piątek, 3 kwietnia 2015

Chrzanowa szynka w galarecie

Kolejna propozycja na świąteczny stół. Tym razem galareta, ale podana zupełnie inaczej. Szynka z delikatnym chrzanowym kremem, a całość podana z wielkanocnym akcentem czyli jajkiem. Może w tym roku pokusicie się o taką wersję galarety?

Składniki :
*12 plastrów cienko pokrojonej szynki konserwowej
* 2 jajka ugotowane na twardo 
* 3 łyżki chrzanu
* 3 łyżki majonezu 
* opakowanie żelatyny na 2 litry rosołu
* 2 litry rosołu
Przygotowanie : 
Chrzan rozetrzeć z majonezem, posmarować każdy plasterek szynki i zwijać w rulony. Plastry jajka ułożyć na dnie formy - najlepsza będzie prostokątna. Żelatynę rozpuścić w rosole. Przestudzić, zalać pierwszą warstwę jajek, ułożyć warstwę rulonów z szynki. Następnie jajka oraz kolejną warstwę szynki. Całość uzupełnić pozostałą galaretką. Odstawić do lodówki by dobrze stężała. Wędlinę kroić w plastry, podawać z chrzanem bądź ćwikłą. 

4 komentarze: