przepis na ziołowe orzeźwienie

środa, 20 maja 2015

Borówkowe smoothie

Kolejny, najlepszy koktajl! Z gruszką i borówkami. Idealnie kremowy. Gdy dodamy gałkę lodów waniliowych to otrzymamy mega dobry shake! 

Składniki :
* 100g borówki amerykańskiej 
* dojrzała gruszka
* garść mrożonych truskawek 
* 3 plastry ananasa 
* pół szklanki soku ananasowego 
* pół szklanki soku porzeczkowego 

Przygotowanie :
Banalnie proste - wszystko wrzucamy do blendera. Miksujemy do połączenia się składników i od razu podajemy.
 

wtorek, 19 maja 2015

Orzechowe babeczki kwiatuszki

Kolejny ciekawy pomysł na zbliżający się dzień mamy. Tym razem czekoladowo-orzechowe babeczki z kwiatkami marshmallows.

Składniki :
* 16 łyżek mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 płaski łyżki kakao
* 12 łyżek cukru trzcinowego
* 150ml wody mineralnej gazowanej 

* 100ml oleju rzepakowego
* 2 jajka

* łyżka ekstraktu waniliowego
* 50g orzechów włoskich bądź laskowych
* dodatkowo lukier i pianki marshmallows

 
Przygotowanie :
Mokre składniki rozmieszać, suche składniki dokładnie wymieszać. Mokre przelać do suchych, dodać posiekane orzechy, wymieszać. Ciasto przelać do papilotek na 3/4 wysokości. Piec 25 minut w 200 stopniach do tzw. suchego patyczka. Babeczki wystudzić. Każdą polać lukrem. Z pianek wycinać płatki i układać na babeczkach. W środek można włożyć kolorowe cukierki bądź posypkę.

 

niedziela, 17 maja 2015

Róże z jabłek w cieście francuskim na Światowy Dzień Pieczenia

Róże z jabłek są po prostu piękne i nie mogłam przejść obok nich obojętnie. Dlatego z okazji Światowego Dnia Pieczenia zapraszam Was wszystkich po przepis i oczywiście namawiam do zrobienia ich w swoich domach. To piękny gest, prawda? Upieczcie je dla swoich bliskich i dodajcie zdjęcie tutaj.

Składniki :
* opakowanie ciasta francuskiego
* 3 czerwone jabłka 
* łyżka soku z cytryny
* pół szklanki brązowego cukru
* 2 łyżeczki cynamonu 
* jajko

Przygotowanie :
Ciasto pokroić w 2cm paski. Cukier wymieszać z cynamonem. Jabłka pokroić w ćwiartki, a później w ósemki, bardzo cienko i najlepiej obieraczką do warzyw. Oczywiście zostawiamy skórkę, bo dzięki niej nasze róże będą ładniejsze. Wybieramy czerwone owoce. Tak pokrojone jabłka skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy wrzątkiem na 3-5 minut. Wrzątku tyle żeby przykrył nasze jabłka. Jabłka dokładnie odsączamy. Ciasto rozwijamy, posypujemy z jednej strony cukrem z cynamonem, układamy plasterki jabłka, tak żeby trochę zachodziły na siebie i zwijamy znowu w rulon. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach na złoty kolor. 
Tak przygotowany różyczki to świetny prezent z okazji Dnia Mamy. 



piątek, 15 maja 2015

Czerwony koktajl owocowy

Owocowe smoothie to napoje idealne na takie dni jak dzisiaj. Piękna, słoneczna pogoda, pyszny napój i odpoczynek w ogrodzie. Czy to nie brzmi idealnie? Dla mnie tak! 

Składniki :
* banan
* garść czerwonych winogron
* garść mrożonych truskawek lub malin
* szklanka soku pomarańczowego lub 2 soczyste pomarańcze
* opcjonalnie kilka listków świeżej mięty
Przygotowanie :
Wszystkie składniki naszego koktajlu miksujemy. Jeśli przeszkadzają Wam skórki winogrona to można przelać koktajl przez sitko. Jednak mi w niczym nie przeszkadza taka forma koktajlu, zresztą bardzo szybko znika.

wtorek, 12 maja 2015

Zielona potrawka z kurczakiem

Pyszny, delikatny i kremowy lekki gulasz czy sos a nawet potrawka z kurczakiem i zielonymi warzywami. Idealnym dodatkiem do tego dania jest ryż, albo makaron i koniecznie odrobina parmezanu. Korzystajcie z sezonu na szparagi, bo w tym daniu smakują wyśmienicie! 

Składniki :
* podwójny filet z kurczaka 
* 2 łyżki oliwy z oliwek 
* pęczek szparagów
* brokuł
* cukinia
* ulubione zioła i przyprawy
* 200ml śmietanki kremówki lub niegęstego jogurtu naturalnego
* grana padano do posypania dania  

Przygotowanie :
Szparagi, brokuł i cukinie uparować, najlepiej z dodatkiem ziół. Posolić, pokroić w mniejsze kawałki i odstawić. Rozgrzać oliwę, dodać pokrojonego w drobną kotkę fileta, przesmażyć, przyprawić. Zalać kremówką i zagotować. Dodać warzywa. Podgrzać, dowolnie przyprawić do smaku. Już na talerzu, razem z makaronem, posypać tartym serem.Podawać na ciepło.

niedziela, 10 maja 2015

Smoothie malinowe

Kolejny mój ulubiony smak. Chyba czas przestać pić koktajle i jeść makaron, bo blog się zrobi makaronowo-koktajlowy! Ale nie ma tego złego, już niedługo szykuję dla Was inne pyszności! To co? Miksujemy?

Składniki:
* 200g malin - mogą być mrożone
* banan 
* szklanka soku pomarańczowego 
* 2 łyżki soku z cytryny
* łyżka płatków owsianych 


Przygotowanie : 
Banalnie proste - wszystko wrzucamy do blendera. Miksujemy do połączenia się składników i od razu podajemy.

wtorek, 5 maja 2015

Makaron z kurczakiem i cukinią

Szybki obiad to ostatnio podstawa w mojej kuchni, dlatego po pracy zdecydowanie wybieram makaron i dzisiaj padło na cukinię. Do tego aromatyczny kurczak i boczek. Spróbujcie koniecznie!

Składniki :
* 150g ulubionego makaronu - u mnie kokardki
* pierś z kurczaka
* łyżka oliwy z oliwek 
* cukinia 
* 3 plasterki boczku wędzonego 
* oregano
* sól, pieprz 
* opcjonalnie grana padano
Przygotowanie :
Makaron ugotować al dente. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć, dodać oliwę z oliwek oraz kurczaka pokrojonego w kostkę. Przyprawić i poddusić. Cukinię pokroić w kostkę, dodać do kurczaka - poddusić, ale żeby została al dente. Wszystkie wymieszać. Podawać na ciepło z dodatkiem grana padano.
 

sobota, 2 maja 2015