piątek, 18 września 2015

Kruszaniec z gruszkami

To będzie szybki hit mojej jesieni. Ciasto pyszne, pełne słodkich gruszek, choć ciasto samo w sobie za słodkie nie jest. Idealne do kawy i herbaty. Sprawdzi się na imprezach rodzinnych, na babskich spotkaniach czy dla naszych dzieci. Macie gruszki? To pieczemy! 

Składniki : 
* 4 szklanki mąki
* szklanka cukru pudru
* kostka masła bądź Kasi
* 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 żółtka 
* szczypta soli
* 4 dojrzałe gruszki
* 4 łyżki bułki tartej
* 4 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie :
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, masło i żółtka. Zagnieść ciasto, odstawić na godzinę do lodówki. Podzielić ciasto na pół, jedną część wylepić blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posypać bułką tartą. Gruszki obrać, pokroić na połówki. Wyłożyć na ciasto, posypać cukrem. Zetrzeć drugą część ciasta na gruszki. Piecz 45 minut w 180 stopniach. 
 

9 komentarzy:

  1. Na sam widok, aż ślinka cieknie:) Musi byc przepyszny!!!!
    wspaniałego weekendu kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy jeszcze nie robiłam ciasta z gruszkami, teraz jest w sezon więc chyba czas to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne ciacho, duże kawałki gruszek <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie dostałam siatę gruszek!
    Robię! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż chciałoby się zjeść teraz kawałek, mniam! Gruszki w cieście to dobry wynalazek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja przepadam za takimi smakołykami!

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie mięciutkie i aromatyczne, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń