sobota, 12 września 2015

Chleb na owsiance

Moje kolejne wspólne Wypiekanie na Śniadanie i pyszny chlebek. Akurat mam wolne trzy dni, mogę spokojnie i bez nerwów poszaleć w kuchni. Piątek zaczynam od chleba. Pysznego! U mnie posypka z płatków owsianych oraz czarnuszki - nie miałam ani grama sezamu.

Składniki:
* 500 g białej mąki pszennej
* 4g drożdży instant
Owsianka :
* 150 g drobnych płatków owsianych
* 450 g wrzącej wody
* 2 łyżki miękkiego masła
* 2 i 1/4 łyżeczki soli
* 1 i 1/2 łyżki jasnego miodu
* 175 ml mleka
Posypka :
* 1 łyżka czarnego sezamu
* 1 łyżka białego sezamu
* 1 łyżka płatków owsianych
Dodatkowo :

masło i owsiane otręby do wysypania foremek


Przygotowanie :
Mąkę mieszamy z drożdżami.
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Natychmiast dodajemy do nich masło, miód i sól. Dobrze mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy mleko.
Do miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub maszyny do chleba dodajemy naszą owsiankę i wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami. Wyrabiamy przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu pozostanie bardzo lepkie i klejące. Zostawiamy do pierwszego rośnięcia do podwojenia objętości na ok. 1 godz.
Smarujemy masłem i wysypujemy otrębami nasze foremki. Ciasto lekko spłaszczamy zwilżonymi dłońmi i wykładamy do foremek (nie trzeba go formować). Ponownie wilgotnymi dłońmi wyrównujemy powierzchnię ciasta w foremkach i posypujemy mieszanką sezamu i płatków. Teraz suchymi już dłońmi lekko przyklepujemy posypkę, żeby się dobrze trzymała. Odstawiamy foremki przykryte folią do drugiego rośnięcia, aż ich objętość zwiększy się o ok. 70-75%, zajmuje to zwykle 20-30 min. Wsuwamy chlebki do zimnego piekarnika, który nastawiamy na temperaturę 200ºC i pieczemy przez ok. 50 - 60 min.

Oryginalny przepis pochodzi z bloga Kuchnia nad Atlantykiem.
Razem ze mną chleb przygotowali :
Dorota, Agnieszka, Agnieszka, Alina, Joanna, Bożena, Danuta, Agnieszka, Kinga, Kasia, Ula, Maja, Paulina, Agnieszka, Marzena, Marta, Basia i Julia, Kasia


 

14 komentarzy:

  1. Marta, piękny bochenek. Smak też mogę ocenić, bo wiem, że jest przepyszny. Dziękuję za wspólne wypiekanie na śniadanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super wyrósł ten chlebuś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie sie razem piekło Agnieszko, a chlebek upiekł Ci sie rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja lubię chlebki domowej roboty:) przepysznie wygląda!
    miłego weekendu kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za wspólne pieczenie pysznego chlebka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Chlebek pięknie się prezentuje :) i na dodatek jest bardzo smaczny :)
    Dziękuję za wspólne wypiekanie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały chlebek, dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny ten chlebek i dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny chlebek, dziękuję za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny chlebek, na pewno tak samo pyszny jak mój, dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Serdecznie dziękuję za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam. Aga

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wygląda, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń