wtorek, 31 marca 2015

Wielkanocne jaja faszerowane łososiem

Jak Wielkanoc to jajka obowiązkowo. Szczególnie te faszerowane czymś pysznym. U mnie będą suto nadziane wędzonym łososiem, do tego kilka kropel soku z cytryny i obowiązkowo świeży koperek. To moja pierwsza propozycja na Wielkanocne śniadanie. Przepis ukazał się również w Chochli.


Składniki :
* 3 jajka
* 50g wędzonego łososia
* 2 łyżki majonezu 
* łyżka soku z cytryny 
* sól, świeżo mielony czarny pieprz 
* koperek, szczypiorek

Przygotowanie :
Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Obrać ze skorupek. Przeciąć na pół i wydrążyć żółtka. Łososia drobno pokroić, wymieszać z żółtkami oraz majonezem. Przyprawić, dodać sok z cytryny oraz drobno posiekany szczypiorek i koperek. Tak przygotowanym farszem nadziewać połówki jajka. Schłodzić, podawać z gałązkami koperku.


piątek, 27 marca 2015

Karkówka z żurawiną

Pieczone mięso na świątecznym stole to podstawa. Ja zaproponuję Wam karkówkę z pysznym, lekko słodkim sosie z żurawiny. Gwarantuję, że Wam posmakuje. Przepis ukazał się także w Chochli.



Składniki :
* 700g karkówki bez kości
* 3 łyżki przyprawy do karkówki
* łyżka majeranku
* cebula czerwona
* cebula biała
* 2 ząbki czosnku
* 5 łyżek oleju rzepakowego
* szklanka suszonej żurawiny
* pół szklanki soku pomarańczowego

Przygotowanie :
Mięso dobrze natrzeć przyprawami. Na rozgrzanym oleju obsmażyć z obu stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać cebulę, czosnek oraz żurawinę. Lekko podlać zimną wodą i piec mięso około 60 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu zlać sos, dodać sok pomarańczowy - zagotować, odparować. Podawać z karkówką pokrojoną w plastry.


środa, 25 marca 2015

Aromatyczny sos mięsny

Sos do mięsa musi być i już. Szczególnie ten gęsty i bardzo aromatyczny. U mnie zawsze jest podawany czy do ziemniaków czy ryżu, kaszy. Tym razem zrobiłam sos z dodatkiem esencji do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr. To takie szybkie rozwiązanie, gdy mamy mniej czasu na przygotowanie i długie gotowanie domowego sosu. Od czasu do czasu możemy sięgać po takie ułatwienia. 

Składniki :
* 300g karkówki bądź innego mięsa wieprzowego
* cebula
* 2 ząbki czosnku 
* łyżka smalcu 
* szklanka zimnej wody
* jedna esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr

Przygotowanie :
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w piórka, czosnek w plasterki. Rozgrzać smalec. Zeszklić warzywa. Dodać mięso, przesmażyć, zalać wodą i zagotować. Gotować około 40 minut, dodać esencję do sosu pieczeniowego. Zagotować. Opcjonalnie posypać rozmarynem i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Podawać z ziemniakami, ryżem bądź kaszą. Sos idealnie nadaje się do placków ziemniaczanych.


Rozdanie - Esencja do sosu Knorr - ZAKOŃCZONE

Zbliża się Wielkanoc. Powoli myślimy o tym co przygotujemy na świąteczny stół. U mnie na pewno będzie pyszny obiad Wielkanocny czyli mięso z sosem, młode ziemniaczki i długo wyczekiwana mizeria. Wróćmy jednak do sosu...
Chcecie wypróbować nowe esencje do sosu Knorr?

Mam 10 zestawów do rozdania.
Wystarczy, że napiszecie mi pod tym postem jaki sos do mięs króluje u Was w domu, niekoniecznie z okazji świąt.
Pierwsze 10 osób otrzyma zestaw esencji do sosów.
Zostawiając komentarz, podeślij od razu swój adres na marta25urb@wp.pl
Rozdanie trwa od 25 do 27 marca.
Fundatorem nagród jest Knorr Unilever Polska Sp. z o.o.
Jak najszybciej przekażę Wasze dane do przedstawiciela firmy, byście jeszcze przed świętami mogli otrzymać swoje niespodzianki.




Bardzo dziękuje wszystkim za wzięcie udziału w rozdaniu - osoby, które podesłały swój adres na mojego maila otrzymają zestawy esencji do sosów Knorr.
Niestety pozostawienie samego adresu mailowego pod postem nie spełniało wymagań rozdania.

poniedziałek, 23 marca 2015

Słodkie rozdanie - Cukiernia Lidla - przepisy Pawła Małeckiego

Z okazji zbliżających się Świąt, moich minionych urodzin i oczywiście z okazji wiosny - przygotowałam dla Was mały konkurs, a właściwie rozdanie. Będzie jak zawsze proste, ale trochę szczęścia trzeba mieć. 
Co musisz zrobić?
  1. być obserwatorem bloga - to rozdanie dla moich czytelników 
  2.  polubić FB blogowego 
  3.  zostawić komentarz pod tym postem z odpowiedzią na pytanie : Mój ulubiony deser to?

Rozdanie trwa od momentu ukazania się wpisu na blogu czyli 23.03.2015 do 07.04.2015, do końca dnia
30 komentarz pod tym postem wygrywa książkę Cukiernia Lidla Pawła Małeckiego.
Wyniki zostaną opublikowane na FB blogowym
Zapraszam do zabawy! 

środa, 18 marca 2015

Torcik pomarańczowy

Inspirację znalazłam tutaj. Oczywiście surowe jajka nie wchodziły tym razem w grę, dlatego krem powstał na bazie ganache. Nam smakował wybornie, myślę że idealnie sprawdzi się na nadchodzące święta. Jest lekki, orzeźwiający i mocno czekoladowy! 

Składniki :
Biszkopt :
* 3 jajka
* 3/4 szklanki cukru
* szklanka mąki pszennej
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
* do nasączenia sok pomarańczowy 
Galaretka :
* 3 pomarańcze
* 2 galaretki pomarańczowe 
Krem czekoladowy :
* 100g czekolady mlecznej 
* 100g czekolady gorzkiej 
* 200ml śmietany kremówki 
* 200g serka mascarpone 

Przygotowanie :
Jajka ubijać razem z cukrem aż masa będzie gęsta. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodawać po trochę do masy jajecznej, Wymieszać na niskich obrotach miksera. Przelać do tortownicy, piec do 30 minut w 180 stopniach, zostawić do wystygnięcia, przeciąć na pół.
Galaretki rozpuścić w 700ml wrzątku, wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Pomarańcze wyfiletować, dodać do galaretki.
Połowę biszkoptu nasączyć sokiem pomarańczowym, wylać galaretkę, docisnąć drugim nasączonym biszkoptem.
Obie czekolady drobno posiekać, śmietankę zagotować i zalać nią czekoladę. Ubić za pomocą trzepaczki. Dodawać po łyżce mascarpone, dobrze rozetrzeć i wylać na biszkopt. Odstawić na godzinę do lodówki. Torcik podawać na zimno.


sobota, 14 marca 2015

Kurczak w serowym sosie gorgonzola

Kurczaka chyba lubi każdy, prawda? Do tego dodałam pyszny ser pleśniowy oraz śmietankę. Czyż to nie jest danie idealne na sobotni obiad? Możecie podać z ryżem, makaronem ale i świetnie sprawdzi się po prostu do świeżego chleba. 


Składniki :
* 500g fileta z kurczaka
* 200g sera gorgonzola
* 200ml śmietanki kremówki 
* 3 łyżki oliwy z oliwek 
* łyżeczka przyprawy do kurczaka, sól, pieprz świeżo mielony 
* natka pietruszki

Przygotowanie :
Fileta pokroić w plastry około 2cm. Przyprawić, odstawić na pół godziny do lodówki. Usmażyć, dodać pokruszony ser i śmietankę. Zagotować. Przyprawić sos do smaku. Posypać natką pietruszki.
 

środa, 11 marca 2015

Nowy magazyn kulinarny - Chochla

Powstał!
Premiera nowego magazyny kulinarnego odbyła się w Dzień Kobiet - idealnie, bo stworzyły go Babeczki. Pierwszy numer, świeży, świąteczny i dla wszystkich naszych czytelników.
       Tutaj możecie pobrać nasz magazyn.

poniedziałek, 2 marca 2015

Podsumowanie aktywności na moim blogu - miesiąc LUTY 2015

Luty w statystykach wyglądał tak :
484 polubień na FB   
143 obserwujących   
13 postów
32 ,640 wyświetleń  
najpopularniejsze posty :
Kremowy sernik w pucharkach
Sałatka z kurczakiem i ananasem  
Serduszka z musem malinowym 
Dziękuję, że ze mną jesteście. Oczywiście zaglądajcie na Instagram i do moich Babeczek!