piątek, 31 stycznia 2014

Kolorowe cukry do ciasteczek i drinków

Pierwszy raz bawię się z barwnikami spożywczymi. Zrobiłam sobie po trochę kolorowych cukrów z myślą o drinkach właśnie. Do ozdoby szklanek nadają się idealnie. Jednak i do posypania np ciasteczek się sprawdzą. Barwnika spożywczego dajemy bardzo mało, więc dzieciom na pewno nie zaszkodzą. Jeśli macie ochotę to zróbcie sobie swój kolorowy cukier.


Składniki :
* 3 łyżeczki drobnego białego cukru 
* dosłownie odrobina barwnika spożywczego na wykałaczce 
* kropla wody jeśli barwniki spożywcze są w proszku


Przygotowanie :
Cukier wsypać do strunowej torebki. Dodać barwnik spożywczy i potrząsając rozprowadzić cały barwnik w cukrze. Jeśli korzystamy z barwników spożywczych w proszku to dodajemy kropelkę wody by kolor był bardziej intensywny. 

Kurczak z ananasem i brązowym ryżem

Kurczaka na słodko uwielbiam i często gości na naszym stole. Ale w sosie słodko kwaśnym powoli się nudzi i wykorzystałam tym razem samego ananasa do kurczaka. Obiad wyszedł rewelacyjny i przede wszystkim lekki, co bardzo służy naszym brzuszkom nie tylko na diecie.
Składniki :
* podwójna pierś z kurczaka
* 2 łyżki oleju kokosowego 
* ulubione przyprawy do kurczaka - u mnie czerwona papryka, pikantna przyprawa do kurczaka , sól i świeżo mielony pieprz kolorowy
* mała marchewka
* 4 plastry ananasa z puszki plus pół szklanki soku 
* mała cebula
* łyżeczka mąki ziemniaczanej 
* brązowy ryż
* łyżeczka curry 
Przygotowanie :
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Przyprawić i odstawić na godzinę bądź dwie.Olej kokosowy rozpuścić, przesmażyć kurczaka. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w cienkie słupki marchewkę. Przesmażyć z odrobiną wody do miękkości warzyw. Na patelnie dodać ananasa pokrojonego w cząstki, w soku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i zagęścić sos. Ryż ugotować w osolonej wodzie z curry. Podawać ciepłe.

http://www.zdrowy-olej.pl/


To moja propozycja na styczniowy Przepis miesiąca - Dietetycznie i zdrowo

czwartek, 30 stycznia 2014

Czwartki z Yankee Candle CHAMPACA BLOSSOM

Symboliczna, bardzo aromatyczna i oczyszczająca podróż do samego serca Indii - kraju wypełnionego mistycyzmem, egzotyką i zjawiskowymi krajobrazami.
Pachnące słodkimi, kwiatowymi nutami Indie to cel podróży wielu pielgrzymów, którzy liczą na to, że właśnie nad Gangesem odkryją sens życia, znajdą inspirację oraz zmienią siebie na lepsze. Miejscowe świątynie buddyjskie - ozdabiane kwiatami magnolii champaca - to miejsce kultu i wizytówka Południowo-Wschodniej Azji. To właśnie tym, mistycznym klimatem inspirowali się twórcy świeżej, wiosennej kolekcji Yankee Candle, mieszczącej w sobie całą magię kwiatów champaca.
Wosk Champaca Blossom znajdziecie tutaj

Taki opis zachęca do odpalenia wosku, ale mnie nie zachwycił.  Troszkę czuję perfumy, takie bardziej eleganckie i sztywne a trochę kwiaty.  Na pewno za nim nie będę tęsknić gdy mi się skończy i na pewno nie zakupię drugiego, bo są o wiele ciekawsze woski niż ten.

,



Surówka do obiadu - Coleslaw

Druga często robiona przeze mnie surówka do obiadu to Coleslaw. Ja robię z dodatkiem majonezu i śmietany, ale pewnie co dom to inny przepis. Polecam, bo idealnie pasuje do gulaszu i kaszy czy też kotletów schabowych i ziemniaków.



Przygotowanie :
* 1/4 główki kapusty 
* marchewka
* pół cebuli
* sól , pieprz , cukier 
* łyżka octu winnego
* łyżka majonezu
* łyżka kwaśnej śmietany 


Przygotowanie :
Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić żeby zmiękła. Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, cebulę pokroić w kostkę i dodać do kapusty. Przyprawić do smaku. Dodać ocet , majonez i śmietanę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut.

Surówka do obiadu - buraczki czerwone

Czerwone buraczki idealnie pasują do kotleta mielonego i właśnie je często przygotowuję zimą. Jeśli mam jeszcze swoje w słoikach to oszczędzam czas na gotowaniu, jeśli nie mam to gotuję buraki 40 minut i razem z tą wodą w której się gotowały, zostawiam do całkowitego wystygnięcia. To sposób od mojej mamy.



Składniki :
* słoiczek buraków startych na tarce o grubych oczkach lub 5 ugotowanych buraków
* pół cebuli 
* sól , pieprz , cukier
* 4 łyżki oleju rzepakowego
* łyżka soku z cytryny



Przygotowanie :
Buraczki przełożyć do miski, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Przyprawić do smaku. Dodać sok z cytryny i olej.Dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 minut.

środa, 29 stycznia 2014

Gołąbki bez zawijania w pomidorowym sosie

Gołąbki uwielbiamy! Najbardziej te z młodej kapusty. Ale i z włoskiej też robię. W zimie gdy kapusta jest twarda, robię gołąbki bez zawijania by oszczędzić sobie czasu ich gotowania. Do tego sos pomidorowy i mamy pyszny obiad.


