Weekend zaczynamy na słodko, a tarta w tym przypadku będzie szybkim i pysznym deserem. Wykorzystacie mój przepis? Koniecznie spróbujcie przygotować to ciasto w domu.
Składniki :
Spód tarty :
* 200g mąki pszennej
* 50g cukru
* 2 żółtka
* pół kostki zimnego masła
* szczypta soli
Nadzienie tarty :
* domowy budyń bananowy lub waniliowy bądź przygotowany z torebki - ważne żeby był przygotowany z połowy składników podanych na opakowaniu
* 2 gruszki
* łyżka miodu
* 2 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie :
Składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować kulkę, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Przygotować budyń z połowy składników podanych na opakowaniu - ja bym użyła dwóch torebek. Przygotowałam domowy budyń bananowy. Ciastem wylepić dno i boki foremki do tarty. Nakłuć widelcem i piec około 15 minut w 180 stopniach. Rozpuścić miód z cukrem, gruszki obrać, pokroić w ósemki i karmelizować aż będą miękkie. Budyń wylać na upieczone ciasto. Ułożyć kawałki gruszki, włożyć na 15 minut do piekarnika. Tartę podawać przestudzoną z dodatkiem np. lodów.
Składniki :
Spód tarty :
* 200g mąki pszennej
* 50g cukru
* 2 żółtka
* pół kostki zimnego masła
* szczypta soli
Nadzienie tarty :
* domowy budyń bananowy lub waniliowy bądź przygotowany z torebki - ważne żeby był przygotowany z połowy składników podanych na opakowaniu
* 2 gruszki
* łyżka miodu
* 2 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie :
Składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować kulkę, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Przygotować budyń z połowy składników podanych na opakowaniu - ja bym użyła dwóch torebek. Przygotowałam domowy budyń bananowy. Ciastem wylepić dno i boki foremki do tarty. Nakłuć widelcem i piec około 15 minut w 180 stopniach. Rozpuścić miód z cukrem, gruszki obrać, pokroić w ósemki i karmelizować aż będą miękkie. Budyń wylać na upieczone ciasto. Ułożyć kawałki gruszki, włożyć na 15 minut do piekarnika. Tartę podawać przestudzoną z dodatkiem np. lodów.
smaczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńFajna tarta, lubię połączenie budyniu z gruszkami :)
OdpowiedzUsuńLubię połączenie ciasta i budyniu, pyszna musi być ta tarta :)
OdpowiedzUsuńrobilam kiedys podobną tartę :)
OdpowiedzUsuńmoje smaki :) mmm....
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńNieziemsko smaczne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż