poniedziałek, 31 marca 2014

Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem

Uwielbiam pierogi ze szpinakiem i kiedyś dobre jadłam w żagańskim Duecie. Pani mi je poleciła, bo zawsze wybierałam te z kapustą i grzybami, a tak na wiosenną odmianę coś ze szpinakiem i fetą było strzałem w dziesiątkę. Później w domu kombinowałam z tymi smakami. Sam szpinak z przyprawami, z fetą czy innym serkiem. Ciekawe połączenie uzyskałam z kurczakiem. Miał to być mielony udziec, ale wyszła pierś pokrojona w kostkę i podgotowana z przyprawami i czosnkiem. Wyszły pyszne!





Składniki :
Ciasto :
* szklanka mąki pszennej
* szczypta soli
* 1/3 szklanki wrzątku
Nadzienie :
* 4 szklanki świeżego szpinaku bądź kostka mrożonego 
* filet z kurczaka
* ząbek czosnku
* sól, pieprz
* oliwa z oliwek
* łyżka jogurtu greckiego





Przygotowanie :
Przesiać mąkę do miski, dodać sól. Wlać wrzątek i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat , zagniatać aż będzie odchodzić od ręki. Uważać bo na początku ciasto jest gorące. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi. Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek, oraz pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka. Przesmażyć, dodać szpinak i dusić całość do miękkości. Przyprawić do smaku. Gdy przestygnie wymieszać farsz z jogurtem. Tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku około 7 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch. Podawać z cebulką - u mnie z prażoną, oraz dowolną zieleniną - u mnie rzeżucha i bazylia.  

sobota, 29 marca 2014

Pierogi z mięsem

Ja za pierogami z nadzieniem mięsnym nie jestem. Ale czasami trzeba poświęcić się dla rodziny i przygotować coś co lubi ktoś inny. Wtedy satysfakcja jest podwójna. 




Składniki :
Ciasto :
* szklanka mąki pszennej
* szczypta soli
* 1/3 szklanki wrzątku
Nadzienie :
* 600 g łopatki bądź karkówki 
* cebula
* 3 łyżki oleju rzepakowego 
* sól, pieprz
* majeranek 




Przygotowanie :
Przesiać mąkę do miski, dodać sól. Wlać wrzątek i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat , zagniatać aż będzie odchodzić od ręki. Uważać bo na początku ciasto jest gorące. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, ugotować do miękkości. Zimne mięso zmielić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Dodać do mięsa, przyprawić do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku około 7 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch. Podawać z zeszkloną cebulką. 

piątek, 28 marca 2014

Fish and chips

Przeziębienie trzyma mnie nadal, nic nie odpuszcza. Wspomagam się naturalnymi witaminami, może coś będzie lepiej. Nie poddaję się i leżąc pod kołdrą piszę kolejny post. Dzisiaj piątek, proponuję więc na obiad bądź kolację rybę z frytkami. Frytki co prawda gotowe, nasze ulubione, z Lidla. Ale ze względu na mój stan ducha i ciała musicie mi wybaczyć.




Składniki :
* 6 filetów dowolnej ryby - u mnie tilapia 
* sok z połowy cytryny 
* 2 jajka
* pół szklanki wody 
* szklanka mąki pełnoziarnistej 
* pół szklanki bułki tartej 
* sól , pieprz czarny świeżo mielony 
* frytki - u mnie gotowe, karbowane z Lidla 




Przygotowanie :
Z mąki, wody i jajek przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Rybę przyprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w cieście oraz bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Odłożyć na ręcznik papierowy. Usmażyć frytki, posolić. Całość podawać na ciepło. 

czwartek, 27 marca 2014

Czwartki z Yankee Candle CLEAN COTTON

Czysta bawełna kojarzy mi się ze świeżo wypraną, czystą pościelą. Uwielbiam ten zapach. 



Czy wosk Yankee Candle tak pachnie?



Oj tak, daje mi ten zapach świeżo wyciąganego prania  z pralki, czystego powietrza.Taki zapach to ja uwielbiam. I polecam wszystkim, którzy mają bzika na punkcie czystego pokoju. 


Schabowy inaczej czyli w sosie cebulowym

Dzisiaj odchudzimy schabowego. Ten tradycyjny w panierce i smażony na smalcu to ulubiony kotlet mojego partnera. Dlatego zaproponowanie schabu gotowanego na obiad było dla mnie ogromnym wyzwaniem. Na szczęście obiad posmakował i cały znikał w zastraszającym tempie z talerza. Może i Wam posmakuje taka odmiana.
Zapraszam po przepis!





Składniki :
* 4 plastry schabu
* 2 cebule
* 2 ząbki czosnku
* pół litra wody
* sól, pieprz, majeranek, czerwona słodka papryka
* łyżeczka ziół prowansalskich bądź przyprawy do mięsa wieprzowego





Przygotowanie :
Schab delikatnie rozbić, ja wybrałam mięso bez kości. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego. Obsmażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu z obu stron. Dolać trochę wody, pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Przyprawić papryką mieloną oraz ziołami prowansalskimi. Całość dusić około 40 minut, aż do miękkości mięsa. Przyprawić majerankiem. Można dodać łyżeczkę mąki pełnoziarnistej, ale podczas gotowania woda się zredukuje i powstanie gęsty sosik. Podawać z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.

Także i tradycyjny, polski obiad możemy odchudzić tak, by był i pyszny i lekki. 
Przepis dodaję do akcji GOTUJ I CHUDNIJ JAK KUDŁACI KUCHARZE! czyli mniej cukru, tłuszczu, kalorii a mnóstwo smaku.
Tutaj znajdziecie więcej informacji na temat tej książki.
Gotuj i chudnij jak Kudłaci Kucharze!

środa, 26 marca 2014

Kapuśniak z białej kapusty

Często kupuję kapustę do surówek. Niestety główki przeważnie ważą ponad kilogram i zanim bym całą posiekała na obiadową sałatkę, to by zwiędła. Dlatego też dzisiaj robię z niej kapuśniak. 




Składniki :

* 500 g żeberek wieprzowych
* 1/4 główki białej kapusty
* 4 ziemniaki 
* marchewka
* pietruszka
* 1/4 selera
* pół małego pora
* natka pietruszki, koperek
* sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie




Przygotowanie :

Mięso zagotować, dodać przyprawy oraz pokrojoną włoszczyznę. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągnąć i pokroić. Dodać poszatkowana kapustę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków, dodajemy mięso. Na talerzu posypujemy natką oraz koperkiem. Przyprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.

wtorek, 25 marca 2014

Razowe spaghetti z łososiem i pomidorkami koktajlowymi

Zostajemy w klimacie zdrowego makaronu i pysznych dodatków. Tym razem makaron razowy, słodkie pomidorki koktajlowe, łosoś i czarne oliwki, które uwielbiamy. 
Zapraszam na obiad!


Składniki :
* 2 porcje makaronu razowego spaghetti  
* 150 g łososia wędzonego 
* garść pomidorków koktajlowych
* garść czarnych oliwek 
* łyżka oliwy z oliwek 
* ząbek czosnku 
* 2 łyżki oleju z pestek dyni
* sól, świeżo mielony czarny pieprz 


Przygotowanie :
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Podzielić na dwie porcje, do każdej dodać po łyżce oleju z pestek dyni. Na oliwę wrzucić pomidorki i posiekany ząbek czosnku, przesmażyć i dodać rozdrobnionego łososia. Całość wymieszać. Dodać oliwki. Wyłożyć ma makaron. Przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawać na ciepło.


Zapraszam Was do sklepu ze zdrowymi olejami
oraz FB sklepu

poniedziałek, 24 marca 2014

Gotuj i chudnij - sałatka makaronowa z kurczakiem i oliwkami

Na diecie nie musimy rezygnować z makaronu, mięsa czy też sosu. Ważne by wybierać dobre składniki. Zamiast zwykłego makaronu wybieramy z pszenicy durum. Tłuste mięsa zamieniamy na pieczoną lub gotowaną pierś z kurczaka, a ciężkie sosy majonezowe na te z jogurtu naturalnego.
Dzisiaj kolejna propozycja na lekką sałatkę. Tym razem będzie pożywna i idealna do zabrania ze sobą na uczelnie czy do pracy. Do tego lekki sos, który możemy przelać do osobnego pojemnika. 
Smacznego!





Składniki :
* szklanka ugotowanego makaronu kolanka 
* filet z piersi kurczaka
* szklanka drobno posiekanej kapusty białej
* pół zielonego ogórka
* garść czarnych oliwek
* łyżka oliwy z oliwek
* ulubione zioła i przyprawy 
* rzeżucha 
Sos :
* pół dużego jogurtu naturalnego 
* 3 łyżki ketchupu 
* pieprz czarny świeżo mielony
* szczypiorek 





Przygotowanie :
Połączyć wszystkie składniki sosu, odstawić na 20 minut do lodówki. Kurczaka natrzeć ulubionymi przyprawami, ziołami oraz oliwą z oliwek. Można dodać czosnek, jeśli lubimy. Kurczaka pieczemy na patelni teflonowej, na złoty kolor. Kroimy w mniejsze kawałki. Ogórka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Łączymy wszystkie składniki sałatki. Przyprawiamy. Posypujemy rzeżuchą. Podajemy z sosem.
Z podanych składników zrobimy dwie porcje sałatki czyli po 419 kcal każda porcja oraz 19,4g tłuszczu. 

Przepis dodaję do akcji GOTUJ I CHUDNIJ JAK KUDŁACI KUCHARZE! czyli mniej cukru, tłuszczu, kalorii a mnóstwo smaku.
Tutaj znajdziecie więcej informacji na temat tej książki.



Gotuj i chudnij jak Kudłaci Kucharze!

Kawa cynamonowa z toffi

Kawa i toffi to połączenie przepyszne a kawa, toffi i cynamon to dopiero połączenie genialne. Jest idealna na późne popołudnie, delikatna z lekką nutą słodyczy. Musicie spróbować tego połączenia koniecznie! 




Składniki :
* 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
* pół szklanki mleka
* łyżka masy krówkowej
* szczypta cynamonu




Przygotowanie :
Kawę zaparzyć w połowie szklanki wrzątku. Mleko podgrzać. Do szklanki z kawą dodać toffi, wymieszać, uzupełnić mlekiem i oprószyć kawę cynamonem. Można dodać cukru trzcinowego, choć z masą krówkową kawa jest słodka.