środa, 5 listopada 2014

Duszone żeberka

Idealne mięso, doprawione pod nasz smak, rozpływające się przy każdym kęsie. Tak jak nie lubię mięsa wieprzowego i do tego gotowanego, tak te żeberka i sos smakowały mi bardzo. Do ich przyrządzenia wykorzystałam bulionetkę do duszonych mięs Knorr.
Składniki :


* kilogram żeberek
* cebula
* 2 ząbki czosnku
* bulionetka do duszonych mięs Knorr
* 2 łyżki śmietanki 

Przygotowanie :
Mięso umyć, zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem do miękkości razem z pokrojoną w piórka cebulę i plasterkami czosnku. Pod koniec gotowania dodać bulionetkę, poczekać aż się rozprowadzi i zagotować. Dodać śmietankę, podawać ciepłe. Żeberka najlepiej smakują z ziemniakami i buraczkami.

8 komentarzy:

  1. dawno takich nie jadłam, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają :) Lubię te bulionetki do mięs :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie próbowałam tych bulionetek jeszcze, muszę wreszcie je zakupić. A żeberka... mmm, już czuję jak bosko pachną :))

    OdpowiedzUsuń
  4. pychota:) mąż wycałowałby mnie po łapkach za taki obiadek;)

    OdpowiedzUsuń