czwartek, 29 stycznia 2015

Czwartki z Yankee Candle WILD FIG

Kolejny zapach od Yankee Candle. Dzisiaj Wild Fig czyli długo wyczekiwana figa. Strasznie mnie ten wosk ciekawił, szczególnie że figi smakują mi bardzo a sam zapach takich dojrzałych fig, sprawia że odpływam. 


Czy wosk od Yankee Candle też tak na mnie działa?
Otóż jest soczysty, słodki i przyjemny dla nosa, ale do ulubieńców się nie zalicza na pewno. Jeśli chcecie poznać tą nutę zapachową to wosk Wild Fig znajdziecie tutaj.

W sklepie goodies.pl znajdziecie woski Yankee Candle.

wtorek, 27 stycznia 2015

Czekoladowa kawa ze śmietanką

Lubicie kawę? Cóż za pytanie. Ja uwielbiam, szczególnie smakową - chociaż zwykła z mlekiem też smakuje wybornie. Dzisiaj taka mocno czekoladowa z pyszną śmietankową nutą. Już późno, ale zapraszam Was na kawę!

Składniki :
* pół tabliczki gorzkiej czekolady
* filiżanka świeżo zaparzonej kawy
* łyżeczka brązowego cukru
* kremówka
Przygotowanie :
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ozdobić nią szklanki. Resztę rozmieszać z kremówką i kawą. Posłodzić, przelać do szklanek. Kawę podawać z bitą śmietaną, ale sama smakuje idealnie.



niedziela, 25 stycznia 2015

Rukola z salami : Styczniowe Wyzwanie Blogerek

Dzisiejsze Wyzwanie przyniosło mi wiele radości, chociaż najlepsza w artystycznym układaniu jedzenia nie jestem. Zaproponuję Wam sałatkę z rukoli, plasterków salami oraz papryczek nadziewanych serkiem. Całość idealnie doprawiona i pyszna. Warto zjeść od czasu do czasu coś innego!


Składniki :
* garść rukoli 
* kilka plasterków salami
* papryczki nadziewane 
* oliwki
* feta
* oliwa z oliwek  


Przygotowanie :
Wszystkie składniki układamy na talerzu według własnej inwencji twórczej. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek.


Razem ze mną udział w Wyzwaniu Blogerek wzięły udział :  Iwona , Magda , Gosia , Sabina , Dorota. Dziękuję dziewczyny za kolejne wyzwanie!

piątek, 23 stycznia 2015

Ryż po meksykańsku z kurczakiem

Z tym daniem to dopiero można pokombinować. Świetny dodatek do obiadu, idealna przekąska na kolację. Coś i na ciepło i na zimno. Wystarczy dorzucić kawałki kurczaka i pyszny lunch box zabrać ze sobą do pracy. Także gotujmy! 

Składniki :
* 200g ryżu
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* filet z kurczaka - około 300g
* pół puszki kukurydzy
* pół puszki czerwonej fasoli 
* czerwona papryka
* chili, kolendra, kumin, sól, pieprz 
* koperek 
 

Przygotowanie :Wszystkie przyprawy dobrze utrzeć w moździerzu, kurczaka pokroić w większą kostkę. Dobrze natrzeć przyprawami. Rozgrzać oliwę, usmażyć mięso, wsypać ryż. Podlać wodą i gotować około 15 minut. Wrzucić warzywa. Zagotować, poczekać by odparowała woda. Całość posypać koperkiem. Można podawać z gęstym jogurtem naturalnym.

czwartek, 22 stycznia 2015

Czwartki z Yankee Candle CASIS

Kolejna perełka z Yankee Candle. Tym razem zapach Casis czyli bujny aromat czarnej porzeczki z dawką lekkiej cierpkości.

Ten zapach to rozgrzane w słońcu czarne porzeczki, takie prosto z krzaczka rwane. 

W sklepie goodies.pl znajdziecie woski Yankee Candle.

środa, 21 stycznia 2015

Zielona pizza

Pizza z ogromną ilością roszponki, zielonego ogórka i awokado? Ktoś chętny? Pyszna, powiedzmy, że lekka i zdrowa. Smacznego!

Składniki :
Ciasto :
* 15dag świeżych drożdży
* szklanka letniej wody
* łyżeczka cukru
* szczypta soli
* 3 łyżki oliwy
* pół kilograma mąki pszennej u mnie typ 650
Dodatki :
* sos pomidorowy 
* czerwona cebula

* tarta mozzarella
* roszponka
* zielony ogórek
* awokado
Przygotowanie :
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier oraz wodę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać drożdże, oliwę oraz sól. Wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od ręki, gdyby się kleiło dodać oliwy. Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na cienko. Przełożyć na blachę. Wyłożyć sos oraz cebulę. Posypać serem i piec w 250 stopniach przez około 15-20 minut. Na upieczoną pizzę wyłożyć roszponkę, plasterki ogórka oraz kawałki awokado. Podawać z sosem czosnkowym.


wtorek, 20 stycznia 2015

Ptysie

No niech mi ktoś powie, że nie uwielbia tych słodkości? Rozumiem, że nie ma takich! Cieszę się! Ja kocham ten rozpływający się krem i chrupkie ciasto parzone. Nie ma co dłużej czekać. Pieczemy, robimy i się zajadamy, np z naszymi dziadkami. Korzystałam z tego przepisu.


Składniki :
Ciasto parzone :
* szklanka zimnej wody 
* 125g margaryny 
* szklanka mąki pszennej 
* 4 jajka
Przygotowanie :
Zagotować wodę z margaryną. Wsypać mąkę, mieszać do połączenia się składników. Przestudzić. Zmiksować z jajkami na gładką masę. Przełożyć do szprycy. Wyciskać okrągłe porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczeni. Piec 20-30 minut w 180 stopniach. Ciasto dość wysoko rośnie. Odstawić do wystygnięcia, każdy okrąg przeciąć na pół. 

Krem :
* 300ml kremówki najlepiej 36%
* 3 łyżki cukru pudru
* 3 łyżki żelatyny 
* 6 łyżek wrzątku
Przygotowanie :
Żelatynę zalać wrzątkiem, rozmieszać. Rozpuścić nad kąpielą wodną. Kremówkę ubijać z pudrem, dodawać żelatynę. Krem przełożyć do szprycy. Nadziewać ptysie. Posypać cukrem pudrem.

piątek, 16 stycznia 2015

Baletki

Czy to też Wasze ciasteczka z dzieciństwa? Tak łatwe do zrobienia, pyszne od powideł i z lekko chrupiącym pod zębami makiem. Szaleństwo karnawałowe trwa, więc takie ciasteczka są obowiązkowe do zrobienia!


Składniki :
* 3 jajka
* 2/3 szklanki cukru pudru
* 2/3 szklanki mąki pszennej
* mak do posypania 
* powidła śliwkowe Orzech

Przygotowanie :
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na gęstą pianę dodając po trochę cukru. Wsypać przesianą mąkę, wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto do szprycy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyciskać okrągłe biszkopciki, posypać makiem. Piec na złoty kolor, około 5-6 minut w 180 stopniach. Wystudzić ciastka na kratce, przełożyć powidłami.

czwartek, 15 stycznia 2015

Czwartki z Yankee Candle Berrylicious

„Czysta ekstaza … dojrzałe, soczyste jagody na kremowej wanilii z polewą lukrową. Doskonały deser” 

Czy taka zachęcająca recenzja nie skusiła by Was do odpalenia tego wosku? Mnie przekonała, dlatego Berrylicious szybko znalazł się na mojej liście zakupowej. Ale czy tak pachnie jak zapowiada producent?
Przyznam się, że dla mnie niestety nie. Gdzieś tam przebija się zapach wanilii i cukru. Może i nawet wyczuwalna jest cierpkość takich jeszcze nie wygrzanych w słońcu jagód. Ale soczyste i słodkie one nie są. Z jednej strony dobrze, bo nie jest ten wosk przesłodzony a z drugiej brakuje mi tego czegoś.
W sklepie goodies.pl znajdziecie woski Yankee Candle.

środa, 14 stycznia 2015

Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą

Naleśniki na słodko czy słono wybieracie częściej? U mnie zdecydowanie z wytrawnym farszem. A dzisiejsza propozycja będzie ze szpinakiem i pyszną mozzarellą. Spróbujecie!

Składniki :
Naleśniki :
* 1,5 szklanki mąki pszennej 
* pół szklanki mleka
* 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
* szczypta soli
* łyżeczka oleju rzepakowego

Farsz :
* 500g świeżego szpinaku
* łyżka oliwy z oliwek
* 300g mozzarelli 

* sól, pieprz, czosnek
Przygotowanie :
Wszystkie składniki miksujemy do gładkiej konsystencji. Ja smażę na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Dobrze, żeby naleśniki były cienkie, wtedy łatwiej je zwijać i nie pękają. Rozgrzać oliwę, przesmażyć szpinak, posypać startą mozzarellą. Przyprawić do smaku. Farsz nakładać na naleśniki, zawijać. Podawać na ciepło. 

wtorek, 13 stycznia 2015

Rolada schabowa z suszonymi pomidorami

Domowa wędlina na kanapki to jest to co lubimy najbardziej. Nie dość, że możemy zjeść mięso nadziane czym chcemy i przyprawione pod nasz smak, to jeszcze wiemy, że nikt nas świństwem nie karmi. Schab ten idealnie nadaje się jako mięso na ciepło do obiadu oraz gdy wystygnie będzie świetną wędliną na kanapki. Spróbujcie koniecznie!

Składniki :
* około 1,3 schabu bez kości
* 150g suszonych pomidorów plus łyżka oliwy
* 200g pieczarek
* ulubione przyprawy, zioła, sól
Przygotowanie :
Schab rozciąć tak by powstał jeden większy płat mięsa. Pieczarki zetrzeć na tarce, pomidory pokroić w paseczki. Mięso natrzeć przyprawami, wyłożyć nadzienie i ciasno zwinąć. Związać. Przełożyć do rękawa. Piec około godziny. Zdjąć rękaw, zapiec około 20-30 minut. 

piątek, 9 stycznia 2015

Kakao z pomarańczową nutą

Kakao idealnie rozgrzewa a przy tej pogodzie jest wręcz niezastąpione. U mnie dzisiaj z dodatkiem skórki pomarańczowej i ogromną ilością bitej śmietany. A co jak już grzeszyć to grzeszyć!

Składniki :
* litr mleka
* 3 łyżki dobrego kakao
* 5 łyżeczek brązowego cukru
* skórka otarta z jednej pomarańczy
* bita śmietana, tarta gorzka czekolada lub skórka pomarańczowa
Przygotowanie :
Mleko wymieszać z kakao, zagotować i dodać skórkę pomarańczową. Posłodzić. Odstawić na 5 minut, przecedzić. Rozlać do szklanek, udekorować bitą śmietaną. Kakao podawać mocno ciepłe.

czwartek, 8 stycznia 2015

Czwartki z Yankee Candle CHRISTMAS GARLAND

Dzisiaj zapachem przeniosę Was do sosnowego lasu. Bo tylko te drzewa wyczuwam w wosku Yankee Candle Christmas Garland. 


Miała być żurawina by przełamać ten mocny zapach, ale niestety ja jej nie wyczuwam. Nie jest to mój ulubieniec i żałuję, że zimowy wosk tak się nie spisał. 

W sklepie goodies.pl znajdziecie woski Yankee Candle.

środa, 7 stycznia 2015

Czysty barszcz czerwony

Lubię czerwony barszcz Winiary z torebki i często gościł w mojej kuchni. Do czasu gdy poznałam przepis Margarytki i wykorzystałam go przy wigilijnej kolacji. Teraz zawsze robię większą ilość, zamrażam i mam na zimowe wieczory czym się rozgrzać. 


Składniki :
* włoszczyzna
* 2 suszone prawdziwki 
*6 średnich buraków
* ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, sól, cukier
* 2 ząbki czosnku
* jabłko 
* sok z cytryny
Przygotowanie :
Przygotować bulion z warzyw i przypraw. Przecedzić.  Obrać buraki, pokroić. Dodać do ciepłego wywaru razem z czosnkiem i jabłkiem. Przykryć, odstawić najlepiej na całą noc. Zagotować, przecedzić. Doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Barszcz podawać mocno ciepły.


czwartek, 1 stycznia 2015

Sernik z wiśniami

Bo kto nie lubi sernika? Inspiracja od Kasi a moje wykonanie lekko zmodyfikowane. To mój najlepszy sernik na zimno. Idealnie kremowy, kwaskowaty - pyszny!

Składniki :
Spód :
* 200g herbatników
* 50g masła
Masa :
* 300g twarożku do sernika bądź mielonego twarogu półtłustego 
* 250g serka mascarpone
* galaretka wiśniowa
* łyżka cukru pudru
Galaretka :
* 350g wiśni
* 2 galaretki wiśniowe
Przygotowanie :
Ciastka pokruszyć, masło rozpuścić. Wymieszać. Przesypać do tortownicy, docisnąć i odstawić do lodówki na 20 minut. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku - wystudzić. Wymieszać z twarogiem i mascarpone na gładką masę. Wylać na spód. Ułożyć wiśnie. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Przestudzić i lekko tężejącą wylać na wiśnie. Odstawić na 3 godziny do lodówki.