środa, 21 października 2015

Jesienna zupa fasolowa z chili

Jesień jest piękna. Kolorowa i ciepła póki co, ale rozgrzewającą zupą trzeba się ratować choćby w przeziębieniach, które ostatnio trzyma mnie dość długo. Polecam fasolową z dodatkiem chili.

Składniki :
* 4 duże ziemniaki
* 300g mięsa wieprzowego z kością np. żeberek
* duża marchewka 
* liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego 
* pół papryczki chili 
* korzeń pietruszki
* puszka białej fasoli 
* majeranek 
* sól, pieprz do smaku

Przygotowanie :
Mięso zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pół papryczki chili i pokrojoną marchewkę wraz z pietruszką. Gotować wywar około 40 minut. Dodać ziemniaki i gotować aż będą miękkie. Dołożyć odsączoną fasolę i majeranek. Zagotować, przyprawić do smaku. Podawać na ciepło z pieczywem.
 
 

3 komentarze:

  1. Jak na ostro to ja uwielbiam:)
    ściskam kochana

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno nie robiłam fasolowej, chyba zrobię w tym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj coś dla mojego taty ;) Ja niestety nie mogę fasoli.

    OdpowiedzUsuń