środa, 16 września 2015

Ogórki z papryką na zimę

I też ostatnie przetwory ogórkowe w tym roku. Wszystko już przetworzone - kilka zostało na mizerię - ostatnią też z własnych ogórków w tym roku. Robicie przetwory? Czy kupujecie gotowe? Ja polecam dzisiaj słoiczki z ogórkami, które na pewno przydadzą się za trzy miesiące.

Składniki :
* 3 kg ogórków gruntowych
* kg czerwonej papryki
* 4 szklanki wody
* pół szklanki octu
* 4 łyżeczki soli
* pół szklanki cukru 
* opcjonalnie koper, czosnek i gorczyca 

Przygotowanie :
Ogórki obrać, pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w paseczki. Wodę zagotować z cukrem i octem, dodać czosnek i gorczycę oraz sól. Ogórki z papryką ułożyć w słoikach, dodać po gałązce kopru. Zalać wodą z octem. Zakręcić słoiki, pasteryzować 10 minut.


3 komentarze:

  1. Ja robiłam podobną surówkę tylko jeszcze z kurkumą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Będa idealne do zimowych obiadków:)
    ściskam kochana

    OdpowiedzUsuń