czwartek, 30 kwietnia 2015

Ziołowy makaron ze szparagami - danie główne

Sezon na szparagi możemy już uznać za otwarty, pojawiają się coraz częściej i w coraz większej ilości. U mnie dzisiaj królują z makaronem i grana padano. Coś szybkiego, pysznego i w dodatku ze świeżymi ziołami to danie idealne na początek wiosny! 

Składniki :
* 200g makaronu - u mnie wstążki durum
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 250g zielonych szparagów
* garść grana padano
* garść ulubionych ziół : bazylia, oregano, tymianek
* sól, pieprz  

Przygotowanie :
Makaron i szparagi  ugotować al dente. Odcedzić i przelać zimną wodą. Rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojone szparagi, podsmażyć.Wymieszać z posiekanymi ziołami, przyprawić do smaku. Posypać serem. Podawać na ciepło, od razu po przyrządzeniu. 


Przepis bierze udział w konkursie Tomasza Jakubiaka.


Jakubiak lokalnie

5 komentarzy:

  1. Będzie mi smakować, jestem pewna :) Tylko te szparagi jeszcze bardzo drogie, poczekam sobie trochę na ten makaron.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu! mnie cena też odstrasza, ale upolowałam je już po 7zł :)

      Usuń
  2. Cudny makaron! Niby proste, ale jakie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś dla mnie:) pychotka:)
    uściski Martuniu

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam! :) lekko i ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń