środa, 23 września 2015

Idealny sos do wszystkiego - pitos

Przepis na ten sos dostałam od Pani Ewy z pracy. Miał fantastycznie smakować zapiekany ze schabem, jednak ja fanką schabowych nie jestem i dla mnie lepszy był z polędwiczką czy z samym ryżem. Jest genialny, dlatego musicie koniecznie go zrobić.

Składniki :
* kg pieczarek
* 2 czerwone papryki
* 5 średnich cebul
* przecier pomidorowy
* ketchup pikantny
* kostka masła
* chili, pieprz i sól
* 250ml śmietanki 12% do gotowania
* puszka zielonego konserwowego groszku ( opcjonalnie )

Przygotowanie :
Masło rozpuścić, dodać cebulę pokrojoną w krążki i poddusić. Pieczarki pokroić w plastry, wrzucić do cebuli, posolić. Dodać paprykę pokrojoną w paski. Wszystko razem dusić około 20 minut. Opcjonalnie dodać groszek. Wlać ketchup, koncentrat oraz śmietankę. Przyprawić. Zagotować.

3 komentarze:

  1. Pyszne składniki, super połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie sosy:) Dziękuję za kolejny przepis kochana:)
    cudnego weekendowania:)

    OdpowiedzUsuń