środa, 31 grudnia 2014

Życzenia Noworoczne

Dzięki Wam rok 2014 był wyjątkowy i szczególny.
W moim życiu zmieniło się wiele, na lepsze.
Kolejny rok powinien być jeszcze lepszy, niekoniecznie pełen zmian, ale działo się będzie wiele.

I dla Was na ten Nowy Rok składam życzenia :
By był wyjątkowy ...
Pełen nowych możliwości ...
Pięknych przeżyć ...
Wszystkiego co najlepsze na ten Nowy 2015 życzy

Marta

wtorek, 30 grudnia 2014

Sałatka jarzynowa z żółtym serem

Sałatka jest dobra zawsze. Szczególnie przy jakiś uroczystościach czy imprezie sprawdzi się idealnie. U mnie dzisiaj taka z marynowanymi pieczarkami, które otrzymałam od firmy Orzech. Dodałam też ser żółty a całość podałam z pieczonym mięsem. Coś pysznego!

Składniki :
* pół słoika pieczarek marynowanych Orzech
* szczypiorek
* 2 jajka
* 4 ziemniaki 
* 2 marchewki
* 2 kiszone ogórki 
* 200g sera żółtego np goudy
* mały słoiczek majonezu
* mała śmietana 18%
* sól, pieprz świeżo mielony

Przygotowanie :
Jajka, ziemniaki oraz marchewkę ugotować. Wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce. Szczypiorek posiekać. Śmietanę połączyć z majonezem, przyprawić. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć pieczarki, posypać koperkiem. Ułożyć marchewkę, trochę sosu z majonezem. Kolejna warstwa ziemniaki oraz ogórki. Troszkę sosu z majonezem. Na górę jajko oraz ser żółty. Całość posmarować majonezem. Odstawić do lodówki. Wyłożyć tak by pieczarki były u góry.
Sałatka idealnie pasuje do mięs pieczonych.


środa, 24 grudnia 2014

Życzenia Świąteczne


Wspaniałych, radosnych i pełnych śniegu ...

Magicznych Świąt Bożego Narodzenia ...

Wszystkiego co dobre dla Was i Waszych rodzin ...

W ten szczególny czas ... 

życzy

wtorek, 23 grudnia 2014

Ciasteczka maślane

Szybkie, kruche idealne nie tylko na święta. Zrobicie je w kilka chwil a wieczór przed Wigilijny to idealny czas na ich zdobienie.

Składniki :
* 100g masła 82%
* 2 łyżki cukru pudru 
* szklanka mąki pszennej
* ziarenka z połowy laski wanilii 
* jajko

Przygotowanie :
Składniki zagnieść, odstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkować, można lekko podsypać mąką. Wycinać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8 minut w 180 stopniach.

piątek, 19 grudnia 2014

Calzone

Piątkowe, długie wieczory najlepiej spędzać w miłym towarzystwie czegoś pysznego do zjedzenia! Co myślicie o calzone czyli pizzowym pierogu? 

Składniki :
Ciasto :
* 15dag świeżych drożdży
* szklanka letniej wody
* łyżeczka cukru
* szczypta soli - takiej od serca
* 3 łyżki oliwy
* pół kilograma mąki pszennej u mnie typ 650

Dodatki :
* sos pomidorowy 
* cebula
* pieczarki
* szynka
* czerwona papryka
* pomidorki koktajlowe
* ser żółty
* oregano, bazylia

Przygotowanie :
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier oraz wodę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać drożdże, oliwę oraz sól. Wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od ręki, gdyby się kleiło dodać oliwy. Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na cienko. Na jednej połowie ciasta posmarowanej sosem, ułożyć ulubione dodatki, posypać serem. Złożyć i skleić ze sobą boki ciasta. Zrobić zakładkę by nic nam nie wyciekło podczas pieczenia. Piec w 250 stopniach przez około 15-20 minut. Podawać z sosem czosnkowym. 
 
 

czwartek, 18 grudnia 2014

Czwartki z Yankee Candle WEDDING DAY

Dzisiaj wyjątkowy wosk, wyjątkowy z nazwy bo weselny. Wosk z serii Housewarmer łączący w sobie zapach białych kwiatów wraz z lekko wyczuwalną nutą owoców. 

Mnie ten zapach nie urzekł, mimo nazwy i pięknych kwiatów na obrazku. Coś za białymi woskami nie przepadam chyba. Dla mnie zbyt mydlany, perfumowany. Owoców nie wyczuwam wcale, nuta kwiatowa ciężka i nie przyjemna. Nie tak mi się kojarzy wedding day.
Wosk możecie znaleźć tutaj.
 

 

środa, 17 grudnia 2014

Zupa gulaszowa z lanymi kluseczkami

Choruję... Znowu... Ciężko mi się zebrać z przepisami, u mnie w tym roku mało świątecznie na blogu niestety, ale znajdziecie kilkanaście propozycji na pewno tutaj. Zupa gulaszowa na rozgrzanie z dodatkiem cynamonu i tym razem bez ziemniaków, a z pysznymi kluseczkami. Na te deszcze idealna.

Składniki :
* 300g mięsa z udźca wołowego albo szynki wieprzowej 
* czerwona papryka
* marchewka, seler, pietruszka
* cebula
* ząbek czosnku
* łyżka masła klarowanego 
* sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pół łyżeczki mielonego cynamonu, ostra czerwona papryka
* jajko
* 2 szklanki mąki pszennej
* szczypta soli
* woda
Przygotowanie :
Na maśle zeszklić cebulę i czosnek oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Dodać mięso w dowolnie pokrojone kawałki - tak jak lubimy. Całość przełożyć do garnka, dodać włoszczyznę oraz wodę. Zagotować. przyprawić i dusić do miękkości mięsa. Mąkę wymieszać z jajkiem oraz dodając wodę przygotować ciasto na kluski. Zagotować osoloną wodę, dodawać małymi porcjami kluseczki. Całość zagotować. Przecedzić. Można kluseczki ugotować w zupie, ale u mnie zawsze robię ich więcej i później odsmażamy je z jajkiem. Zupę podawać bardzo ciepłą.

wtorek, 16 grudnia 2014

Najlepsze tosty na słodko

Jeśli macie w domu bardzo dojrzałe banany i zastanawiacie się co z nich zrobić to ja zdecydowanie polecam tosty na słodko. Szybko i pysznie. Gwarantuję, że na śniadanie posmakują całej rodzince!

Składniki :
* chleb tostowy - u mnie z ziarnami
* masło migdałowe
* dojrzałe banany

Przygotowanie :
Banalnie proste. Kromki chleba wrzucamy do tostera bądź na suchą patelnie aż do podgrzania. Nie muszą się zrumienić. Smarujemy masłem migdałowym i układamy plasterki banana. Dociskamy drugą kromką chleba. Rewelacja!

niedziela, 14 grudnia 2014

Pingwiny z serka śmietankowego : Grudniowe Wyzwanie Blogerek

Przyznam się szczerze, że przez chwilowe zmiany w moim życiu, remonty itd, miałam nie brać udziału w Grudniowym Wyzwaniu Blogerek. Ale gdy przeglądałam internet i natknęłam się na pingwiny - wiedziałam, że nie mam wyjścia :) Tematem tego wyzwania są wystrzałowe przekąski imprezowe. Moje będą nawet zaskakujące - zaskakująco łatwe i do tego urocze! Czyż nie są piękne?

Składniki na 20szt :
* 30 czarnych oliwek
* serek śmietankowy bądź twarożek
* 2 czerwone papryki
* opcjonalnie sałata, pomidorki koktajlowe 

Przygotowanie :
20 oliwek przeciąć, każdą oliwkę nadziać serkiem. Pozostałe oliwki przeciąż na pół. Z papryki wyciąć 20 kółek. Z każdego kółka wyciąć mniejszy trójkąt. Nadziać na wykałaczkę najpierw kółko z papryki, później nadzianą oliwkę, połowę oliwki oraz w tą połówkę wbić wycięty trójkąt. Całość prezentuje się znakomicie. Zrobiłam 20 sztuk, a do zdjęć zostały 3... :) takie było nimi zainteresowanie.




Razem ze mną udział w Wyzwaniu Blogerek wzięły udział :  Iwona , Magda , Gosia , Sabina , Dorota. Dziękuję dziewczyny za kolejne wyzwanie!

piątek, 12 grudnia 2014

Hummus

Zrobiłam raz, szybko opróżniliśmy słoiczek i nawet nie miałam jak dla Was dodać przepisu. Teraz przyszła kolej na kolejną porcję - zrobiła od razu podwójną porcję - będzie jak znalazł na spotkania przedświąteczne ze znajomymi. A o czym mowa? W mojej kuchni pojawił się hummus czyli pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej.
Przyrządzacie? Lubicie? Smacznego!


Składniki :
* puszka ciecierzycy 
* 4 łyżeczki pasty sezamowej tahini 
* sok z połowy cytryny
* ząbek czosnku
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* sól, świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie :
Wszystkie składniki przekładam do malaksera i ucieram na gładką masę. Próbuję, doprawiam do smaku. Idealnie smakuje jako dip do surowych warzyw, opiekanego chlebka pita bądź po prostu jako pasta na kanapki.




Dzisiejszy wpis jest też idealną okazją do złożenia życzeń urodzinowych dla mojej jedynej i najlepszej siostry na świecie. Wszystkiego co najlepsze Bogusia, spełnienia marzeń i przede wszystkim żeby ten mały urwis Michaś, był grzeczny. Buziaki!
 

czwartek, 11 grudnia 2014

Czwartki z Yankee Candle SICILIAN LEMON

Czas na Yankee Candle i zapach cytrusowy. W tym tygodniu będzie to sycylijska cytryna. Zapach bardzo orzeźwiający, dla mnie idealny do kuchni jednak. Czasami odpalam go podczas sprzątania łazienki.
Wosk SICILIAN LEMON znajdziecie tutaj.
W sklepie goodies.pl znajdziecie woski Yankee Candle.
 

środa, 10 grudnia 2014

Cytrynowa limanda

Ryba pojawia się u nas często, bo mój narzeczony uwielbia. I tak by coś urozmaicić, zrobiłam dzisiaj bardzo cytrynową rybkę z frytkami. Danie idealne na obiad, a samą rybę polecam jako wigilijną potrawę.

Składniki :
* 6 filetów z limandy
* sól, pieprz cytrynowy
* sok i skórka otarta z połowy cytryny
* mąka do panierowania
* olek rzepakowy do smażenia
Przygotowanie :
Rybę posolić, przyprawić pieprzem, polać sokiem z cytryny i całość posypać otartą skórką z cytryny. Odłożyć do lodówki na 10-15 minut. Rybę panierować w mące i smażyć po 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Podawać z frytkami bądź ziemniakami oraz dowolną surówką.

wtorek, 9 grudnia 2014

Drobiowa roladka z pieczarkami

Coś idealnego do ryżu ? U mnie przeważnie kurczak. Dzisiaj roladka z fileta drobiowego z pysznym nadzieniem szpinakowym i z dużą ilością czosnku, co w tym zimowym okresie nam na pewno nie zaszkodzi. Nie polecam zabierać do pracy, ale na obiad będzie pyszne!

Składniki :
* 4 pojedyncze filety z kurczaka
* sól, pieprz świeżo mielony
* ulubiona przyprawa do kurczaka 
* 200g pieczarek
* łyżka oliwy z oliwek 
* 2 ząbki czosnku
* łyżka gęstej śmietany 18%

Przygotowanie :
Mięso umyć, rozbić. Przyprawić. Rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek oraz pieczarki, przyprawić i poddusić. Wymieszać ze śmietaną, odparować. Przestudzić. Nadzienie rozłożyć na mięso, zwinąć w roladkę. Przyprawić i upiec najlepiej na suchej patelni bądź w piekarniku. Podawać na ciepło z ryżem bądź kaszą.


niedziela, 7 grudnia 2014

Orzechowe ule - wersja świąteczna

To już moje czwarte takie ciasteczka. Tym razem postawiłam na zmianę nadzienia, bo same w sobie ciasteczka są bardzo słodkie, więc wybrałam mus malinowy. Dużo z nimi zabawy, ale miłej, więc musicie koniecznie zrobić je na te święta.

Zostawiam dla Was linki do tym poprzednich ciasteczek : ule czekoladowe, ule orzechowe, ule wytrawne

Składniki :
* 200g mielonych orzechów - u mnie laskowe i włoskie
* 200g cukru pudru trzcinowego
* białko jajka - u mnie od wiejskiej kury, więc nie miałam żadnych obaw, ale takie sklepowe najlepiej sparzyć
* kolorowe lukry i ozdobne cukiereczki, czekolada biała bądź polewa

Przygotowanie :
Banalnie proste czyli mieszamy orzechy z cukrem pudrem i białkiem. Dobrze wyrabiamy masę, odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut. Nakładamy masę w foremki, wyciągamy z nich ciasteczka, które odkładamy na kilka godzin do lodówki. Nadziewamy musem. 
Ozdabiamy według upodobań - u mnie bałwanki są z białą czekoladą i kakaową posypką, dzwoneczki z czerwonym lukrem a choinki z zielonym plus gwiazdki. Spody ciasteczek wycinałam z orzechowych oblatów.

Foremki otrzymałam od sklepu MYKITCHEN. 
Zapraszam Was do sklepu oraz na FB
Tutaj znajdziecie foremki do tych ciasteczek.

sobota, 6 grudnia 2014

Naleśniki z czekoladowym twarożkiem - Blogowe Mikołajki 2014

Wpis będzie zawierał dużo czekolady, ale dzisiaj można! Naleśniki na śniadanie to u mnie zdecydowana rzadkość, brak czasu ot co. Dlatego przy sobocie sobie pozwalam. A jeszcze dzisiaj Mikołajki więc z czystym sumieniem polecam takie śniadanie przygotować dla rodzinki.



Składniki :
Naleśniki : 
* 1,5 szklanki mąki pszennej 
* pół szklanki mleka
* 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
* szczypta soli
* łyżeczka oleju rzepakowego
Nadzienie :
* kostka twarogu półtłustego 
* kilka kostek startej czekolady mlecznej
* 5 łyżek słodkiego kakao
* 2 bardzo dojrzałe banany
Przygotowanie :
Wszystkie składniki miksujemy do gładkiej konsystencji. Ja smażę na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Dobrze, żeby naleśniki były cienkie. Ser ucieramy z kakao i czekoladą, smarujemy naleśniki, na środku każdego układamy po kilka plasterków banana. Zwijamy. Polewamy roztopioną czekoladą.
Przy okazji Mikołajkowego śniadania dodam też post o Blogowych Mikołajkach. Ja paczkę robiłam dla Basi. Zapraszam na Jej bloga. Do mnie Mikołaj przyszedł z pomocą Patrycji. Dziękuję Święty Mikołaju! Oto prezenty, które dostałam :