Składniki :
* pół kilograma mięsa mielonego z łopatki
* 1/4 główki kapusty
* 2 torebki ugotowanego ryżu
* cebula
* ząbek czosnku
* sól , pieprz
* jajko
* 3 łyżki kaszy manny bądź bułki tartej
* olej rzepakowy do smażenia  

Sos pomidorowy :
* mały słoiczek przecieru pomidorowego
* pół litra bulionu warzywnego bądź rosołu
* łyżka kwaśnej śmietany
* sól , pieprz , cukier do smaku

Przygotowanie :
Kapustę poszatkować , posolić i odstawić na 20 minut. Do kapusty dodać mięso, ryż, jajko i przyprawy. Cebulę i czosnek drobno posiekać i dodać do mięsa z kapustą. Wyrobić masę, formować gołąbki i obtoczyć w bułce tartej bądź kaszy mannie. Obsmażyć. Gotowe gołąbki ułożyć w garnku. Przygotować sos. Bulion zagotować, dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Można dodać łyżkę kwaśnej śmietany i całość wlać do garnka z gołąbkami. Gotować całość na małym ogniu 40 minut. Podawać z ziemniakami, ale i same w sobie są pyszne.

wtorek, 28 stycznia 2014

Domowy jogurt grecki

Domowy jogurt naturalny na blogu już jest. Ja z niego zrobiłam jogurt grecki. I ta wersja smakuje mi najbardziej bo lubię gęste jogurty naturalne.




Składniki :
* litr mleka 3,2% z jak najkrótszą datą ważności i nie UHT
* mały kubek jogurtu naturalnego - u mnie sprawdza się Activia 



Przygotowanie :
Zagrzać mleko przez około 10 minut na małym gazie. Przelać do dzbanka. Metodą na palec sprawdzić temperaturę czyli włożyć palec do dzbanka i odczekać 10 sekund. Jeśli nie parzy i wytrzymaliśmy tą temperaturę - mleko jest idealne. Do słoika przekładamy jogurt, dolewamy stopniowo mleko i mieszamy. Słoik zakręcamy. Owijamy w ręcznik, szczelnie. Ja włożyłam jeszcze w bawełnianą torbę. Całość owinęłam w koc. I włożyłam pod kołdrę. Można też rozgrzać piekarnik do maksymalnie 50 stopni i tam wstawić słoik z jogurtem. U mnie sprawdziła się kołdra :) Czekamy teraz minimum 6 godzin na nasz jogurt. Po czym wstawiamy go do lodówki na godzinę. Na sitku układamy gazę i przelewamy nasz jogurt. Zostawiamy na minimum 12 godzin. Przekładamy gęsty jogurt grecki do pojemnika.

poniedziałek, 27 stycznia 2014

19 SANTE znaczy zdrowie - Otrębowe ala tortille dobrze nadziane

Tortille uwielbiam i gdy nie robię sama to często kupuję. Nadziewamy wtedy i mięsem drobiowym i wieprzowym. W dzisiejszym przepisie wykorzystam otrębowy placek coś ala tortilla.



Składniki :
* jajko 
* łyżka serka homogenizowanego naturalnego
* łyżeczka jogurtu naturalnego
* 4 łyżki mielonych otrębów owsianych Sante 
* szczypta różowej soli himalajskiej Sante 


Nadzienie :
* łyżka jogurtu naturalnego
* 3 plasterki drobiowej kiełbasy żywieckiej 
* plasterek żółtego sera
* pomidor
* czerwona papryka
* cebula czerwona
* rzeżucha 



Przygotowanie :
Jajko rozmieszać z serkiem i jogurtem naturalnym. Dodać szczyptę soli i otręby. Dobrze wymieszać i odstawić na około 10 minut. Można użyć też pszennych bądź żytnich otrębów. Z podanych składników wychodzą dwa cienkie bądź jeden grubszy placek tortilli. Jeśli zamierzamy podać jak standardową tortillę to najlepiej zrobić dwa. Jeśli chcemy zjeść tak jak ja to lepiej zrobić jeden placek.
Rozgrzać teflonową patelnię, wylać ciasto, zmniejszyć gaz i opiekać po 3 minuty placek z każdej strony.
Zapraszam na stronę sklepu Sante 
0raz na FB Sante

niedziela, 26 stycznia 2014

Domowa chałwa

Ja za aż tak słodkimi pysznościami nie przepadam, ale chałwę od czasu do czasu kupuję. Dlaczego więc nie zrobić sobie chałwy w domu? I znowu z pomocą przyszła Justyna z bloga niePieprz.pl. Razem zrobiłyśmy kolejną domową rzecz. Tym razem na słodko. I muszę przyznać, że chałwa wyszła pyszna. A przepis jest tak prosty.

Składniki :
* 150g sezamu
* 3 łyżki miodu bądź 7-8 świeżych daktyli



Przygotowanie :
Ziarna sezamu uprażyć na patelni, uważając by się nie przypalił. Daktyle obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko razem zblendować co trwa około 10 minut. Jeśli dodajemy miód ten proces jest krótszy. Gdy wszystko dokładnie się połączy, przekładamy składniki na papier do pieczenia bądź silikonową matę i zagniatamy . Formujemy dowolne kształty, u mnie prostokąt. Zawijamy chałwę w papier i odkładamy na przynajmniej pół godziny do lodówki żeby chałwa stwardniała.