wtorek, 12 maja 2015

Zielona potrawka z kurczakiem

Pyszny, delikatny i kremowy lekki gulasz czy sos a nawet potrawka z kurczakiem i zielonymi warzywami. Idealnym dodatkiem do tego dania jest ryż, albo makaron i koniecznie odrobina parmezanu. Korzystajcie z sezonu na szparagi, bo w tym daniu smakują wyśmienicie! 

Składniki :
* podwójny filet z kurczaka 
* 2 łyżki oliwy z oliwek 
* pęczek szparagów
* brokuł
* cukinia
* ulubione zioła i przyprawy
* 200ml śmietanki kremówki lub niegęstego jogurtu naturalnego
* grana padano do posypania dania  

Przygotowanie :
Szparagi, brokuł i cukinie uparować, najlepiej z dodatkiem ziół. Posolić, pokroić w mniejsze kawałki i odstawić. Rozgrzać oliwę, dodać pokrojonego w drobną kotkę fileta, przesmażyć, przyprawić. Zalać kremówką i zagotować. Dodać warzywa. Podgrzać, dowolnie przyprawić do smaku. Już na talerzu, razem z makaronem, posypać tartym serem.Podawać na ciepło.

6 komentarzy:

  1. To coś dla mnie! Bardzo lubię szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz Martuniu, ale się teraz głodna zrobiłam!
    całuski kochana

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna potrawka :) Zjadłabym takiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię wszelkie takie dania z kurczakiem i warzywami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie dania! pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  6. kupiłaś mnie tym daniem, szparagi <3

    OdpowiedzUsuń