środa, 10 grudnia 2014

Cytrynowa limanda

Ryba pojawia się u nas często, bo mój narzeczony uwielbia. I tak by coś urozmaicić, zrobiłam dzisiaj bardzo cytrynową rybkę z frytkami. Danie idealne na obiad, a samą rybę polecam jako wigilijną potrawę.

Składniki :
* 6 filetów z limandy
* sól, pieprz cytrynowy
* sok i skórka otarta z połowy cytryny
* mąka do panierowania
* olek rzepakowy do smażenia
Przygotowanie :
Rybę posolić, przyprawić pieprzem, polać sokiem z cytryny i całość posypać otartą skórką z cytryny. Odłożyć do lodówki na 10-15 minut. Rybę panierować w mące i smażyć po 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Podawać z frytkami bądź ziemniakami oraz dowolną surówką.

2 komentarze:

  1. Nie jadłam jeszcze takiego dania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nam ta rybka bardzo zasmakowała :) choć dorsz z Gdyni smakuję najlepiej!

      Usuń