czwartek, 25 czerwca 2015

Gulasz z cebulką i rozmarynem

Kolejna propozycja obiadowa. To chyba przez pogodę, tak mnie wzięło na gulasze i mięsa. Takie dania idealnie rozgrzewają i sprawiają że czujemy się dobrze najedzeni. Mój gulasz podałam z ryżem, ale idealnie pasują do niego młode ziemniaczki z koperkiem. Smacznego!

Składniki :
* 600g mięsa wieprzowego no łopatka, szynka bądź karkówka
* łyżka mąki pszennej 
* 3 cebule
* ząbek czosnku
* łyżka czerwonej, mielonej papryki 
* 2 gałązki świeżego rozmarynu
* 3 łyżki oleju rzepakowego
* esencja do sosu cebulowego

Przygotowanie :
Rozgrzać olej, wrzucić posiekaną w piórka cebulę, oraz plasterki czosnku. Przyprawić papryką. Dodać rozmaryn i chwilkę smażyć aż warzywa nabiorą złotego koloru. Dodać mięso wcześniej obtoczone w mące. Przesmażyć, podlać szklanką zimnej wody. Zagotować, dodać esencję o sosu cebulowego i dusić mięso o miękkości.

7 komentarzy:

  1. Marta, ale szalejesz kulinarnie, no pychota po prostu! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm.... ale pycha:) i jak ja mam iść teraz spać?:)
    całuski kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dobrym gulaszem nigdy nie pogardzę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gulasz apetycznie wygląda, chętnie bym spróbowała:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń