środa, 14 stycznia 2015

Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą

Naleśniki na słodko czy słono wybieracie częściej? U mnie zdecydowanie z wytrawnym farszem. A dzisiejsza propozycja będzie ze szpinakiem i pyszną mozzarellą. Spróbujecie!

Składniki :
Naleśniki :
* 1,5 szklanki mąki pszennej 
* pół szklanki mleka
* 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
* szczypta soli
* łyżeczka oleju rzepakowego

Farsz :
* 500g świeżego szpinaku
* łyżka oliwy z oliwek
* 300g mozzarelli 

* sól, pieprz, czosnek
Przygotowanie :
Wszystkie składniki miksujemy do gładkiej konsystencji. Ja smażę na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Dobrze, żeby naleśniki były cienkie, wtedy łatwiej je zwijać i nie pękają. Rozgrzać oliwę, przesmażyć szpinak, posypać startą mozzarellą. Przyprawić do smaku. Farsz nakładać na naleśniki, zawijać. Podawać na ciepło. 

6 komentarzy:

  1. uwielbiamy, to jedne z naszych ulubionych naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają cudnie, a mozarellą się tak fajnie roztopiła ;) Bardzo lubię połączenie szpinaku i mozarelli ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne naleśniczki na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie bomba takie naleśniczki :))

    OdpowiedzUsuń
  5. ze szpinakiem jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń