niedziela, 24 maja 2015

Papryka nadziewana serowym kuskusem

To danie skradło serce nie tylko w mojej rodzinie. Znajomym do których zabrałam faszerowane papryki także zasmakowało. Jestem więc pewna, że nie tylko Ci na diecie będą się nimi zajadać. Koniecznie muszę dodać, że przygotowanie takiej kolacji czy obiadu to maksymalnie pół godziny, pod warunkiem, że wszystkie składniki mamy w domu. Smacznego!


Składniki :
* pół szklanki kaszy kuskus
* opakowanie Arla Apetina serek kremowy o smaku pesto i rukola
* 2 czerwone papryki
* pół szklanki czerwonej fasoli konserwowej
* pół szklanki kukurydzy konserwowej 
* duża czerwona cebula
* garść małych zielonych oliwek 
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* sól morska
* świeżo mielony czarny pieprz
* listki świeżego oregano
* 3 łyżki soku z cytryny


Przygotowanie :
Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak by przykrył kaszę, odstawiamy na 5 minut. Do ciepłej kaszy dodajemy Arla Apetina serek kremowy o smaku pesto i rukola. Mieszamy. Papryki przekroić na połowy, wydrążyć gniazda nasienne. Wrzucić na 10-15 minut do rozgrzanego piekarnika bądź zrumienić je na suchej patelni grillowej. Rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przesmażamy razem z oliwkami. Dodajemy fasolę i kukurydzę oraz wcześniej przygotowaną kaszę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki, posypujemy listkami oregano i ozdabiamy cząstkami cytryny. To danie idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno.
30 minut z Apetiną


3 komentarze:

  1. Zapiekana papryka cudownie smakuje. Pięknie zaprezentowane! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wyglada! Pycha!!! Ach ty kulinarna czarodziejko:)
    całuski ślę

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy farsz do tej papryki dodałaś :) Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń