sobota, 29 listopada 2014

Sałatka z pieczarkami

Ciekawe połączenie surowych pieczarek z kurczakiem i warzywami. Do tego makaron - u mnie taki z zupek chińskich, ale można użyć dowolnego - idealnie sprawdzi się taki do rosołu. Sos na bazie majonezu. Szybka, prosta i idealna np na kolację andrzejkową. Podana w szklankach pięknie prezentuje się na stole.

Składniki :
*5-6 surowych pieczarek
* łyżka soku z cytryny
* zupka chińska lub makaron ugotowany al dente
* 2 pomidory rzymskie
* 4 ogórki korniszony
* gotowana pierś z kurczaka
* 2 łyżki majonezu
* sól, pieprz świeżo mielony

Przygotowanie :
Zupkę chińską zalać wrzątkiem, tak by tylko przykryć makaron, dodać przyprawy bądź przyprawić pod swój smak. Odstawić do wystygnięcia. Kurczaka porwać na kawałki, pomidory i ogórki pokroić w paseczki. Pieczarki obrać, pokroić w pół plasterki, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać wszystkie składniki sałatki z majonezem, doprawić do smaku. Odstawić na pół godziny. Podawać w szklaneczkach jako jedna porcja dla każdego.

5 komentarzy:

  1. Ekspresowa sałatka, pięknie wygląda.
    Dodatek pieczarek w sałatkach jest genialny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieknie prezentuje sie na stole i w brzuchu ;)
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię tą sałatkę :D Fakt, faktem u mnie est z pieczarkami duszonymi ale surowe też zapewne dają fajny smaczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie sałatki to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń