czwartek, 30 października 2014

Czwartki z Yankee Candle CITRUS TANGO

Cytrusowe zapachy są idealne latem? Nie tylko. Ten jest odświeżający i nawet łapię się na tym, że palę go gdy sprzątam. Jakie nuty zapachowe kryje to tango? Oczywiście pomarańcze, cytryny i grapefruit. 
Co myślicie o tym wosku? Miałaś go czy planujesz zakup?
Wosk Citrus Tango znajdziecie tutaj.



W sklepie goodies.pl znajdziecie woski Yankee Candle.

środa, 29 października 2014

Z serii do poczytania : DYNIA - przepisy

Dynia należy do warzywa niskokalorycznych. Wspiera więc redukcję tkanki tłuszczowej. Zawiera cenne witaminy : C, D, B1, B2, PP, kwas foliowy i bardzo dużą dawkę beta-karotenu. Pestki dyni są również bardzo ważne w naszej diecie - zawierają duże ilości cynku i lecytyny. Dynia nie zawiera sodu, pomaga więc leczyć nadciśnienie oraz choroby nerek.
Dynia nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania i marynowania. Z miąższu warzywa można przygotować zupę, racuchy, farsz do naleśników ale ciasto i dżem też są pyszne! Możemy dynię zamrozić.


Popularne odmiany to : 
* dynia Muscat de Provence - wyjątkowo smaczna, o intensywnie pomarańczowym miąższu
* dynia Hokkaido - o wysokich walorach smakowych, najpopularniejsza 
* dynia makaronowa - delikatna w smaku, po ugotowaniu rozpada się na makaronowe nitki
* dynia piżmowa - słodka, o orzechowej nucie i charakterystycznym zapachu piżma
* dynia ozdobna - piękna, jesienna ozdoba stołu
Przepisy na blogu :
ZUPA KREM DYNIOWA 

DYNIOWE RACUCHY NA SŁODKO
 


wtorek, 28 października 2014

Sałatka z tortellini

Prosta, szybka a taka dobra! Najlepiej smakuje na drugi dzień, dlatego warto zawsze zrobić więcej. Smacznego!

Składniki :
* pół opakowania tortellini z ulubionym nadzieniem
* 3 ogórki kiszone 
*  papryka czerwona
* mały jogurt grecki
* łyżka majonezu
* sól, pieprz do smaku
* ząbek czosnku
* koperek

Przygotowanie :
Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Ugotować tortellini, wystudzić. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać czosnek i koperek. Przyprawić. Wymieszać składniki sałatki z sosem. Odstawić do lodówki. 


piątek, 24 października 2014

Sałatka z kurczakiem i tortellini

Pyszna, ale niekoniecznie lekka sałatka. Idealna na każdą imprezę. U mnie sprawdziła się świetnie i bardzo szybko znikała z miseczki. Znaczy się, że smakowała!


Składniki :
* jedna, około 200g pieczona pierś z kurczaka
* pół brokuła ugotowanego al dente
* papryka czerwona
* 2 szklanki ugotowanego tortellini o dowolnym nadzieniu
* sól, pieprz do smaku
* dwie łyżki majonezu 

Przygotowanie :
Brokuł oddzielić na mniejsze różyczki, kurczaka pokroić w kostkę, a paprykę najlepiej w cienkie paseczki. Składniki sałatki połączyć, przyprawić. Dodać majonez i wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny.

Imieniny u cioci

czwartek, 23 października 2014

Czwartki z Yankee Candle BAHAMA BREEZE

To jesień rozhulała się u mnie na dobre. A jak jesień to i wieczory coraz dłuższe. Nie może u mnie zabraknąć wosków Yankee Candle. Dlatego wraca seria z nimi w tle. A dzisiaj zapach, który spodobał mi się od razu czyli Bahama Breeze. 
Wosk znajdziecie tutaj.

To istny raj na ziemi, lato pod palmami i drinki. Czy nie jest wart polecenia?
Mieszanka ananasa, grejpfruta i mango. Tropikalne owoce i ciepło od wosku od razu na myśl przywodzą wakacje na plaży. Do tego piękny, lazurowy kolor wosku czyli czyste morze. Myślę, że każdej z nas przyda się taka chwila relaksu z pięknym zapachem.
W sklepie goodies.pl znajdziecie woski Yankee Candle.
http://www.goodies.pl/100-yankee-candle

środa, 22 października 2014

Brokuły z serem

To jest coś, czym się ostatnio zajadamy! Rewelacja jako dodatek do obiadu, ale na lekką kolację sprawdzi się wyśmienicie. Spróbujcie!

Składniki :
* brokuł
* sól
* ulubiony tarty ser

Przygotowanie :
Banalnie proste. Gotujemy brokuł al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy, posypujemy serem i zjadamy.

wtorek, 21 października 2014

Sałatka makaronowa z brokułem i kurczakiem

Sałatki są dobre zawsze, wystarczy kilka składników, lekki sos i możemy zajadać. Idealnie sprawdzają się na imprezach domowych czy nawet w pojemnik i do zabrania ze sobą do pracy, szkoły. Moja dzisiejsza propozycja to coś z mięskiem i warzywami, a całość z dobrym makaronem - więc syta będzie na pewno. Spróbujcie koniecznie! Smacznego! 

Składniki :
* pół brokuła
* szklanka ugotowanego makaronu kokardki 
* pierś z kurczaka
* ulubione przyprawy
* łyżka oliwy z oliwek
* pół czerwonej papryki
* pół żółtej papryki
* 4 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
* sól, pieprz do smaku

Przygotowanie :
Brokuł ugotować al dente, wystudzić i pokroić. Papryki pokroić w kostkę. Mięso pokroić w małą kosteczkę, przyprawić i usmażyć. Wystudzić, dodać do reszty składników sałatki. Wymieszać z jogurtem, doprawić.

piątek, 17 października 2014

Bomba witaminowa z mango

Dużo witamin to jest to, gdy chorujemy bądź jesteśmy przeziębieni. Ale dobrze też wzmocnić się na zaś, szczególnie teraz gdy jesień już nadeszła i słońca brak.

Składniki :
* dojrzałe mango
* owoc kiwi 
* 2 mandarynki
* pół słodkiego zielonego grejpfruta
* łyżka miodu akacjowego
* 3 łyżki soku z cytryny 


Przygotowanie :
Banalnie proste. Składniki kroimy w mniejsze, dowolne kawałeczki, dodajemy miód i sok z cytryny. Mieszamy i podajemy. Bądźcie zdrowi!
 

czwartek, 16 października 2014

Nocna owsianka czyli idealne jesienne śniadanie

Do owsianki przekonałam się nie dawno. Wcześniej mogła dla mnie nie istnieć, a teraz to najlepsze śniadanie. Ja swoją robię zawsze wieczorem w słoiczku, wstawiam do lodówki i rano wrzucam na chwilkę do wrzątku. Jest pyszna!


Składniki :
* 7-8 łyżek płatków owsianych - ja mam mieszankę od Symbio
* pół szklanki mleka
* banan
* łyżka soku z cytryny 
* opcjonalnie słodkie musli


Przygotowanie :
Do słoiczka wsypać płatki i musli, zalać zimnym mlekiem. Dodać pokrojonego banana, skropić sokiem z cytryny. Odstawić na noc do lodówki.

środa, 15 października 2014

Zupa pieczarkowa z pulpecikami

Zupa pieczarkowa u mnie jest zawsze hitem, bo za każdym razem robię jej inną wersję. Miał być krem, ale moja połowa bez mięsa zupy nie zje i dlatego dodałam kilka pulpecików. Zjadł aż z dokładką, więc musiała być pyszna!

Składniki :
* pół kg pieczarek
* cebula
* 5-6 ziemniaków 
* litr wywaru warzywnego albo rosołu 
* łyżka masła
* 400g mięsa mielonego
* sól, pieprz do smaku
* śmietanka lub jogurt naturalny 
* koperek 

Przygotowanie :
Cebulę posiekaną w kostkę i pokrojone w plastry pieczarki poddusić na maśle. Dolać bulion i gotować około 20-30 minut. Dodać pokrojone ziemniaki. Mięso doprawić, zrobić małe kuleczki, wrzucić do zupy i zagotować. Całość zabielić śmietanką. Posypać koperkiem.

wtorek, 14 października 2014

Drożdżówka z jabłkami według mojej mamy

Każde ciasto, które robi moja mama jest najlepsze i nawet nie ma co wymyślać, że jest inaczej. Drożdżówka to poezja smaku. Dzisiaj propozycja jesienna czyli z jabłkami i cynamonem. Smacznego! 


Składniki :
* 400 g mąki pszennej
* 50 g cukru
* 50 g masła
* 2 jajka
* pół kostki drożdży
* 175 ml ciepłego mleka
* 4 jabłka
* łyżeczka cynamonu 

Przygotowanie : 
Z drożdży, cukru, mleka i łyżki mąki przygotować zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić, odstawić do przestygnięcia. Mąkę wymieszać z jajkami, zaczynem. Dodać cukier waniliowy i wyrobić. Dodawać masło i wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyłożyć na blachę, ułożyć pokrojone jabłka, posypać cynamonem. Piec 40 minut w 180 stopniach.

Jabłko z cynamonem 2014

niedziela, 12 października 2014

Szynka w piwie miodowym : Październikowe Wyzwanie Babeczek

Mamy dziesiąte Wyzwanie Blogerek i nie ostatnie - to wiem! Tym razem temat wymyślony przez Magdę czyli piwko. U mnie piwa się dużo nie leje, ja za nim nie przepadam, a jak już to z sokiem i miałam nie lada problem co by tutaj zaproponować. Padło na mięso i na piwo miodowe. Spróbujcie!


Składniki :
* szynka - około kg
* 2 czerwone cebule
* pół czerwonej papryki
* 3 ząbki czosnku
* 330ml piwa miodowego
* przyprawy np gotowa mieszanka do mięsa wieprzowego, majeranek, sól, pieprz


Przygotowanie :
Szynkę pokroić w plastry około 2cm. Zalać piwem, dodać przyprawy, pokrojoną cebulę i czosnek oraz paski papryki. Odstawić do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać marynatą i piec około godziny w dobrze nagrzanym piekarniku. Szynka jest idealna do obiadu czy na kanapki. 

Oczywiście w Wyzwaniu brały udział najlepsze babeczki jakie znam czyli : Justyna, Gosia, Magda, Ewa oraz Sabina i Dorota. Dziękuję Wam i do zobaczenia w listopadzie!