piątek, 27 marca 2015

Karkówka z żurawiną

Pieczone mięso na świątecznym stole to podstawa. Ja zaproponuję Wam karkówkę z pysznym, lekko słodkim sosie z żurawiny. Gwarantuję, że Wam posmakuje. Przepis ukazał się także w Chochli.



Składniki :
* 700g karkówki bez kości
* 3 łyżki przyprawy do karkówki
* łyżka majeranku
* cebula czerwona
* cebula biała
* 2 ząbki czosnku
* 5 łyżek oleju rzepakowego
* szklanka suszonej żurawiny
* pół szklanki soku pomarańczowego

Przygotowanie :
Mięso dobrze natrzeć przyprawami. Na rozgrzanym oleju obsmażyć z obu stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać cebulę, czosnek oraz żurawinę. Lekko podlać zimną wodą i piec mięso około 60 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu zlać sos, dodać sok pomarańczowy - zagotować, odparować. Podawać z karkówką pokrojoną w plastry.


4 komentarze:

  1. Świetne połączenie, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda... i ta oprawa swiąteczna... pięknie Martuniu:)
    ściskam weekendowo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię mięso z żurawiną czy śliwką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie mam nic przeciwko takiej karkóweczce :)

    OdpowiedzUsuń