poniedziałek, 5 października 2015

Surówka do obiadu z gruszką

Grusza u nas obrodziła dość obficie. Gruszki są twarde, ale bardzo słodkie. Idealne do ciast, deserów ale i do grzanek czy właśnie tak jak dzisiaj będą w surówce obiadowej.

Składniki :
* pół średniej kapusty pekińskiej 
* ogórek zielony
* 2 pomidory
* 2 średnie gruszki
* łyżka majonezu
* łyżka śmietany 
* łyżeczka oleju lnianego
* 2 łyżeczki soku z cytryny 
* sól, pieprz 


Przygotowanie :
Kapustę umyć i drobno posiekać. Pomidory, gruszki i ogórka pokroić w kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną, sokiem z cytryny i przyprawami. Dodać olej. Całość wymieszać. Odstawić na 15 minut. Podawać do ryby, mięsa oraz z ziemniakami czy ryżem. 
 

3 komentarze: