poniedziałek, 14 września 2015

Kwiaty cukinii zapiekane z serem pleśniowym

Ostatnie już kwiaty w tym sezonie. Ostatnie i chyba jedne z najlepszych. Może to dlatego, że uwielbiam sery pleśniowe. Kto jeszcze kwiatów cukinii nie próbował, to polecam!

Składniki :
* 8 - 10 kwiatów cukinii
* 2 szklanki mąki
* pół szklanki mleka lub wody gazowanej
* 2 jajka
* sól, pieprz
* olej rzepakowy do smażenia 

Sos : 100g sera pleśniowego np. Lazur, pół szklanki śmietany kremówki, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz


Przygotowanie :
Kwiaty cukinii umyć i delikatnie osuszyć. Mąkę zmiksować z mlekiem, jajkami i przyprawami na ciasto. Maczać kwiaty w cieście, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Zagrzać kremówkę, rozpuścić w niej ser, przyprawić i polać kwiaty tak przygotowanym sosem. Wstawić o piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut, podawać na ciepło.
 

3 komentarze:

  1. Fajne kwiaty, kiedyś muszę odważyć się zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry pomysł, bo kwiaty się pojawiają w moim ogródku, a cukinia już rośnie tylko jedna.

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę kiedyś spróbować te kwiaty z cukinii :)

    OdpowiedzUsuń